Deranjati de tergiversarea adoptarii Statutului minoritatilor, liderii UDMR se gandesc tot mai des la anticipate. Acestia considera ca alegerile anticipate vor fi binevenite, daca actualul Guvern devine neputincios. "Daca Guvernul devine impotent, nu merita sa participam la el. Alegerile anticipate vor fi binevenite", a precizat recent insusi liderul UDMR, Marko Bela.

In opinia acestuia, desi Cabinetul Tariceanu nu poate fi caracterizat de consecventa, Executivul va reusi in cele din urma sa continue reforma si va merge inainte. Liderul UDMR a subliniat ca aceia de la guvernare se afla in fata unei dileme si ca asteapta momentul 1 ianuarie 2007 ca pe o sarbatoare, dar si ca pe o perioada in care UDMR sa discute aceasta dilema cu partenerii sai.

Doleantele conducerii Uniunii sunt legate de faptul ca este nevoie sa se accepte dezideratele esentiale ale maghiarimii, printre care se afla legea statutului minoritatilor nationale si autonomia, aratand ca e vorba despre o comunitate de peste un milion si jumatate de cetateni, care munceste si plateste impozite si care reprezinta o valoare pentru Romania. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs sustine ca o explicatie a radicalismului adoptat de unii dintre liderii UDMR are la baza chiar acest refuz de a adopta Statutul minoritatilor, refuz care afecteaza minoritatea maghiara. "UDMR se poate trezi oricand intr-o situatie de genul maurul si-a facut datoria, maurul trebuie sa plece". Acum ne vom trezi ca nu am avut nici un rol in integrare si ca maghiarii nu sunt un partener serios", s-a aratat deranjat Marko Bela.

Teama UDMR este generata si de faptul ca se incearca, in mod evident, o compromitere a Uniunii si chiar eliminarea acestei formatiuni de pe scena politica romaneasca. Situatia este anormala, au acuzat liderii Uniunii, care si-au exprimat surprinderea ca partenerii din coalitia de guvernamant au uitat "cat de tare era nevoie de noi si de solidaritatea noastra"


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.