Indolenta parlamentarilor romani, care nu si-au gasit vreme sa adopte pana acum legea privind constituirea Agentiei Nationale de Integritate, celebra deja ANI, este subiect de discutie si de ingrijorare la Bruxelles. Acest lucru a fost facut ieri public de catre presedintele Traian Basescu, la finalul discursului sau din parlament privind aderarea Romaniei la UE.

"Vreau sa va spun, fara a va da nici un fel de detalii, ca am auzit in timpul Consiliului European de la Bruxelles urmatoarea remarca: se vede ca am fost de acord sa intre Romania in UE, Romania a facut slow down, nu si-a respectat angajamentul legat de Agentia Nationala de Integritate".

Cu alte cuvinte, romanii s-au lasat pe tanjeala dupa ce au avut certitudinea intrarii in Europa la 1 ianuarie 2007. Suparat ca a fost urecheat de oficialii europeni din pricina lipsei de interes a alesilor mioritici, presedintele le-a adresat un avertisment cu titlu de rugaminte: "Am marea rugaminte in cele cateva zile, cate au mai ramas, sa dam dovada de seriozitate cu total respect pentru punctul de vedere al parlamentului pentru forta pe care aceasta lege trebuie sa o aiba". Dorintele presedintelui, ale guvernului si nu in ultimul rand ale oficialilor europeni care ne ameninta chiar cu activarea clauzei de salvgardare in domeniul justitiei nu-si gasesc deloc ecou in actiunile si dorintele parlamentarilor.

Dupa ce legea a fost ciuntita serios la Camera Deputatilor, fiind golita de continut de catre deputatii tematori pentru controlul propriilor averi, actul normativ a poposit la Senat. Ocupati cu treburi mai importante, senatorii n-au de gand sa ia prea repede in discutie aceasta lege, devenita practic, in ultima vreme, cuiul lui Pepelea.

"In cazul in care raportul este gata mai devreme, sa zicem in a doua saptamana din ianuarie, putem organiza o sesiune extraordinara daca crapa pamantu´. Dar vreau sa va spun ca nu crapa", i-a raspuns ´nea Nicu Vacaroiu presedintelui Basescu. De crapat pamantul nu crapa, dar ar trebui sa le crape lor obrazul de rusine pentru ca n-au fost in stare sa adopte o lege ceruta cu insistenta de UE si pentru ca nu fac altceva decat sa puna piedici unui control real al averilor demnitarilor.

Infiintarea unei Agentii Nationale de Integritate capabile sa sustina lupta anticoruptie din Romania constituie un punct nevralgic pe axa Bruxelles-Bucuresti. Ultimele avertismente transmise de comisarul pentru extindere Olli Rehn, privind posibilitatea activarii clauzei de salvgardare la capitolul justitie, in cazul de neconformare a ANI la standardele europene n-au avut nici un ecou printre parlamentarii romani, singurii capabili sa adopte o lege pe placul Europei.

O lege subreda

Deputatii au avut grija, in aceasta sesiune parlamentara, sa adopte legea ANI asa cum si-ar dori ei sa fie aceasta institutie, adica ciuntita, fara prea multe atributii care sa-i poata afecta pe demnitarii mioritici.

Varianta adoptata de Camera Deputatilor a fost descrisa de ministrul justitiei, Monica Macovei, drept inutila. Replica lui Rehn a venit prompt: "Este una dintre deciziile cheie pe care le vom urmari de la inceputul anului viitor.Vom raporta Consiliului de Ministri, deci tarilor membre, iar daca Agentia nu e in conformitate cu standardele europene, am putea activa clauza de salvgardare, care ar limita cooperarea judecatorilor si politistilor romani cu colegii lor din restul UE", a precizat comisarul european pentru extindere, exprimandu-si speranta ca autoritatile vor rezolva singure aceste probleme.

"E o posibilitate, dar nu vreau sa ma gandesc la cel mai rau caz. As prefera ca Romania sa-si rezolve singura problemele, si sa se asigure ca ANI are toate mijloacele necesare pentru a combate coruptia la standardele europene", a adaugat Olli Rehn.

ANI ar urma sa verifice averile, incompatibilitatile si eventualele conflicte de interese, si va trebui sa ia decizii obligatorii pe baza carora sa poata fi adoptate sanctiuni.

Mingea - in terenul senatorilor

Desi mingea se afla acum in terenul lor, senatorii nu se inghesuie sa ia in discutie ANI. Membrii Comisiei juridice a Senatului sustin ca proiectul de lege privind Agentia Nationala de Integritate nu va fi discutat decat in urmatoarea sesiune parlamentara, datorita prelungirii dezbaterilor pe tema bugetului. Reprezentantii PSD afirma chiar ca acesta nu este o prioritate pentru Romania si spun ca in nici un caz nu vor fi de acord cu revenirea lui la forma initiala, cea sustinuta de guvern si reprezentantii UE.

Dar, liberalii si democratii au in comisie doar patru din cele 11 mandate, in timp ce PSD are cinci. Voturile decisive vor fi cele ale senatorilor UDMR si PC care au criticat in repetate randuri varianta de lege sustinuta si promovata de guvern.

Senatorul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, a declarat, conform Hotnews ca "Dezbaterea ANI in aceasta sesiune depinde si de armonizarea punctelor de vedere pentru a crea o lege buna care sa poata fi aplicata eficient. "Pesedistii sunt in continuare sceptici. Senatorul Serban Nicolae sustine ca trebuie respectate doua prevederi esentiale. Prima este respectarea prevederilor Constitutiei si prezumtiei de nevinovatie: potrivit Constitutiei, orice avere este considerata licita, pana la proba contrarie. Cea de-a doua chestiune pe care o vom sustine este cea a controlului parlamentar.

Nu este un control politic asa cum sustine doamna Macovei, ci este o subordonarea a activitatii Agentiei care va fi verificata de catre parlamentari, atat ai opozitiei, cat si ai puterii. Noi aveam o lege a controlului averilor demnitarilor, inca din 2004. Vom lua aceasta initiativa legislativa, si vom incerca sa o combinam cu varianta trimisa de Camera Deputatilor", a tinut sa sublinieze serban Nicolae.

Democratul Dorel Jurca sustine ca : "PD va face amendamente pentru a se reveni la varianta initiala, dar vor fi si imbunatatiri. Vom discuta in comisia juridica, si vom incerca sa gasim o solutie cat mai buna.

Va pot spune insa, ca dezbaterea Agentiei de Integritate ar putea fi amanata pe sesiunea viitoare. "Conservatorii sustin ca nu mai e posibila adoptarea variantei guvernului. Potrivit senatorului Gavrila Vasilescu, "sustinerea variantei guvernului nu mai este posibila din cauza modificarilor survenite la dezbaterile de la Camera. Nu are nici o sansa sa fie dezbatuta in aceasta sesiune, pentru ca avem foarte mult de lucru la comisia juridica, si nu este timp.

Prioritate pentru integrare este doar in opinia doamnei ministru Macovei. Agentia de Integritate trebuie luata si dezbatuta pe larg", a mai precizat conservatorul.