Incepand de astazi, populatia din Harghita, Covasna si o parte a Muresului voteaza pentru autonomia tinutului Secuiesc. Referendumul este insa unul intern, neoficial, fara valoare juridica, dar cu ajutorul caruia gruparea autonomista Consiliul National Secuiesc(CNS) spera sa convinga institutiile statului de necesitatea statutului autonom al tinutului Secuiesc. Rezultatele referendumului neoficial vor fi facute publice in preajma Craciunului, dupa care vor fi trimise guvernului si presedintiei. Consultarea populara interna organizata de catre CNS - Scaunul Baraolt dureaza o saptamana si vizeaza 19 localitati din zona Baraolt, judetul Covasna.

Pe buletinele de vot bilingve, romano-maghiare, cetatenii din zona HarCov si Mures vor raspunde daca doresc statut autonom pentru tinutul Secuiesc si daca sunt de acord ca localitatea din care fac parte sa fie integrata in tinut. in scopul informarii secuilor, au fost tiparite sute de afise pentru promovarea referendumului.

Locuitorii din Harghita, Covasna, si o parte a Muresului vor fi intrebati daca doresc ca regiunea sa devina autonoma. Rezultatele referendumului neoficial vor fi facute publice in preajma Craciunului. Afise, difuzoare, internet, urne mobile, toate vor lucra, incepand de astazi pana pe 23 decembrie, pentru ca romanii de origine maghiara sa voteze regiunea autonoma secuiasca.

Consiliul National Secuiesc (CNS) - Scaunul Baraolt a decis ca in perioada 16-23 decembrie sa organizeze un referendum intern, neoficial, avand ca obiect autonomia teritoriala a tinutului Secuiesc. in acest sens, CNS a inceput pregatirile in 19 localitati din tinutul Secuiesc (foto). Au fost tiparite sute de afise pentru promovarea referendumului intern privind autonomia, iar reprezentantii Consiliului National Secuiesc au cerut observatori la referendum din partea a peste 25 de organizatii.

Demersul CNS

Consultarea populara interna, neoficiala, organizata de catre Consiliul Secuiesc Bardoc-Miklosvarszek (Scaunul Baraolt), privind autonomia tinutului Secuiesc incepe astazi si va dura o saptamana, in 19 localitati din zona Baraolt, judetul Covasna. Pe afisele imprastiate in localitati este prezentata harta tinutului Secuiesc si locul desfasurarii referendumului - Scaunul Bardoc-Miklosvarszek (zona orasului Baraolt). De asemenea, pe aceste afise se poate citi: "IGEN Szekelyfoldert" (DA pentru tinutul Secuiesc n.r.) si "Hajra Erdovidek" (Hai Baraolt n.r.).

Totodata, au fost pregatite 19.150 de buletine de vot bilingve, respectiv in limba romana si maghiara, pe care localnicii pot raspunde cu "Da" sau "Nu" la intrebarea: "Dumneavoastra ca locuitor al localitatii ... doriti ca tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si aceasta localitate sa faca parte integranta din acest tinut?". Un numar de 60 de voluntari vor umbla cu urnele mobile din casa in casa pentru a afla opinia celor cu drept de vot despre autonomia tinutului Secuiesc. De asemenea, masini dotate cu difuzoare vor parcurge in urmatoarele zile cele 19 localitati din zona pentru a-i informa pe oameni despre referendum si despre data in care urnele mobile vor ajunge in localitati. incepand de sambata, vor putea vota si prin internet cei care au domiciliul stabil in localitatile din zona vizata, dar care in perioada organizarii referendumului intern privind autonomia se vor afla in strainatate.

Autonomia, pas cu pas

Vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, Ferencs Csaba, a spus ca acest referendum chiar si neoficial va face auzita vocea populatiei din zonele Harghita si Covasna. Decizia de organizare a unui referendum neoficial a fost luata dupa ce toate incercarile de consultari oficiale ale populatiei pe acesta tema au fost contestate in justitie si declarate neconstitutionale.

Referitor la proclamarea diferitelor forme de autonomie a tinutului Secuiesc, Consiliul Local Sfantu Gheorghe a aprobat Statutul "Uniunii pentru tinutul Secuiesc", asociatie creata sub aripa UDMR si care militeaza pentru colaborarea economica a zonelor din secuime.

Al doilea referendum

Concomitent cu initiativa Consiliul Secuiesc- Scaunul Baraolt, CNS-Scaunul Odorheiu Secuiesc a decis si el sa organizeze un referendum intern, neoficial, pana pe 22 decembrie, in orasul Odorheiu Secuiesc si in satul Mugeni.

Mungiu-Pippidi: o idee absurda

Presedintele Societatii Academice Romane(SAR), politologul Alina Mungiu Pippidi este de parere ca ideea de autonomie a tinutului Secuiesc este una absurda. Alina Mungiu a precizat ca referendumul nu are valoare juridica, si ca in Europa, majoritatea revendicarilor de autodeterminare au fost rezolvate fara acordarea unui statut special.

Via guvern si presedintie

Rezultatul referendumului privind autonomia va fi trimis guvernului si sefului statului. Presedintele Consiliului Secuiesc Bardoc-Miklosvarszek, Szabo Miklos, a declarat ca dupa centralizarea voturilor exprimate in cadrul referendumului intern pe tema autonomiei teritoriale a tinutului Secuiesc, rezultatul va fi dat publicitatii si va fi transmis guvernului Romaniei si sefului statului, Traian Basescu. "Nici macar in ultimii 16 ani nu a existat aceasta vointa politica din partea UDMR", a spus Szabo, adaugand ca "din acest motiv este foarte important acest referendum deoarece exprima vointa poporului si are forta de a mobiliza comunitatea locala".

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.