99% dintre votanti, pentru autodeterminare

La referendumul privind autonomia tinutului Secuiesc, care s-a incheiat ieri au votat favorabil in proportie de 99%. Dupa centralizarea voturilor din ultima localitate in care reprezentantii Consiliului national Secuiesc au mers cu urna mobila, Scaunul Bradut-Miclosoara (Bardoc-Miklosvarszek) din zona orasului Baraolt, cetatenii cu drept de vot din secuime au votat aproape in unanimitate infiintarea regiunii autonome tinutul Secuiesc. Referendumul organizat de CNS nu este insa, decat o consultare populara interna, neoficiala, fara valoare juridica. Rezultatul referendumului va fi transmis Guvernului Romaniei si sefului statului, Traian Basescu.

Szabo Miklos, presedintele Consiliului Secuiesc Bardoc-Miklosvarszek, a declarat ca joi s-a finalizat referendumul, si pana vineri au fost centralizate toate datele din cele 20 de localitati din zona.

Potrivit acestor date, din cele 17.945 de persoane cu drept de vot, 12.140 si-au exprimat opinia, astfel ca prezenta la vot a fost de 67,65%. Din cei 12.140 de votanti, 12.082 au raspuns favorabil la intrebarea: "Dvs., ca locuitor al localitatii... doriti ca tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si aceasta localitate sa faca parte integranta din acest tinut?", doar 44 de persoane au raspuns negativ, iar 14 voturi au fost anulate, astfel ca 99,52% dintre votanti s-au pronuntat in favoarea autonomiei teritoriale a tinutului Secuiesc. "in decursul acestor zile, organizatorii nu au intampinat probleme, peste tot, voluntarii care au umblat cu urnele mobile au fost primiti bine", a adaugat Szabo Miklos.

In orasul Baraolt, prezenta la vot a fost de 62,87%, iar din votanti 99,67% au fost pentru autonomie, doar noua persoane pronuntandu-se impotriva. Presedintele local al CNS s-a declarat multumit de rezultatul referendumului si a subliniat importanta faptului ca localnicii din zona Baraolt au stiut foarte clar pentru ce voteaza si ce inseamna autonomia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.