Primul-ministru a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Rompres, ca nu vor fi schimbari spectaculoase de politica fiscala odata cu aderarea Romaniei la UE. "Nu va exista nicio modificare a cotei unice de impozitare si a TVA atata timp cat voi fi eu prim-ministru", a declarat Popescu-Tariceanu.

Acesta a recunoscut ca au fost voci din UE care au cerut Romaniei sa revina la sistemul de impozitare progresiv, dar a precizat ca introducerea cotei unice a fost necesara. "Romania are nevoie de ritmuri de crestere accentuate, pentru a ajunge din urma tarile europene. Din acest motiv nu avem de ce sa luam in calcul decizia de a reveni la un sistem de taxare mai impovarator atata vreme cat avem nevoie in continuare sa stimulam aceasta crestere dinamica. Avem si o justificare economica si avem si o justificare care este de ordin politic", considera Tariceanu.

Acesta a adaugat ca romanii nu au motive sa se teama de efecte negative ale aderarii. In schimb, poate varia durata de timp in care Romania va recupera decalajele fata de tarile dezvoltate din Vest. "Putem sa traim mai bine in 10 ani, in 20 sau in 50 de ani. Depinde de noi cum vom sti, cata inteligenta va avea clasa politica romaneasca sa inteleaga ca de capacitatea si de maturitatea de a conduce aceasta evolutie va depinde evident si rezultatul la nivelul cetateanului de rand", a spus premierul.

In ceea ce priveste procesul de descentralizare la nivelul ministerelor, seful Executivului a mentionat ca nu a primit inca planurile de descentralizare de la toate ministerele si a dat ca termen luna ianuarie pentru finalizarea si predarea acestora. "Sunt foarte nerabdator in luna ianuarie sa vad care va fi rezultatul muncii si al efortului de a se desprinde de discurs si a trece la fapte", a declarat Tariceanu dupa ce a precizat ca unii din adeptii declarati ai descentralizarii devin reticenti cand este vorba sa treaca la fapte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.