Procesul de integrare europeana este unul care inseamna costuri, sacrificii uneori, precum si capacitatea de solidaritate intr-un moment dificil, a avertizat pentru prima data ieri presedintele Romaniei, Traian Basescu, la lansarea campaniei de pregatire a mediului de afaceri pentru aderarea la Uniunea Europeana desfasurata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti.

Seful statului a atras atentia ca trebuie asimilat mesajul ca nu Guvernul este cel care integreaza Romania in Uniunea Europeana, ci fiecare dintre romani are de platit un cost pentru ca procesul de aderare sa fie unul reusit. Presedintele Basescu a subliniat ca romanii trebuie sa inteleaga urmarile acestui demers adaugand: "Sa spui numai ca vrei in UE este una, dar sa intelegi ce inseamna procesul de integrare este putin altceva".

Basescu a apreciat ca in prezent Romania are cel mai mare procentaj de suporteri ai integrarii in Uniunea Europeana. Ingrijorarea prezidentiala se refera la faptul ca romanii cred ca dupa integrare in Romania va curge "lapte si miere pe toate strazile, pe toate bulevardele si chiar in gropile din Bucuresti sau din orice alt oras".

"Fiecare roman, fiecare dintre dumneavoastra are de platit un cost. Integrarea nu se poate face fara solidarizarea intregii natiuni in jurul acestui obiectiv", a declarat Basescu, adaugand ca din seria explicatiilor pe care Guvernul trebuie sa le dea in perioada urmatoare trebuie sa reiasa faptul ca integrarea europeana inseamna costuri, sacrificii uneori, dar si capacitatea de solidaritate intr-un moment dificil. Seful statului le-a batut obrazul celor nemultumiti de masurile luate de noua administratie subliniind ca "este usor sa ne facem ca vrem in UE", iar pe de alta parte sa fie refuzate masurile pe care Guvernul trebuie sa le ia pentru ca Romania sa fie la momentul 1 ianuarie 2007 in starea de tara capabila de performanta economica, sociala, precum si de contributie la piata europeana. "1 ianuarie 2007 cu o Romanie nepregatita va fi un soc care poate deveni insuportabil pentru comunitatea de afaceri si pentru populatie", a spus Basescu.

Basescu a aratat ca nimeni nu va putea cere vreodata Bancii Nationale a Romaniei sa faca o politica inflationista, artificiala, pentru ca producatorii romani sa poata mentine nivelul exporturilor, fara a avea cea mai buna performanta interna in societatile lor comerciale.
"Leul are valoarea lui de piata, iar prin juguri ale BNR nu mai putem stimula la nesfarsit exporturi care poate sunt neperformante. Poate. Pozitia BNR nu face decat sa oblige mediul de afaceri, exportatorii sa-si ajusteze costurile interne in asa fel incat sa poata produce performant", a spus presedintele Basescu referindu-se si la exportatorii romani care au fost "gata sa se urce cu picioarele" pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Problema integrarii in UE devine o problema interna, o problema a celor 22 de milioane de romani si a Guvernului Romaniei. Numai performanta interna ne poate duce la un final satisfacator. Un 1 ianuarie 2007 cu o Romanie nepregatita inseamna un soc care poate deveni insuportabil pentru comunitatea de afaceri si pentru populatie", a conchis presedintele Basescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.