Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat ieri, la finalul primei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, reunit sub conducerea sa, primele masuri de stopare a coruptiei, precum si principalii piloni ai noii strategii de securitate nationala. Totodata, seful statului a dezvaluit ca doua treimi din arhivele fostei Securitati vor fi transferate in depozitele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Arhivele fostei intreprinderi de comert exterior Dunarea au fost declasificate.
Presedintele Traian Basescu a precizat ca strategia de securitate nationala va fi definitivata peste 30 de zile, "prin contributia institutiilor statului", si va cuprinde coruptia ca amenintare la adresa sigurantei nationale.

In viziunea CSAT, prezentata de seful statului, cea mai puternica amenintare - inclusa in "pilonii" noii strategii de securitate nationala - o constituie terorismul structurat. Presedintele a explicat ca Romania va trebui sa decida daca actioneaza "preventiv" alaturi de aliati in afara granitelor tarii sau daca se limiteaza la o "politica reactiva".

Traian Basescu a mentionat ca este sustinatorul "actiunii preventive", o decizie definitiva urmind sa fie luata peste o luna. Dupa cum a aratat presedintele, alte amenintari la adresa sigurantei nationale sint: proliferarea armamentului de distrugere in masa, regimurile totalitare care sustin terorismul, situatiile de criza, conflictele inghetate si situatiile de instabilitate politica din proximitatea Romaniei, proasta guvernare - in care un element important il reprezinta nivelul de coruptie al institutiilor statului.

Firmele clientelare, decuplate de la bugetul de stat

Seful statului a insistat, in declaratia de presa de la finalul sedintei CSAT, ca "de la instalarea noului guvern, s-a reusit decuplarea firmelor clientelare de la sursa bugetara, din care, timp de patru ani, si-au alimentat conturile". Traian Basescu a subliniat ca, "din acest punct de vedere, o atentie deosebita va fi acordata respingerii aparitiei oricarui altfel de clientela a noii puteri". Continuind pe aceeasi idee, el a aratat ca "un prim pas a fost facut, avind in vedere ca in momentul de fata nu exista nici un contract care sa vizeze bani publici si care sa fi fost semnat pentru anul 2005 fara licitatie sau pentru firme sustinute de anumiti politicieni".

Presedintele a subliniat ca "al doilea lucru de maxima importanta stabilit este acela ca, desi legea permite ca guvernul sa aloce, in situatii exceptionale, contracte de mari dimensiuni fara licitatie, decizia a fost ca nici un contract care vizeaza bani publici sa nu mai fie alocat fara licitatii". Seful statului a indicat ca "o a treia masura luata si care va trebui sa continue vizeaza blocarea conturilor firmelor care au datorii catre bugetul de stat sau catre fondurile de asigurari sociale. In momentul de fata sint peste 500 de firme cu conturile blocate si se va continua procesul pina cind, prin sechestrul asigurator, prin executie silita, bugetul de stat isi va recupera banii".

SRI va da CNSAS o buna parte din arhiva Securitatii

Dupa cum a anuntat seful statului, CSAT a decis ieri ca SRI sa predea CNSAS, "in timp cit mai scurt", doua treimi din arhiva fostei Securitati. "Este vorba de 12 km de arhiva - unitate de masura de arhiva - care vor fi transferati din cele 40 de depozite judetene si din depozitul central de la Bucuresti catre depozitul de la Popesti-Leordeni si puse imediat la dispozitia CNSAS", a declarat presedintele. El a mentionat ca SRI si CNSAS vor continua verificarea celeilalte treimi a arhivei, urmind sa ia o decizie si in privinta acesteia. Seful statului nu a mentionat ce anume din arhiva Securitatii va trimite SRI catre CNSAS. Urmeaza ca CNSAS sa vada cit de mult a operat SRI in arhiva Securitatii. Surse din CSAT au declarat pentru "Evenimentul zilei" ca predarea arhivei Securitatii va incepe la sfirsitul acestei saptamini.

Arhiva ICE "Dunarea", re-desecretizata

Tot ieri, dupa cum spus Basescu, CSAT a stabilit declasificarea arhivelor "Dunarea", urmind ca, in 30 de zile, dupa analiza efectuata de Serviciul de Informatii Externe, depozitarul acestei arhive sa se stabileasca tronsoanele care pot fi declasificate si facute publice. Presedintele PUR, Dan Voiculescu, i-a scris sefului statului, ca presedinte al CSAT, cerindu-i desecretizarea din arhiva SIE a oricaror documente care il privesc direct. Cererea a venit in urma acuzatiilor ca Voiculescu ar fi fost securist si ca ar fi deturnat fonduri ale ICE Dunarea, pe care le-ar fi folosit pentru a face avere dupa 1989. La cererea cotidianului "Ziua", in 2000, CSAT, aflat atunci sub conducerea lui Emil Constantinescu, a desecretizat arhivele Dunarea, care au fost resecretizate citeva luni mai tirziu, dupa ce Ion Iliescu s-a intors la Cotroceni.

