IPOTEZA. Ion Iliescu nu s-ar mira daca episodul "Biletelul" ar aduce noi elemente pentru deschiderea unui dosar Tariceanu

Fost sef al statului, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, face o scurta radiografie a scandalului "Biletelul" si explica decizia social-democratilor de a incepe procedurile de suspendare din functie a lui Traian Basescu. Condamnarea comunismului si ruptura dintre el si Vladimir Tismaneanu reprezinta un alt subiect abordat de Ion Iliescu.

Jurnalul National: Domnule presedinte, ce culoare aveau biletelele pe care vi le trimitea domnul Nastase cand punea o pila cuiva?

Ion Iliescu: Cand primii oameni din stat ajung sa comunice prin biletele, este semn ca relatia lor se afla intr-un grav impas. Nu am ascuns niciodata faptul ca au existat diferente de opinii intre mine si domnul Adrian Nastase. Dar, dincolo de ele, amandoi am actionat in spiritul respectului fata de institutiile pe care le reprezentam si al interesului comun al tarii, pentru solutionarea problemelor societatii romanesti.

Actuala coalitie guvernamentala nu a avut de gestionat procese atat de complexe precum am avut eu si guvernul condus de Adrian Nastase. Sa nu uitam ca in perioada 2001-2004 am finalizat atat negocierile de aderare la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, cat si negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Credeti ca puteam face aceste lucruri comunicand cu premierul prin biletele sau prin presa? Iar atunci cand am avut ceva de spus, si eu, si Adrian Nastase am facut acest lucru barbateste, cu toate cartile pe masa. Cand se intalnesc personalitati puternice, mai sar si scantei. Dar odata limpezite lucrurile, am tras amandoi in aceeasi directie: gestionarea eficienta a treburilor acestei tari.
Din pacate, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu nu numai ca nu trag in aceeasi directie, dar sunt si inhamati la carute diferite. Si asta se vede. Asta se reflecta in modul incoerent in care este guvernata Romania si in faptul ca stabilirea prioritatilor se face in functie de interesele celor care se afla in spatele celor doi lideri.

A intervenit sau nu Calin Popescu Tariceanu in favoarea lui Dinu Patriciu? Si cine este Diavolul si cine Bunul Dumnezeu in parabola premierului?

Acum lucrurile au devenit mai clare. Dar dezvaluirile presedintelui si ale premierului trebuiesc tratate cu seriozitate, inclusiv privind grupurile mafiote sau oligarhice grupate in spatele celor doi. In toata aceasta afacere, fiecare protagonist incearca sa manipuleze opinia publica, din motive evidente.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.