Fostul ministrul de externe, Mircea Geoana, a declarat luni ca lipsa unui proiect politic privind perioada postaderare face ca Romania sa aiba o atitudine oportunista in relatia cu partenerii externi. "La Washington si Londra spunem ceva, la Paris si Berlin altceva, pentru ca nu avem coerenta unor politici si ne lipseste un proiect politic. Romania are o atitudine oportunista, in functie de obiectivele de moment", a spus Mircea Geoana, la finalul primei parti a conferintei de lansare a Institutului Aspen Romania.

Liderul opozitiei a atras atentia asupra absentei unei dezbateri politice privind proiectul politic postaderare, dar si asupra necesitatii crearii unei retele institutionale, care sa cuprinda ministerele, pentru ca Romania sa fie capabila in orice moment sa exprime o pozitie referitoare la orice politica europeana. Absenta unei strategii postaderare este o tema recurenta a ultimelor zile.

Comisarul roman Leonard Orban atragea duminica atentia asupra necesitatii adoptarii unui astfel de decument, pentru ca Romania sa beneficieze de avantajele aderarii si sa aiba o pozitie si o voce in cadrul Uniunii Europene. Aceeasi idee a fost sublinita luni si de reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti, Donato Chiarini, care considera ca cea mai mare provocare pentru autoritatile de la Bucuresti o constituie coordonarea efectiva cu structurile UE si adoptarea unei pozitii clare fata de politicile europene.

Pe de alta parte, Geoana a subliniat ca Romania trebuie sa creeze sinergii cu statele membre UE, pentru a obtine sprijin politic in viitor, asupra unor teme de interes national. Inexistenta unui proiect politic coerent este - potrivit lui Mirea Geoana - cauzata de "lipsa capacitatii liderilor politici romani de a lucra impreuna" in acest scop. Prin urmare, "Romania este mai vulnerabila la populism si la extremism decat Polonia, de exemplu, pentru ca este mai saraca", a atras Geoana atentia.

Iar daca startul integrarii va fi ratat, daca primii doi ani vor fi extremi de grei si oarecum haotici, se va crea contextul ca liderii unor partide extremiste sa aiba succes, a conchis liderul principalului partid de opozitie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.