Romania va ramine alaturi de NATO in Afganistan

Membrii CSAT au dezbatut si aspecte ale statutului Romaniei in NATO, precum si ale aderarii la UE. In acest sens, CSAT a reafirmat pozitia Romaniei referitoare la extinderea cit mai mult spre est si sud a comunitatii democratice si Europei integrate, spre Balcanii Occidentali si regiunea Marii Negre, si participarea la perfectionarea sistemul de gestionare a afacerilor europene.

Ion Stan: "N-am facut-o din cauza ca CNSAS n-avea spatiu de depozitare"

Deputatul PSD Ion Stan, fost presedinte al Comisiei parlamentare de control SRI, considera ca CSAT trebuia sa aprobe transferul catre CNSAS al intregii arhive a fostei Securitati, nu doar doua treimi. "Ar fi trebuit ca intreaga arhiva sa fie transferata, ca sa punem punct tuturor problemelor pe acesta tema", ne-a declarat ieri Ion Stan. El a precizat ca CSAT nu a luat aceasta decizie pe vremea cind PSD se afla la putere deoarece CNSAS nu avea, la acea vreme, un spatiu corespunzator pentru a depozita arhiva.

Deputatul PSD a catalogat drept "corecta" masura de desecretizare a arhivei "Dunarea". "Ar trebui ca CSAT sa desecretizeze si arhiva care se refera la demnitarii care au ocupat sau ocupa in prezent functii publice. Este necesar acest lucru din moment ce legea prevede clar ca persoanele care candideaza la functii publice trebuie verificate daca au facut politie politica", a adaugat Stan.

Eugen Nicolaescu: "In sfirsit se face dreptate"

Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, a salutat ieri transferarea catre CSAT a doua treimi din arhiva fostei Securitati. "In sfirsit se intimpla ceea ce foarte multa lume astepta, de la elaborarea legii si depunerea ei in parlament. Cred ca in sfirsit se face dreptate pentru cei care au crezut in aceasta lege. Eu sper ca aceasta lege isi va face efectele", ne-a declarat ieri Nicolaescu. El a adaugat ca trasferul arhivei reprezinta si o indeplinire a unei promisiuni electorale facute de Alianta PNL-PD si candidatul ei la presedintie, Traian Basescu.

Emil Boc: "O decizie foarte buna"

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, considera ca decizia CSAT este foarte buna, transparenta si in concordanta cu dreptul opiniei publice de a cunoaste toate aspectele legate de activitatea fostei Securitati si a colaboratorilor ei. Boc crede ca, "daca aceasta decizie ar fi fost luata mai devreme, Romania ar fi fost departe in momentul de fata". Liderul PD a precizat ca arhiva nu a fost predata in totalitate pentru ca unele dosare tin de siguranta nationala sau lupta impotriva terorismului.

Dan Voiculescu: "Sper ca se va clarifica odata pentru totdeauna ca nu am fost ofiter de Securitate"

Liderul Partidului Umanist din Romania (PUR), Dan Voiculescu, saluta decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind declasificarea dosarului Dunarea. In opinia presedintelui PUR, studierea arhivei referitoare la afacerile derulate de firma de comert exterior a fostei Securitati va demonstra neimplicarea sa. "Salut hotarirea CSAT si, cu aceasta ocazie, sper ca se va clarifica odata pentru totdeauna ca nu am avut nici o legatura cu presupusele conturi ale lui Nicolae Ceausescu si nici nu am fost ofiter de Securitate", se arata intr-un comunicat remis ieri presei de Biroul de Presa al PUR.

Constantin Ticu Dumitrescu, multumit si nu prea

Initiatorul legii privind deconspirarea fostei Securitati, Ticu Dumitrescu, il felicita pe presedintele Traian Basescu pentru decizia CSAT, dar declara ca are "anumite retineri" legate de modul in care se va face preluarea arhivei aflate in custodia SRI de catre CNSAS. Nemultumirea lui Dumitrescu porneste de la faptul ca nu se declara exact numarul de dosare ce vor fi transferate.

"Sint in posesia unui document oficial in care se spune foarte clar ca, in urma unei inventarieri a documentelor Securitatii, pina la 15 septembrie 1993 s-au gasit aproape doua milioane de dosare. In documentul respectiv ele sint clasificate pe fonduri: fondul informativ, fondul de retea, fondul de urmarire. Or, iata ca SRI, intr-o incercare pe care eu o condamn foarte dur, incearca sa transforme acum arhiva in kilometri. E clar ca in acest fel scapa de posibilitatea de a fi intrebat, de exemplu, de ce s-au primit doar un milion de dosare in loc de doua", a declarat liderul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, care a mai spus ca va discuta acest aspect in cadrul intrevederii pe care o are astazi la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu.

Pozitia oficiala a CNSAS va fi facuta publica astazi

Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii va formula astazi un punct de vedere oficial in legatura cu deciziile CSAT de transferare a doua treimi din arhivele fostei Securitati si de declasificare a dosarului Dunarea. "Am aflat de decizie, dar nu am toate elementele pentru a formula un punct de vedere. Acesta va fi prezentat in sedinta CNSAS de miine, dupa ce o sa vedem ce se intimpla", a declarat, pentru "Evenimentul zilei", Claudiu Secasiu, membru al Colegiului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.