Legea cultelor a suscitat reactii dure si peste Ocean. Desi Institutul pentru Religie si Politici Publice (IRPP), organizatie ce are sediul la Washington, il acuza pe Basescu ca a promulgat o lege care ingradeste libertatea religioasa, miza pare a fi cu totul alta: banii statului roman.

Pentru declararea unei asociatii religioase drept cult recunoscut, aceasta trebuie sa fi functionat neintrerupt pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de 12 ani si sa aiba adeziunile a cel putin 0,1% din populatia tarii la ultimul recensamant. Adoptarea acestui text a starnit mari controverse. In acest context, organizatia de la Washington aminteste de prevederea din legea cultelor potrivit careia pentru a primi fonduri guvernamentale un grup religios trebuie sa aiba un numar de circa 23.000 de membri (adica 0,1 la suta din populatia Romaniei) si considera ca stabilirea acestui prag face ca Romania sa aiba cel mai restrictiv sistem de inregistrare religioasa din Europa.

Cand suntem democrati, cand nu

Graba subita de a vota si de a promulga aceasta legislatie ridica semne serioase de intrebare in ceea ce priveste recenta miscare pozitiva a Romaniei in directia democratiei si a protectiei drepturilor fundamentale ale omului", afirma seful Institutului Joseph K. Grieboski. "Romania nu mai poate fi considerata un stat care acorda libertate de religie, asa cum a fost considerata pana acum", a mai spus presedintele IRPP. Institutul mai sustine ca statul roman are "cea mai proasta lege din Europa referitoare la religie".

Mai mult, IRPP il acuza pe seful statului ca, prin promulgarea legii cultelor, nu si-a respectat promisiunea electorala de a se distanta de comunism. "Promulgarea acestei legi de catre presedintele Basescu este un atac flagrant la adresa libertatii de religie si a drepturilor fundamentele si demonstreaza distantarea nesemnificativa sau chiar absenta oricarei distantari de precedentele regimuri comuniste, pe care (Basescu - n.r.) o promisese in timpul campaniei sale electorale", a mai sustinut liderul IRPP, potrivit unui comunicat din data de 3 ianuarie si preluat de site-ul Christian Newswire.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.