Traian Basescu spune ca pachetul legilor securitatii nu poate ramane asa cum a iesit el din laboratoarele Palatului Victoria. "Serviciile secrete ale unui stat nu lucreaza ca niste ONG-uri", a explicat, ieri, seful statului motivele pentru care CSAT nu a dat aviz pachetului de legi privind securitatea nationala.

"Aceste legi necesita modificari consistente. ONG-urile nu vor reusi sa apere eficient actiuni ostile impotriva celor nevinovati. Aici avem o problema de principii. Cand se gaseste primul serviciu de informatii transparent din lume, as fi bucuros sa fiu anuntat", a declarat Basescu. Consilierul lui Tariceanu, Marius Oprea, spune ca nu intelege de ce presedintele, "la o zi dupa condamnarea comunismului, continua sa imparta securistii in buni si rai".

"Serviciile secrete ale unui stat nu lucreaza ca niste ONG-uri", a explicat ieri presedintele Traian Basescu motivele pentru care CSAT nu a dat aviz pachetului de legi privind securitatea nationala. "Aceste legi necesita modificari consistente. "Trebuie sa intelegem care este misiunea serviciilor de informatii intr-un stat democratic, in asa fel incat sa ne asiguram ca aceste servicii nu sunt utilizate impotriva cetatenilor", a spus Basescu.

El a continuat: "Armata are misiunea protejarii cetatenilor Romaniei pe timp de razboi. Pe timp de pace, instrumentele prin care se protejeaza cetatenii sunt pe o intreaga gama, printre care si misiunile de servicii, de a proteja cetatenii impotriva actelor de terorism". Si a revenit la legile prezentate de guvern: "ONG-urile nu vor reusi niciodata sa preintampine actiunile ostile fata de populatia unui stat." Si a incheiat: "Cand se va gasi, in lume, primul serviciu transparent, cer sa fiu anuntat".

Legile asteptate de Parlament

Legile securitatii, adoptate de Guvern dupa multe tergiversari, se afla de ceva vreme la Cotroceni, la Departamentul de Siguranta Nationala, asteptand avizul CSAT, pentru a putea fi transmise Parlamentului. Basescu a declarat inca din momentul aprobarii pachetului legislativ, de catre guvern, ca doreste convocarea CSAT pentru a face o discutie avizata asupra respectivelor propuneri legislative. Si asta, pentru ca, in viziunea presedintelui, este de neacceptat ca noile legi sa fie "mai proaste" decat cele vechi. "Din cate stiu, sunt destul de proaste, vor trebui amendate consistent", spunea Basescu la momentul respectiv.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.