Fostul presedinte i-a avertizat de mai multe ori sa se potoleasca. PSD nu va depune motiune de cenzura

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a marturisit ca are propriile dubii privitoare la legalitatea modului in care si-au dobandit averile Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. Intr-o emisiune televizata, Iliescu a spus ca, in timpul ultimului sau mandat, i-a avertizat de mai multe ori pe cei doi, care acum au probleme cu justitia tocmai din aceasta cauza. "Nu o data i-am chemat. De ce credeti ca in 2002 m-am referit in Parlament la acest lucru si la capitalismul de cumetrie?", a spus fostul sef al statului.

Un alt punct de divergenta intre Iliescu si Nastase a fost cumularea de catre acesta din urma a functiilor de premier si presedinte al PSD, pe motiv ca s-a creat "o relatie nefireasca" intre partid si Guvern. La sfarsitul anului 2002, Iliescu i-a cerut lui Nastase sa opteze pentru una din aceste pozitii, dar solicitarea sa a fost refuzata. Mai tarziu, Nastase a fost de acord, dar atunci i s-a spus "sa-si duca crucea pana la capat".

Totusi, presedintele de onoare al PSD si-a asumat o parte din vina pentru situatia actuala a partidului. "Cred ca am gresit impreuna, eu si Nastase", a admis fostul presedinte. Insa criticile pentru Nastase au fost indulcite de remarca "Cea mai capabila persoana care a stat pe langa mine in toti acesti ani este Adrian Nastase. Cred in capacitatea lui intelectuala si politica".

L-a sustinut pe Oprescu

In calitate de presedinte de onoare al PSD, Ion Iliescu nu a ezitat sa critice si actuala conducere. In primul rand, Iliescu a contrazis pozitia oficiala a PSD si a lui Mircea Geoana fata de depunerea motiunii de cenzura si organizarea alegerilor anticipate.
Conform spuselor sale, social-democratii nu au de gand sa depuna vreo motiune de cenzura, iar alegerile anticipate nu sunt in interesul partidului. "Nu avem o situatie care sa ne prezinte garantia ca, avand alegeri anticipate, vom avea o situatie mai stabila", a adaugat Iliescu.

Acesta a marturisit deschis faptul ca ar fi preferat ca Sorin Oprescu sa iasa presedinte al PSD la Congres, dar s-a declarat dispus sa colaboreze cu echipa lui Geoana. "Mircea Geoana, in acesti doi ani, a facut eforturi sa invete munca de partid, spre deosebire de Sorin Oprescu care avea vechime mai mare, dar Mircea Geoana este mai bun organizator, un om perseverent, harnic, a calatorit prin toate judetele si a cunoscut oamenii de partid", a mai spus fostul sef al statului. Pozitia sa ramane critica fata de presedintele executiv al PSD-Bucuresti, Marian Vanghelie.

"L-am sustinut pe Vanghelie pana cand a inceput sa-si depaseasca limitele intelectuale", a aratat Iliescu.

Oprescu, fara functie in partid

Contracandidatul lui Geoana de la Congres, Sorin Oprescu, a renuntat la sefia filialei PSD-Bucuresti respectandu-si astfel promisiunea facuta inainte de Congres. "Imi pare foarte rau ca Sorin Oprescu nu mi-a ascultat sfatul, sa nu ia decizii la cald. E vointa lui, probabil ca a dorit sa isi respecte cuvantul dat", a comentat Mircea Geoana. Acesta a spus ca vor fi analizate de catre conducere doua posibilitati: fie numirea unei conduceri interimare, fie organizarea unor noi alegeri, la numai sase luni de la inceperea mandatului lui Oprescu. Geoana a spus ca se va implica direct in activitatea filialei in perioada urmatoare. O intentie similara si-a declarat si Iliescu. Acesta nu considera ca Marian Vanghelie, presedintele executiv al organizatiei, este o solutie de inlocuire a lui Oprescu. "S-a creat o stare de tensiune care l-a dezamagit pe acesta", a comentat Iliescu decizia demisionarului. Acesta candidase la sefia PSD fara sa se fi bucurat de sprijinul filialei pe care o conducea, in timp ce Vanghelie l-a sustinut deschis pe Geoana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.