Dupa ani de zile de negocieri, in care oficialii de la Bruxelles ne-au servit pe rand cate un dus rece si o bataie prieteneasca pe umar, Romania isi oficializeaza in sfarsit intrarea in randul statelor comunitare. Dincolo de succesul politic, la care au contribuit, incontestabil, toate guvernele care s-au sucedat in ultimii ani la Palatul Victoria, pentru romanii de rand, ramane insa o intrebare: ce le va aduce noul statut?

Mesajele recente ale Comisiei Europene, incarcate de o tenta limpede de optimism, sunt departe de a oferi raspunsul la aceasta intrebare. Recentul istoric al altor state membre, inca inainte de oficializarea, in mai 2003, a "Europei celor 25", demonstreaza ca exista si o fateta mai putin placuta a medaliei, care poate iesi la iveala atat imediat dupa aderare, cat si la ani de zile dupa aceasta. Din ianuarie, nu vom mai vorbi de efectele interne ale politicii comunitare, ci de implicarea efectiva a Romaniei in aceasta politica. In ce masura sunt partidele politice pregatite sa faca fata integrarii, este o alta tema pe care o vom aborda in curand.

Pana atunci, ne-am adresat liderilor de partide, in incercarea de a vedea cum percep efectele trecerii catre noua etapa. Desi la prima vedere, optimismul este cuvantul de ordine, dincolo de aceasta, parerile raman impartite. Declaratiile nuantate ale clasei politice sugereaza, mai mult sau mai putin voalat, ca ne asteapta o alta etapa dificila, un alt fel de "tranzitie a tranzitiei". Chiar daca "Reforma celor 100 de zile", sugerata cu ani in urma de baroana Emma Nicholson, pare sa se fi incheiat, nu inseamna ca vom intra automat in linie dreapta. Zarurile au fost aruncate, insa oficialii de la Palatul Victoria sunt singurii in masura sa dovedeasca, de la intai ianuarie, de ce parte vor cadea acestea.

Cezar Preda (PD): "Ce e bun in Europa, va fi bun si pentru noi"

"Avantajele sunt imense. Romania nu mai e singura, face parte din cele 27 de state comunitare. Aderarea ne aduce o familie, din care am dorit de mult sa facem parte si acum ne primeste. Ce este bun in Europa va fi bun si pentru noi, iar ce este rau in Europa, va fi rau si pentru noi.

Desigur, nemultumiri sunt in orice societate care incearca sa se integreze intr-un sistem nou, insa dezavantajele vor fi doar punctuale, nu de nivel general, ci legate de chestiuni economice si politice. "

Cristian Diaconescu (PSD): "Cu focuri de artificii, dar fara o strategie"

"Aderarea Romaniei la UE inseamna in primul rand plasarea tarii acolo unde este normal si o merita populatia: in zona lumii civilizate, a Europei. In al doilea rand, aceasta presupune trecerea la standardele si criteriile de functionare specifice economiei de piata, cu toate regulile ei. Apoi, apartenenta la UE pune drepturile omului in centrul statului de drept, al democratiei.

Chiar si intr-un sistem democratic, exista riscul ca drepturile omului sa nu fie respectate. In acest caz, apartenenta la UE reprezinta o "cheie" de garantie in plus pentru eventualele abuzuri. Totodata, aderarea va aduce tuturor romanilor posibilitatea de a beneficia de o serie de libertati fundamentale. Dintre acestea, as aminti libera circulatie, dreptul romanilor de a invata si de a munci in oricare alt stat comunitar, dar si, in egala masura, dreptul cetatenilor statelor UE de a calatori, invata sau intra pe piata muncii din tara noastra. Nu in ultimul rand, aderarea va aduce cu sine beneficiile elementelor interculturale ale natiunilor comunitare, posibilitatea de a beneficia de valorile culturale ale popoarelor Europei.

De la 1 ianuarie 2007, Romania intra in Uniunea Europeana cu focuri de artificii, dar fara o strategie post-aderare.

