O victorie asteptata si o infrangere surpriza, ieri la Congresul extraordinar al PSD

O victorie asteptata si o infrangere surpriza, ieri la Congresul extraordinar al PSD. Mircea Geoana l-a invins cu un scor zdrobitor pe Sorin Oprescu la sefia partidului, iar Titus Corlatean a castigat postul de secretar general, devansandu-l pe Miron Mitrea. Fara contracandidat, Ion Iliescu a fost ales presedinte de onoare.

Mircea Geoana - Sorin Oprescu: 978 - 399. Cu acest scor s-a impus Geoana in fata lui Oprescu, castigand un nou mandat de presedinte al PSD pentru urmatorii patru ani. Un rezultat asteptat de cei mai multi dintre delegatii veniti ieri la Romexpo pentru a alege noua conducere a partidului, care, pe tot parcursul zilei, il dadeau ca sigur pe Geoana pentru sefia PSD.

Surpriza Congresului a fost adusa insa de batalia pentru pozitia de secretar general. Daca pana la momentul votului, cursa dintre Miron Mitrea si Titus Corlatean, principalii contracandidati (Serban Nicolae, al treilea candidat, fiind creditat cu putine sanse de castig), parea pe muchie de cutit, balanta inclinand usor spre Mitrea, alegerile au consfintit un vot pro-Corlatean, desi strans: 684 - 644 (doar 50 de voturi pentru Nicolae).

"E o infrangere. Sunt dezamagit. Nu ma asteptam", a fost prima reactie a lui Mitrea, negru de suparare, nevenindu-i sa creada ca a pierdut. Fericit, Corlatean a iesit de la numaratoarea voturilor anuntandu-si propria victorie. "A fost o competitie intre doua viziuni. Am propus o viziune moderna si sunt convins ca PSD va avea un cuvant de spus in urmatoarele luni", a declarat entuziasmat Corlatean, luat imediat cu asalt de pesedistii doritori sa-si deschida usa la noul secretar general al PSD.

RETRAGEGERE

"Sper ca Titus sa se achite foarte bine de sarcinile sale. Lui Miron Mitrea ii multumesc ca a organizat Congresul. Am o urma de regret ca nu mai face parte din echipa noastra", a comentat si presedintele Geoana cursa dintre cei doi, adaugand ca, in ceea ce il priveste, este multumit ca acest Congres i-a acordat incredere. Invinsul, Sorin Oprescu, nu a mai vorbit de aranjamentele pe care le-a reclamat pana acum, spunand ca, tehnic, acestea nu au avut loc. Si-a acceptat infrangerea, dar a atentionat ca nu pleaca din partid. In schimb, Oprescu a dat de inteles ca va parasi sefia PSD Bucuresti, asa cum promisese anterior daca pierde postul de presedinte al partidului. "Marian Vanghelie trece la comanda cand imi voi lua 'la revedere>> de la colegi", si-a anuntat Oprescu mai in gluma, mai in serios inlocuitorul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.