Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a precizat sambata ca ordonanta de urgenta 131/2006 nu permite procurorilor sa ordone interceptarea unor convorbiri telefonice fara mandat de la un judecator. Ea a explicat ca ordonanta permite in schimb procurorilor sa acceseze un sistem informatic fara sa aiba nevoie de mandat de la un judecator. "Pentru simplul acces, dar fara a intercepta si fara a inregistra comunicatii, nu este nevoie de aprobarea unui judecator", a afirmat procurorul general al Romaniei.

Laura Kovesi a dat exemplul telefonului mobil, ale carui convorbiri sau mesaje nu pot fi interceptate fara mandat, insa pot fi accesate informatiile aflate in memoria unui telefon gasit in urma unei descinderi. Adoptarea acestei ordonante nu are decat rolul de a oferi anchetatorilor mijloacele necesare pentru a face fata operativ infractiunilor de criminalitate organizata si terorism.

Precizarile regasite in cuprinsul ordonantei cu privire la accesul la sisteme informatice nu permit procurorilor decat obtinerea unor date si informatii stocate (cu valoare istorica, deja petrecute) intr-un sistem informatic.

Interceptarea si inregistrarea comunicarilor dintre doua sisteme informatice se face exclusiv prin mandat emis de judecator in aceleasi conditii ca si interceptarile convorbirilor telefonice", se arata in comunicatul Biroului pentru relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.