Reprezentantii Regiei Autonome a Administratiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) vor trebui sa dea explicatii in fata comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii cu privire la anumite contracte de inchiriere sau vanzare a locuintelor de protocol catre unii dintre fostii demnitari.

Initiativa i-a apartinut senatorului PD, Marius Marinescu (FOTO), vicepresedinte al comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Democratul s-a autosesizat cu privire la aceasta situatie, iar solicitarea sa a fost acceptata de membrii comisiei.

Senatorul PD Marius Marinescu a spus membrilor comisiei pentru cercetarea abuzurilor ca cererea sa este indreptatita, avand in vedere materialele aparute in presa, referitoare la fosti demnitari care in mod ilegal locuiesc in case de protocol puse la dispozitie de RAAPPS.

"Pe de o parte, vrem sa vedem care este aceasta situatie, daca nu cumva s-a incalcat Ordonanta de urgenta nr. 19/ 2002, cu privire la aceste locuinte de protocol, iar, pe de alta parte, RA-APPS trebuie sa ne dea un punct de vedere cu privire la aceste suspiciuni de abuz", a declarat vicepresedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii, senatorul Marius Marinescu.
Dupa ce vor primi informarea de la RAAPPS, daca va fi cazul, vor fi stabilite si o serie de audieri pentru clarificarea situatiei, dupa cum a explicat chiar presedintele Comisiei, Ion Toma. Acesta a precizat ca toti membrii comisiei pentru cercetarea abuzurilor au votat in unanimitate solicitarea colegului lor, senatorul PD, Marius Marinescu.

Licitatie in loc de negociere directa

Mai mult, senatorul Marinescu este de parere ca ar trebui modificata si ordonanta de urgenta nr. 19/2002, care da posibilitatea RA-APPS-ului sa vanda prin negociere directa, locuintele de protocol, si nu prin licitatie, asa cum ar fi normal potrivit Legii 34/ 2006, privind achizitiile publice.

Democratul considera ca ar fi normal ca Regia Autonoma a Administratiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), daca inregistreaza un supliment de locuinte de protocol, sa vanda aceste locuinte numai prin licitatie, si nu prin negociere directa. Tocmai de aceea senatorul PD, Marius Marinescu, le-a solicitat membrilor Comisiei de abuzuri sa initieze impreuna, un proiect legislativ pentru eliminarea printr-un amendament a acestei exceptii de la Legea achizitiilor publice.

Marius Marinescu a mai aratat ca este necesara si o analiza cu privire la numarul locuintelor de protocol pentru demnitari, pentu ca in prezent RAAPPS gestioneaza 800 de locuinte, iar numarul demnitarilor din guvern este de 200.

"Guvernul trebuie sa stabileasca de cate locuinte au nevoie, iar restul sa fie licitate, pentru ca statul sa obtina cat mai multi bani pe aceste locuinte, mai ales ca sunt foarte multe vile si apartamente de lux", este de parere Marinescu.