Este posibil sa asistam la o crestere a preturilor si a ratei somajului, pentru ca piata comunitara este extrem de complexa, cu reguli foarte stricte. Totul depinde de capacitatea de a ne armoniza acestor reguli. Dezavantajele posibile tin mai mult de proasta aplicare in Romania a criteriilor de performanta, in ceea ce priveste functionarea pietei comunitare. Vina nu apartine UE, ci lipsei de profesionalism a autoritatilor romane

Se intra intr-un regim de competitivitate, in care dinamica sociala este extrem de ridicata. Persoanele bine pregatite profesional vor fi privilegiate. Pentru celelalte categorii sociale, va fi necesara asigurarea masurilor europene de protectie sociala."

Corneliu Vadim-Tudor (PRM): "Cred ca va fi bine"

"As putea spune ca sunt doctor in unificarea Europei. Am rostit numeroase discursuri despre primul promotor al UE, avocatul francez Pierre Dubois, care, in 1305, in cartea intitulata "Despre recuperarea Tarii Sfinte", a cerut unificarea continentului european. Ulterior, si Thomasso Campanella, si Thomas Hobbes, si Immanuel Kant, si Napoleon Bonaparte, si multi altii au dorit ca Europa sa fie unita.

Abia dupa ce de pe continentul nostru au izbucnit doua razboaie mondiale, cu hecatombe de morti, a devenit imperioasa pacificarea Europei. "Lumea se schimba, si noi odata cu ea", spunea un urmas al imparatului Carol cel Mare, pe nume Lothar, in jurul anului 842.

Ne aflam la inceputul mileniului trei dupa Hristos. Este evident ca umanitatea a intrat intr-o noua epoca istorica. Asa cum am fost divizati mii de ani, haideti sa cunoastem cum e sa fim impreuna. Fortand metafora, pot sa spun ca e o fericire sa fii compatriot cu Homer, Dante Alighieri, Shakespeare, Beethoven, Dostoievski. Daca n-am fost contemporani cu ei, macar sa fim compatrioti.

In concluzie, cred ca va fi bine dupa aderare, cu o precizare: Romania este in Europa inca inainte de nasterea Europei. Nu trebuie sa intram in genunchi, nici ca zilieri sau capsunari. Trebuie sa intram cu George Enescu, Constantin Brancusi si Eugen Ionescu in frunte. In intunericul viitorului, proiectul Europei Unite poate fi un far luminos."

Markó Béla (UDMR): "Eforturi mai mari pentru fiecare dintre noi"

"Aderarea nu ne va aduce automat bunastarea, va aduce insa sanse sporite pentru societatea romaneasca in general. Intrarea in UE reprezinta o garantie pentru un sistem democratic, dar mai ales sanse sporite. In acest fel, vom beneficia si noi de solidaritatea de care dau dovada statele Uniunii intre ele.

Acest lucru se va intampla insa numai daca vom fi capabili sa facem si sa punem in practica strategii viabile, sa avem proiecte viabile, atat pentru tara cat si pentru comunitatile locale.

De binele comunitatii vor beneficia si indivizii, spre exemplu de libertatea de miscare, de comunicare, de sporirea capacitatii de decizie, de un grad mai mare de democratie. Desigur, integrarea presupune eforturi mai mari pentru fiecare dintre noi in parte, iar dezavantajele pot apare daca nu vom fi competitivi. In acest caz, vom pierde si ca indivizi, si ca tara."

Cozmin Gusa (PIN): "Un sir continuu de dezamagiri, un cosmar"

"Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va insemna, in primul rand, implinirea unei aspiratii politice devenita aspiratie nationala fara dezbatere. Dar in fapt, aceasta va insemna un sir continuu de dezamagiri, pentru urmatorii patru pana la sase ani. Din pacate, ceea ce la final de 2006 pare un vis frumos, se va transforma intr-un cosmar pentru nouazeci la suta dintre romani, exact in urmatorul an, in 2007. Incepand din ianuarie, vom vedea marile diferente si probleme ce vor aparea."

Puiu Hasotti (PNL): "O mare provocare"

"Aderarea reprezinta o mare provocare, la care nu ma indoiesc ca Romania va sti sa raspunda, in beneficiul tuturor cetatenilor sai. Dezavantajele vor exista doar daca noi nu vom sti sa facem fata acestei provocari. Pentru cetatenii de rand, atat pe termen mediu cat si pe termen lung, aderarea se va dovedi un lucru extrem de pozitiv. Toate statele care au aderat pana acum la Uniunea Europeana au cunoscut o importanta crestere economica, un progres economic si social. Iar Romania nu poate face exceptie de la acest lucru."