Fostul sef al statului, Ion Iliescu l-a apostrofat dur ieri pe presedintele Traian Basescu pentru declaratiile facute de acesta pe marginea integrarii in UE, sustinand ca problemele legate de acest subiect nu se rezolva prin "istericale". El a spus ca, de doua luni incoace, "este o balbaiala generala", iar iesirea presedintelui "este iresponsabila si total nepotrivita". "Lumea este surprinsa. Noi ne batem de ani de zile sa fim acceptati in UE, iar acum seful statului iese cu asemenea declaratii care creeaza probleme", a adaugat Iliescu.

El a continuat, intrebandu-i retoric pe ziaristi: "Ati vazut asemenea note istorice la noi?". Cateva momente mai tarziu, Iliescu a admis ca expresia de "apeluri istericale" a fost "un pic cam exagerata", dar a subliniat ca, "in loc sa lansam chemari la somare si avertizare a populatiei in legatura cu UE, ar trebui sa vedem ce ne asteapta". Intrebat daca il sfatuieste astfel pe Basescu sa-si mai tempereze tonul, liderul PSD a comentat: "Bineinteles. Asemenea aprecieri ar trebui sa fie mai cumpanite si mai bine cantarite". In opinia sa, "aceasta isterizare, aceasta avertizare a populatiei, cum ca ne asteapta o mare nenorocire cand vom intra in UE este nepotrivita".

Problema decalajului in viziune iliesciana

Liderul PSD si-a prezentat si viziunea proprie asupra decalajului pe care Romania l-a inregistrat in procesul de integrare a Romaniei fata de celelalte tari membre ale UE. "Pai ce? Este o noutate pe care o descopera Basescu ca noi avem un mare decalaj? Este un decalaj istoric care ne-a insotit de-a lungul vremii. In timp ce Europa Occidentala intra in epoca renasterii, apoi in marea aventura istorica a revolutiei industriale, noi eram aici, sub dominatii straine: otomana, austro-ungara, rusa. Formarea statului national a intarziat. Deci, este o intarziere istorica, care are radacini profunde si nu se rezolva batand din palme", a comentat Iliescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.