Deputatii au dezbatut ieri mai bine de o ora un proiect de lege care prevede ca fiecare elev si cadru didactic sa primeasca un laptop in valoare de 100 dolari. Votul final a fost amanat pentru sesiunea de anul viitor

Propunerea legislativa a fost initiata de deputatul PNL Ioan Ghise. Acesta a precizat ca ideea a aparut in Tunis in anul 2005, cu ocazia Conferintei mondiale privind societatea informationala. Deputatul a adaugat ca mai multe state ale lumii, inclusiv tari din Africa si America de Sud, au deja programe nationale pentru dotarea elevilor cu cate un laptop de 100 dolari.

Ghise a explicat ca de aceasta masura ar putea beneficia cinci milioane de elevi de clasele I-XII, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat, precum si familiile care au copii elevi, adica aproximativ 15 milioane de cetateni. Costul estimativ se ridica la 700 de milioane de dolari, un singur laptop ajungand la aproximativ 135 de dolari. Ioan Ghise a explicat ca programul nu va fi aplicat din acest an, ci cand va considera de cuviinta guvernul. "Achizitia de laptop-uri nu ar incepe decat cand va decide guvernul si acest lucru se va face prin licitatie publica", a adaugat Ghise.

Deputatul PC Florea Damian a cerut ca proiectul sa fie retrimis la comisie pentru a fi reanalizat, considerand ca este "un proiect SF". "Ma gandesc ca eu, ca deputat de Bucuresti, sa propun un proiect de lege privind dotarea fiecarui bucurestean cu un aparat de zbor, la cum se circula", a ironizat deputatul PC proiectul lui Ghise. El a aratat ca acest tip de laptop se afla abia in faza de proiect in SUA, nu exista decat 10 exemplare, iar Statele Unite incep productia in 2008.

In final, deputatii au decis retrimiterea initiativei in comisia de specialitate, urmand sa fie pusa pe ordinea de zi in 15 februarie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.