Presedintele Traian Basescu ii pregateste niste "surprize negre" premierului Calin Popescu Tariceanu. Dar nu numai. Basescu nu a uitat ca restructurarea guvernamentala nu s-a facut profund iar problema descentralizarii in administratia centrala si locala a devenit o adevarata picatura chinezeasca a discursurilor sale. Pe de alta parte, Basescu are de gand sa impulsioneze reformarea activitatii parlamentului. Mai precis, presedintele ar vrea ca parlamentarii sa revina la vechiul sistem de munca, cu mai multe dezbateri in plenul Camerei Deputatilor si Senatului decat in comisiile de specialitate.

Expuse de-a lungul lui 2006 in diverse declaratii, aceste probleme sunt reluate tot mai intens de catre seful statului cu cat se apropie sfarsitul anului. Intr-un amplu interviu televizat, la sfarsitul lunii octombrie, Traian Basescu trece la "pacatele guvernarii Tariceanu" "incapacitatea de a promova in forta descentralizarea structurilor statului". Basescu era nemultumit pentru ca "directiile de sanatate, directiile agricole, inspectoratele scolare, toate lucreaza pentru ministere si nu pentru comunitatile locale". Si, ca intotdeauna, seful statului oferea si cateva indicatii voalate dar precise: aceste directii "trebuiesc subordonate comunitatilor locale iar prefectilor sa li se creeze servicii de doi-trei oameni, pe educatie, agricultura, sanatate, pentru ca prefectii sa-si exercite mandatul de control al legalitatii".

Descentralizarea pe plan local si central

Ieri, Traian Basescu a reluat aceasta nemultumire legata de descentralizare intr-un interviu acordat publicatiei "Europeanul". Astfel, Basescu a declarat ca "mecanismele actuale de coordonare de la nivelul administratiei locale nu difera foarte mult de cele existente inainte de Revolutia din 89. Este cazul inspectoratelor scolare, al directiilor agricole judetene, al celor de sanatate si de munca, subordonate in momentul de fata, ministerelor de care apartin, ca si inainte de 89". Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca nu va lasa sa treaca anul 2007 fara sa-si impuna, la nivel guvernamental, punctul de vedere cu privire la restructurarea administratiei publice locale si centrale. Aceasta, cu atat mai mult cu cat, sa nu uitam, Traian Basescu este adeptul unui "guvern minoritar, restructurat", dupa 2007, chiar cu un alt premier.

Revenirea la dezbaterile din plenul parlamentului

"Neputinta de a promova in timp util legi, de a ajunge la intelegeri pe continutul unor legi, de a da rapid Romaniei niste repere legislative care sunt necesare, demonstreaza ca actuala majoritate este nesigura pentru guvern". Aceasta este nemultumirea lui Basescu pe plan legislativ, nemultumire expusa foarte des pe parcursul lui 2006 si intarita la sfarsitul lui octombrie, intr-un interviu televizat.

Nemultumirea aceasta sustinea si sustine teoria prezidentiala a alegerilor anticipate. Cum declansarea alegerilor inainte de termen nu este o solutie la mana lui Basescu care s-ar fi folosit de ea pana acum, presedintele se gandeste sa-si impuna punctele de vedere pe plan legislativ printr-o alta teorie: cea a revenirii la vechile dezbateri in plenul parlamentului si nu in comisii, asa cum se practica in prezent. "Inainte, in vremea in care eu eram parlamentar, ne vedea o tara intreaga cu abordarile pe care le aveam de la microfonul parlamentului la dezbaterile pe legi, la dezbateri de rapoarte parlamentare", a declarat Basescu in interviul aparut ieri in publicatia "Europeanul".

De la nostalgie, Basescu a trecut la o nemultumire: "acum totul se desfasoara in comisii, si doar votul la plen, plus o dezbatere pe procedura se petrec acolo unde publicul, intr-adevar poate sa vada". Drept urmare, Basescu si-a prezentat dorinta, care tinand cont ca vine din partea unui presedinte ce promite sa ramana jucator s-ar putea transforma intr-o adevarata presiune asupra partidelor din coalitia guvernamentala: "cred ca anul 2007 poate fi anul revenirii la o viata parlamentara adevarata, in care populatia sa constate abordarile parlamentarilor la plen, in dezbatere".

Consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA

Chiar daca nu exista o strategie de politica externa sub forma unui document iar Basescu nu a venit in cei doi ani de mandat in fata parlamentarilor sa-si expuna viziunea asupra politicii externe si de securitate, seful statului a lasat sa se inteleaga ca va actiona pe doua fronturi principale: UE si SUA.

"Parteneriatul strategic cu SUA face parte din politica noastra de securitate", a declarat Basescu, in acelasi interviu dat publicitatii ieri. "Parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite nu-l vom abandona nici in calitate de membri UE, vom sustine continuu necesitatea unor legaturi transatlantice extrem de solide, plecand de la propriile noastre analize", a precizat Basescu.