Apropierea momentului semnarii Tratatului de aderare cu Romania incinge discutiile pe tema performantelor Romaniei. Acestea vor fi evaluate azi la Bucuresti de catre trei oficiali europeni.

Trei oficiali europeni - comisarul pentru extindere Olli Rehn, presedintele Parlamentului European Josep Borrell Fontelles si raportorul pentru Romania Pierre Moscovici - se vor afla astazi la Bucuresti pentru discutii, oficiale sau neoficiale, la cel mai inalt nivel. Tema: Tratatul de aderare la Uniunea Europeana ce va fi votat de Parlamentul European pe 13 aprilie si semnat pe 25 aprilie. Pina la semnarea Tratatului de aderare, Romania are de indeplinit 11 criterii pe capitolele Justitie si Afaceri Interne si Concurenta.

Olli Rehn - cel care a criticat inchiderea in graba a negocierilor si fara sa se tina cont de pozitia Comisiei Europene - s-a intilnit aseara, potrivit unor surse guvernamentale, la o cina informala cu ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Cine este Markus Ferber

Vizita liderilor europeni a fost precedata de o scrisoare deschisa adresata de europarlamentarul conservator german Markus Ferber presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, in care acesta anunta ca va vota impotriva Tratatului de aderare din cauza coruptiei generalizate din tara noastra. Potrivit purtatorului de cuvint al comisarului pentru extindere Krisztina Nagy, scrisoarea nu a ajuns inca la Cabinet, dar Olli Rehn este gata sa ia in considerare opiniile tuturor parlamentarilor. Markus Ferber este europarlamentar german reprezentant al Uniunii Crestin-Sociale din landul Bavaria. Sub conducerea lui Edmund Stoiber, UCS, membra a Partidului Popular European, s-a exprimat constant impotriva extinderii, vazuta ca un pericol pentru stabilitatea institutionala si financiara a UE. "Der Spiegel" consemna in 23 februarie 2004 o declaratie a lui Edmund Stoiber, potrivit careia Uniunea Europeana nu mai este capabila sa sustina financiar integrarea Romaniei si Bulgariei. "In acest stadiu, largirea cu mai mult de 10 state este imposibila", afirma Edmund Stoiber.

La reuniunea din decembrie, popularii si-au exprimat rezervele fata de admiterea Romaniei, dar nu a luat decizia unui vot impotriva la reuniunea din 13 aprilie.
Aminarea Romaniei

Din punct de vedere tehnic, este posibila aminarea integrarii Romaniei cu un an, adica pina in 2008, daca este activata clauza de salvgardare. Acest fapt s-ar putea produce insa in toamna, daca raportul de tara al Comisiei Europene constata intirzieri grave. Intrucit Romania si Bulgaria au un tratat de aderare comun, votul din Parlamentul European va fi dat pe acest document, nefiind posibila modificarea lui sau despartirea celor doua state. Nu este exclus insa ca, la nivelul Comisiei Europene, sa se caute mecanisme pentru aminarea admiterii Romaniei pina la indeplinirea de facto a criteriilor de integrare.
Olli Rehn e optimist

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a declarat ieri seara ca semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE va avea loc exact la data stabilita, respectiv 25 aprilie 2005. Rehn a precizat ca va discuta cu autoritatile romane masurile necesare, astfel incit Romania sa fie pregatita sa devina membru al UE in ianuarie 2007.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.