Motivul acestor preocupari intelectuale il reprezinta fantoma PDSR-ului si a PSD-ului condus de Ion Iliescu si Adrian Nastase care inca bantuie societatea romaneasca. Un motiv fals. Un fel de sperietura provocata de un copil deghizat in vampir. Dincolo de simpatiile sau antipatiile la adresa actualei echipe de conducere a social-democratilor, realitatea este ca PSD nu va mai putea obtine prin vot direct mai mult de douazeci, douazeci si ceva la suta. Maxim 25%.

Asta in conditiile in care isi vor folosi corect bazinul electoral, lucru care presupune in primul rand o selectie foarte atenta a purtatorilor de mesaj. Un fapt evident, descoperit prea tarziu de pesedisti este acela ca miscarile de stanga au ca principali promotori elitele intelectuale care se adreseaza muncitorimii industrializate. Din punctul asta de vedere, partidul fondat de Ion Iliescu este prins ca intr-un cleste. Audienta in randul elitei intelectuale autentice este compromisa. Un Andre Malraux autohton care sa preia mesajul social democratiei romanesti... Intelectualitatea de stanga de la noi este letargica, marginalizata de vedetele inteligentelor de dreapta, in cele mai multe cazuri etichetata, in mod nedrept, in culorile cenusii ale unui trecut in care a incercat sa supravietuiasca.

Stralucirea lui Ion Iliescu din anii 90 nu a ajutat cu nimic formarea acestui curent de opinie intelectuala, atat de necesar. Dimpotriva. Pe de alta parte, la ora actuala, muncitorimea industrializata nu mai exista in Romania, decat in centre disparate, in special in Bucuresti si Transilvania. (Aici strategia grupului de la Cluj ar putea fi corecta).

Pe vremea partidului lui Ion Iliescu mai exista muncitorime industrializata ramasa de pe vremea lui Ceausescu. In plus, ceea ce facea Iliescu nu era social-democratie, era un socialism popular, care ar putea avea si acum priza electorala. Nastase a beneficiat de dezastrul CDR si de un Ion Iliescu inca in verva care putea apasa pedala "maselor largi,populare".

In ultimii ani insa, structura sociala a electoratului s-a modificat profund. Eliminarea vizelor, plus tinerii care au capatat drept de vot au creat un tip de alegator mult mai individualizat.

Intrarea in Uniunea Europeana a largit foarte mult plaja discursurilor, incat e foarte dificil sa fii si pro UE si nationalist. PSD nu isi mai permite dimensiunea nationalista. Intelectualii adevarati nu sunt dispusi sa-i preia mesajul. Muncitorimea industrializata reprezinta cam 25% din electorat.