Condamnarea dictaturii comuniste de catre presedintele Traian Basescu, dar si circul din parlament provocat de PRM si de Corneliu Vadim Tudor au fost relatate pe larg de mass-media internationala

Televiziunea "Euronews" a relatat ca "Romania este prima tara din fostul bloc sovietic care-si condamna explicit trecutul comunist". Reporterii de la "Euronews" au subliniat ca regimul comunist a fost calificat drept "ilegal si criminal".

Si cotidianul britanic "The Guardian" vorbeste pe larg despre raportul elaborat de comisia condusa de Vladimir Tismaneanu, atragand atentia ca este prima condamnare oficiala a comunismului in Romania. Pe de alta parte, ziaristii britanici aduc aminte de gestul fostului presedinte Ion Iliescu de a infiinta o comisie care sa condamne Holocaustul din Romania. Azi, mai spune "The Guardian", insusi Ion Iliescu apare alaturi de alti politicieni in raportul Tismaneanu pentru ca a contribuit la regimul comunist.

Cotidianul francez "Le Figaro" scrie ca "Romania care se pregateste sa adere la UE in curand intampina mari dificultati in a intoarce paginile negre ale istoriei sale". Ziarul aminteste atmosfera tensionata in care au fost prezentate in parlamentul de la Bucuresti concluziile acestui raport. "Le Figaro" crede ca documentul este criticat pentru ca pune intr-o lumina indoielnica multi politicieni inca activi. "Le Figaro" vorbeste si de fortele "obscure care pun in continuare bete in roate Colegiului pentru studierea arhivelor Securitatii, dar si de retelele de tip mafiot, formate din fosti securisti". "Le Figaro" incheie vorbind despre reactia "in pur stil sovietic a fostului presedinte Ion Iliescu la raportul Tismaneanu, in care acesta este mentionat ca fost nomenclaturist".

Si "New York Times" vorbeste de fosta nomenclatura comunista din Romania, care dupa Revolutie si-a schimbat doar palaria si a condus Romania aproape continuu in ultimii 17 ani. "Initiativa de a infiinta o comisie care sa studieze perioada comunista seamana cu decizia luata de Iliescu de a convoca o echipa internationala de istorici, condusa de castigatorul Premiului Nobel, Elie Wiesel, care sa analizeze rolul Romaniei in Holocaust", noteaza prestigiosul cotidian new-yorkez. De altfel, "New York Times" aminteste la randul sau ca numele lui Ion Iliescu figureaza in raportul Tismaneanu.

"International Herald Tribune" scrie: "Demersul intervine cu numai doua saptamani inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana" si "reprezinta o incercare intarziata a tarii de a se rupe de regimul comunist in mod mai categoric decat a fost posibil in revolutia gestionata din 1989".

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.