In prima sa conferinta de presa, in calitate de comisar european din partea Romaniei, Leonard Orban, a explicat importanta portofoliului care i-a fost atribuit. Orban a incercat sa arate acelora care erau nemultumiti de portofoliul atribuit Romaniei, ca rolul pe care il va detine in cadrul Comisiei Europene este unul cat se poarte de important. Comisarul european pentru multilingvism a tinut sa precizeze ca in cadrul Comisiei Europene, toti comisarii sunt egali iar deciziile sunt luate prin consens.

Leonard Orban a mai spus ca este dezamagit de faptul ca in Romania lipsesc dezbaterile pe teme europene, accentul punandu-se tot mai mult pe politica interna. Acesta a avertizat ca incepand cu ianuarie 2007, se va realiza un transfer de putere catre Uniunea Europeana iar politicienii romani au obligatia de a fi mai responsabili, pentru ca altfel, exista riscul ca Romania sa asiste pasiva la deciziile pe care Uniunea Europeana le ia, fara a le maximiza in favoarea romanilor.

Portofoliul multilingvismului nu este unul rusinos

Leonard Orban a povestit ca procesul de numire in functia de comisar european a fost dificil, pentru ca a fost supus unor intrebari complexe din partea unor specialisti timp de trei ore. Leonard Orban s-a declarat mandru de faptul ca toti parlamentarii europeni, cu exceptia grupului independent i-au acordat un vot de incredere dupa ce a fost supus audierii in Parlamentul European.

"A fost extrem de dificil, pentru ca am stat in fata unor profsionisti si am raspuns la intrebari dificile si foarte dificile timp de trei ore", a dezvaluit Orban.

Noul comisar a precizat ca in cadrul Comisiei Europene toti comisarii sunt egali iar deciziile se iau prin consens.

"Un comisar se ocupa atat de activitatea legata de portofoliu pe care il ocupa, cat si de toate deciziile care se iau la nivelul Comisiei Europene. Activitatea e impartita asa: 30%-40% activitatea legata de portofoliu, restul de toate celelalte problematici care se adopta la nivelul Comisiei Europene. Deciziile se iau in comun. Toti comisarii sunt egali, vreau sa subliniez acest lucru", a declarat Leonard Orban.

De la 1 ianuarie, Uniunea Europeana va decide pentru romani

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a atras atentia asupra faptului ca de la 1 ianuarie, se va realiza un transfer de putere, iar cel putin 50% din deciziile care privesc viata romanilor se vor lua la nivel european.

In acest context, Leonard Orban si-a exprimat nemultumirea fata de lipsa dezbaterilor pe teme europene, viata politica interna fiind singurul domeniu fata de care politicienii manifesta interes.

Orban a precizat ca este absolut necesar sa fie adoptat "de urgenta un sistem de gestionare a afacerilor europene".

"Trebuie sa intelegem odata si odata ca nu este suficient sa ne limitam la ceea ce constatam intern, la dezbaterile vietii politice extrem de agitate, si sa ne dam seama ca de la 1 ianuarie 2007, la Bruxelles sau in alte capitale europene, se iau decizii care ne privesc in modul cel mai important pe noi", a aratat Leonard Orban.

Comisarul european din partea Romaniei a spus ca a venit momentul ca Romania sa se implice in activitatile Uniunii Europene, pentru ca "nu mai putem sa fim in situatia in care sa nu ne pese ce se intampla la nivel comunitar. E nevoie de dezbateri privind subiectele care o sa ne influenteze viata. Altfel, deciziile se vor lua in numele nostru, iar noi o sa stam si o sa asistam pasiv la ce se intampla", a avertizat Orban.

El a precizat ca Romania isi poate valorifica pozitia de a saptea tara ca marime din UE, avand in vedere faptul ca va avea 35 de europarlamentari in Parlamentul European si reprezentanti in Curtea de Conturi, Comitetul Regiunilor, Consiliul Economic si Social European.

"Consider ca este absolut necesara adoptarea cu maxima urgenta a unei decizii privind sistemul de gestionare a afacerilor europene, atat la nivel guvernamental, cat si parlamentar. Sper ca cel putin la nivel guvernamental sa fie adoptat de urgenta, si sper de asemenea ca si parlamentul se va implica si va putea organiza asa-numitul proces de scrutin, de evaluare a dosarelor mari politice, care se discuta la nivel european", a mai spus Orban.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.