Raportorul european pentru Romania, Pierre Moscovici, a finalizat proiectul de motiune privind progresele Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Documentul urmeaza sa fie dezbatut luni de Comisia pentru Politica Externa a Parlamentului European, iar dupa aceasta dezbatere va fi analizat in plenul Legislativului de la Strasbourg, urmand ca ulterior sa fie adoptat, cu sau fara modificari, de Parlamentul European.

La fel ca si anterioarele rapoarte, acest document, preluat de Mediafax, este plin de critici fata de modul in care Guvernul de la Bucuresti gestioneaza Romania. Astfel, reprezentantul Uniunii Europene critica utilizarea in exces de catre Executivul Romaniei a Ordonantelor de Urgenta, sugerand astfel ca Guvernul are tendinte prea autoritariste; critica interventia sistemului politic asupra Justitiei romanesti, cerand independenta si reponsabilitati sporite pentru Parchetul National Anticoruptie; isi exprima ingrijorarea cu privire la privatizarea inca departe de a fi incheiata; solicita cresterea calitatii administrarii fondurilor europene alocate Romaniei.

Proiectul de motiune se incheie cu o concluzie oarecum optimista, Pierre Moscovici exprimandu-si speranta ca Romania poate incheia negocierile de aderare pana la sfarsitul acestui an. Totusi, raportul nu face nici o referire la posibilitatea ca Romania sa incheie negocierile de aderare chiar in aceasta luna, inaintea alegerilor generale din Romania, dupa cum semnalase anterior comisarul UE pentru Extindere, GŁnther Verheugen. Mai mult decat atat, documentul realizat de Pierre Moscovici mentioneaza si asa-numita "clauza de salvgardare" pentru Romania, care are in vedere posibilitatea amanarii aderarii, daca responsabilii europeni considera ca Bucurestiul nu isi va indeplini angajamentele dupa aderare.


Reforma serviciului public trebuie accelerata
Romania trebuie sa accelereze reforma serviciului public pentru a adera fara probleme la Uniunea Europeana, debuteaza raportul realizat de Pierre Moscovici. Documentul critica faptul ca Guvernul de la Bucuresti a continuat sa utilizeze numeroase Ordonante de Urgenta. Astfel, numarul de Ordonante de Urgenta emise de Executiv nu s-a diminuat, desi in Constitutia Romaniei se prevede faptul ca aceste acte normative vor fi folosite doar in situatii exceptionale. In urma acestei situatii, in raportul realizat de Pierre Moscovici se solicita Guvernului de la Bucuresti sa renunte la aceasta procedura si sa foloseasca procedurile legislative normale.


Mai multa transparenta
Documentul mai solicita autoritatilor de la Bucuresti sa aplice efectiv legile privind liberul acces la informatii si cere Guvernului si Parlamentului sa fie mai transparente in procesul de elaborare a legilor, astfel incat mass-media sa poata analiza cu usurinta desfasurarea acestui proces.

In ceea ce priveste situatia libertatii de expresie, raportul lui Moscovici noteaza ca a crescut alarmant de mult numarul cazurilor de atac fizic asupra ziaristilor de investigatie, iar multe organizatii de media au o situatie economica precara, ceea ce permite autoritatilor sa exercite presiuni asupra lor. Este nevoie de eforturi suplimentare pentru a fi garantata independenta presei, considera raportorul european, care consemneaza totusi ca pozitia juridica a jurnalistului s-a imbunatatit.


Politicul controleaza Justitia
Cat priveste sistemul judiciar, Pierre Moscovici solicita Romaniei sa completeze strategia si planul de actiune adoptate de Guvern, privind reforma sistemului judiciar, in special in ceea ce priveste punerea in practica a legilor adoptate si sa ofere resurse umane si financiare pentru aplicarea efectiva a reformei.

In raport se exprima ingrijorarea cu privire la sondajele oficiale care confirma ca puterea executiva poate influenta rezultatul procedurilor judiciare. Documentul solicita - dupa cum s-a mai cerut si in rapoartele anterioare ale reprezentantilor europeni - ca Justitia sa fie independenta si profesionala. Ar trebuie sa fie angajati mai multi judecatori, carora sa li se ofere oportunitati de pregatire profesionala, apreciaza Pierre Moscovici.


