Uniunea Civică Maghiară (UCM) a reinceput atacurile la adresa UDMR după o perioadă de tăcere. Ieri, in plină criză politică la București, criză politică de care depinde inclusiv existența UDMR la guvernare, la Sfantu Gheorghe liderii UCM au ieșit la atac impotriva Uniunii. Potrivit lui Gazda Zoltan, președinte UCM, maghiarimea din Romania nu mai este reprezentată de UDMR.


Apropierea alegerilor, anticipate sau nu, a redeclanșat lupta dintre asociațiile maghiare și UDMR-ul condus de Marko Bela pentru voturile electoratului maghiar. Iar alegerile europarlamentare, care vor avea loc in luna mai, pun și mai tare paie pe foc. Ieri, liderul UCM, Gazda Zoltan, a declarat că maghiarimea din Romania nu mai are nevoie de reprezentanți in Parlamentul Europei dacă aceștia nu ințeleg să-i reprezinte interesele.

Liderul UCM consideră că cei trei euro-observatori UDMR nu au făcut nimic pentru maghiarimea din Romania, ba chiar au scos din recomandările UE pentru țara noastră capitolul privind subsidiaritatea minorităților, menținandu-l doar pe cel privind autonomia culturală. "UDMR nu reprezintă interesele tuturor maghiarilor din Romania și se știe deja că cei propuși de Uniune pentru Parlamentul European fac parte din clientela obișnuită a acesteia", a explicat Gazda Zoltan.


Reprezentant independent - fără prea multe șanse


Dincolo de simplele declarații, asociațiile și organizațiile maghiare neafiliate la UDMR se vor intalni pe 27 ianuarie la Cluj-Napoca, in incercarea de a găsi un reprezentant independent al maghiarimii din Romania. "Pentru includerea unui astfel de reprezentant in alegerile pentru Parlamentul European avem nevoie de 100.000 de semnături", a explicat Gazda Zoltan.

Liderul UCM chiar a precizat că unele nume vehiculate sunt Laszlo Tokes și Kovacs Lehel, "oameni de dreapta ai comunității maghiare", după cum i-a caracterizat Gazda Zoltan. "Ne-a venit și ideea unui deputat independent din Ținutul Secuiesc, dar nu cred că ar avea șanse reale, mai ales că și strangerea celor 100.000 de semnături pentru Laszlo Tokes și Kovacs Lehel e una fără garanția succesului", a recunoscut Gazda.


UDMR va apela la "șmecherii"


In ciuda faptului că știe că posibilitatea participării cu un candidat independent la alegerile europarlamentare este aproape imposibilă, Gazda Zoltan consideră că măcar trebuie incercat, pentru a nu fi acuzați că nu au făcut nimic și doar s-au mulumit in a aduce critici. Mai mult, liderul UCM este de părere că UDMR va apela la "șmecherii" in procesul adunării a 200.000 de semnături necesare pentru inscrierea propriilor candidați in cursa pentru europarlamentare: "Nici cand s-au făcut alegeri interne in UDMR pentru șefie Marko Bela nu a fost numit pe cinstite, deci nu m-ar mira să se recurgă din nou la subterfugii".


Subiectele examenelor naționale sunt discriminatorii


Pentru a demonstra incă o dată că participarea la guvernare a UDMR nu a ajutat cu nimic maghiarimea din Romania, liderul UCM, Gazda Zoltan, a dat ca exemplu situația din invățămant. Astfel, Gazda Zoltan este de părere că postarea pe Internet a variantelor de subiecte pentru examenele naționale de capacitate și de bacalaureat sunt discriminatorii, deoarece elevii maghiari sunt obligați să mai aștepte incă două luni pană cand vor cunoaște variantele in limba lor maternă.

"Subiectele postate pe Internet sunt evident discriminatorii pentru elevii de alte naționalități, care nu au altă soluție decat să se apuce de invățat in limba romană, dacă pot, in timp ce postarea in limba maghiară se va face abia in aproximativ două luni, timp necesar pentru traduceri. Problema e că elevii pierd din timpul alocat invățăturii. Mai mult de atat, dacă ne referim la gradul de dificultate al acestor subiecte, vedem că acesta e exagerat de ridicat chiar și pentru elevii romani", explică Gazda Zoltan.

Drept urmare, Gazda Zoltan l-a acuzat direct pe liderul UDMR, Marko Bela, de dezinteres față de elevii maghiari din Romania. In opinia liderului UCM, Marko Bela este unul dintre cei mai vinovați pentru neajunsul creat elevilor maghiari. Conform Amos News, UCM va inainta o sesizare către Biroul de Combatere a Discriminării, solicitand și Inspectoratului Școlar Județean Covasna să susțină acest demers.