Macovei il face responsabil pe Tariceanu pentru esecul adoptarii ANI. Premierul: "nu orice proiect cu care vine dansa este perfect"

Intr-un interviu acordat EUobserver, Monica Macovei atrage atentia ca, odata cu aderarea la UE, se va observa ca oficialii de la Bucuresti nu prea mai sunt interesati de reformele impotriva coruptiei. Singurul nominalizat este premierul Tariceanu, pe care ministrul Justitiei il face responsabil pentru esecul infiintarii Agentiei de Integritate. Premierul dovedeste ca nu vrea sa se implice atunci cand spune ca nu poate grabi trecerea legii ANI prin Parlament, sustine Monica Macovei. In context, ea arata ca proiectul Agentiei a fost adoptat in Guvern datorita interventiei presedintelui Traian Basescu.

"Premierul nu mi-a dat voie sa discut acest proiect de lege in Guvern luni de zile. Abia cand presedintele (n.r. Traian Basescu) a venit la o sedinta de Guvern, proiectul a fost pus pe ordinea de zi si adoptat", a spus ministrul Justitiei.

Ulterior, in cadrul unei emisiuni televizate, desfasurate luni seara, Macovei a spus ca PNL este responsabil pentru adoptarea trunchiata a legii ANI, in Camera Deputatilor. "PD a sustinut acest proiect si in Guvern.

Iar in Parlament, la Camera Deputatilor, desi se decisese ca nu se va vota acea varianta - repet - proasta si inutila, la initiativa PNL, care i-a convins si pe cei din PD cu cateva minute inainte de vot, s-a votat acea varianta", a declarat ministrul Justitiei.
Pe de alta parte, Macovei a salutat regimul Comisiei Europene de monitorizare a coruptiei in Romania, care continua chiar daca tara face parte acum din UE, si a sugerat ca ar fi buna o oarecare ''presiune publica'' din partea Bruxelles-ului fata de o clasa politica care nu doreste sa sustina reforme mai profunde.

"Monica Macovei are o problema cu foarte multa lume"

In replica, premierul Tariceanu a spus ca "promovarea legilor din domeniul justitiei nu este in responsabilitatea primului-ministru. Primul responsabil este ministrul Justitiei". "In interviul acesta am mai vazut o afirmatie total neadevarata, si anume ca as fi blocat promovarea Legii ANI in Guvern, timp de cateva luni. Vreau sa-i aduc aminte ca acest proiect a facut obiectul unei dezbateri si negocieri intre partidele componente ale coalitiei si apoi adusa in Guvern.

La acea sedinta a fost si presedintele Traian Basescu. Chiar presedintele i-a atras atentia doamnei Macovei ca proiectul are anumite componente excesive", a adaugat seful Executivului. Totodata, el i-a transmis ministrului Justitiei ca "nu ar trebui sa-si imagineze ca orice proiect cu care vine dansa este perfect si nu mai suporta niciun fel de modificari".

"Nimeni nu ma place"

"Cred ca printre membrii Cabinetului si colegii mei din Parlament, nimeni nu ma place", a afirmat Macovei. Ea a adaugat ca "pe masura ce ne apropiam de data aderarii si eram siguri de aceasta data, masurile anticoruptie erau din ce in ce mai nedorite si mai criticate".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.