Coruptie, coruptie, coruptie
Raportul, care se afla sub analiza parlamentarilor europeni, noteaza ca fenomenul coruptiei ramane o sursa de ingrijorare serioasa in Romania. Guvernul roman trebuie astfel sa continue si sa intensifice lupta anticoruptie, cu accent pe coruptia la nivel inalt, sa-si alinieze legislatia la acquis-ul comunitar. Raportul se refera si la Parchetul National Anti-coruptie, solicitand Guvernului de la Bucuresti sa garanteze independenta PNA si sa-i ofere o autoritate sporita.

Romania a facut pasi importanti in lupta contra crimei organizate, dar trebuie sa continue reformarea Politiei si sa implementeze o strategie pe termen lung in acest domeniu, dar si sa puna in practica strategia adoptata pe 2005-2009 pentru combaterea traficului de droguri, alocand mai multe resurse pentru cooperarea transfrontaliera, noteaza Pierre Moscovici.


Privatizare incompleta
La capitolul economic, raportul aminteste ca privatizarea nu a fost finalizata si solicita inchiderea rapida a firmelor care nu sunt viabile din punct de vedere economic. Autoritatile romane trebuie sa rezolve disputele care au aparut in procesul privatizarii, avertizeaza Moscovici. De asemenea, Romania trebuie sa creeze un mediu de afaceri favorabil. Documentul mai solicita autoritatilor romane sa ia masuri pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si sa consolideze reformele structurale, in special prin impunerea disciplinei financiare, ajustarea pretului energiei electrice si imbunatatirea performantelor intreprinderilor publice. Totusi, autorul aminteste ca Romania indeplineste criteriul economiei de piata functionale.

Saracia ramane o problema extrem de importanta in Romania, chiar daca indicatorii au aratat o usoara scadere a acestui fenomen in ultimii doi ani. Raportul remarca eforturile Guvernului privind limitarea saraciei; astfel, raportul aminteste ca autoritatile romane au identificat principalele probleme in ceea ce priveste saracia: copiii care parasesc institutiile publice, familiile de tarani, pensionarii, populatia roma. Oricum, documentul cere Executivului de la Bucuresti sa gaseasca cele mai potrivite solutii politice pentru aceste cazuri.

In ceea ce priveste transpunerea legislatiei comunitare, raportul isi mentine recomandarile anterioare privind aplicarea in practica a legislatiei adoptate in toate sectoarele si cere imbunatatirea legislatiei de mediu privind calitatea aerului, apei, managementul deseurilor si conservarea naturii. Pentru ca legislatia sa fie corect implementata in domeniul sanatatii si protectiei muncii trebuie intarit rolul Inspectoratului Muncii. Trebuie intarita si capacitatea administrativa a agentiilor responsabile de managementul fondurilor europene, mai ales in privinta Agentiei SAPARD, avertizeaza raportorul european pentru Romania.

De asemenea, Guvernul trebuie sa acorde atentie sporita legislatiei legate de politica industriala, avand in vedere ca slabiciunea structurala a sectorului industrial limiteaza capacitatea de functionare a acestuia.


Incheierea negocierilor, spre sfarsitul anului
In concluzie, proiectul de motiune precizeaza ca Parlamentul European spera si crede ca negocierile pot fi incheiate pana la finalul anului 2004, astfel incat Tratatul de aderare sa fie semnat cat mai curand in cursul anului 2005, iar aderarea propriu-zisa sa aiba loc la 1 ianuarie 2007.

Raportorul nu uita insa sa precizeze ca Romania, la fel ca Bulgaria si celelalte noi state membre, poate fi subiectul unei clauze speciale de salvgardare. In cazul in care Comisia Europeana considera ca exista un risc serios ca Romania sa nu fie capabila sa-si indeplineasca obligatiile ce-i revin pentru aderare, in special implementarea aquisului comunitar si indeplinirea criteriilor politice de la Copenhaga, poate recomanda Consiliului European amanarea cu un an a integrarii in Uniunea Europeana.