Ioan Talpes, «amicul» fostului presedinte, respinge noile propuneri pentru statutul PSD

Senatorul PSD Ion Iliescu s-a declarat, intr-un interviu acordat ieri Agentiei Mediafax, in favoarea introducerii in Statutul partidului a criteriilor de vechime pentru accederea in functii, pentru ca partidul sa se curete de "pasarile calatoare" si "sa nu se mai admita traseisti numai cu pretentii, care vin la bucatele gata facute". "Vom reduce numarul vicepresedintilor in mod dramatic, nu mai mergem pe galoane, nu galoanele ne intereseaza. Trebuie sa invete intai. Mi-a facut placere sa vad ieri tineri la 30 si ceva de ani care sunt de 15 ani in partid. Astia sunt oameni valorosi care vin din viata, care vin din munca, care raman conectati cu solul de unde au pornit", a explicat Iliescu. El s-a aratat intrigat de existenta unor colegi care sunt in PSD "de doi-trei ani si care habar n-au de munca de partid, dar le stiu pe toate si dau sfaturi tuturor".

"Oamenii au reactii la asa ceva. Adica, eu cred intr-un om care a stat pe metereze tot timpul, s-a aflat in batalie permanenta, ala e credibil. Ala cand afirma ceva o spune din suflet. Cel care o spune din conjunctura numai ca sa castige niste pozitii nu este credibil", a punctat Iliescu.

A pierdut partidul, nu doar Nastase!

In acelasi interviu, Iliescu sustine ca in 2000 a lasat "asezat" partidul, dar ca ulterior s-a pierdut identitatea acestuia. Iliescu a explicat ca pierderea alegerilor a fost determinata de cauze conjuncturale - proasta gestionare a aliantelor cu UDMR si PUR -, dar ca mai importante sunt cauzele acumulate de-a lungul celor patru ani, inclusiv fenomenele de coruptie, pe care PSD nu a stiut sa le gestioneze din punct de vedere politic. Fostul presedinte atrage atentia ca intreaga conducere a PSD trebuie sa-si asume raspunderea pentru pierderea alegerilor, nu doar Adrian Nastase. El sustine, ca si metoda de promovare in PSD, obligativitatea pentru candidatii la diverse functii in partid a unor declaratii de avere mai riguroase decat prevede legislatia in domeniu. Potrivit senatorului, acesti candidati trebuie sa raspunda in fata salii la intrebarile membrilor de partid pentru ca acestia sa stie pe cine aleg si sa-si clarifice eventualele nelamuriri privind averile detinute.

Atitudinea fostului sef al statului este de natura sa ingreuneze orice forma de competitie in scopul reformei de care PSD are nevoie ca de aer. In gura lupului-mentorului-eternului conducator Ion Iliescu pare sa se fi aruncat un alt naiv, de aceasta data unul dintre furnizorii care mai ieri ii aduceau prada la palat, ex-directorul SIE si ex-consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, senatorul PSD Ioan Talpes.

Acesta are curajul sa intre in conflict cu Iliescu pe tema vechimii de partid, criteriu necesar in accederea la functiile de conducere din PSD. Astfel, viitorul presedinte va trebui sa-si fi tocit coatele vreo 10 ani pe bancile partidului, presedintele executiv 8 ani, secretarul general 7 ani, iar vicepresedintele, trecand testul, chiar si cu o vechime de 5 ani. Ideea "pasarilor calatoare" pe care membrul de partid cu legitimatia nr. 1 doreste sa le elimine din competita pentru alegerile la varf ii vizeaza pe cei care nu corespund cerintelor acestuia. Inscris de cateva luni in PSD, Talpes are si motive de ingrijorare in ceea ce priveste obtinerea unei functii, insa, contrar mai-vechilor activisti, fostul ministru de stat se pare ca gandeste in termeni democratici.

Rabufnirile fostului consilier Ioan Talpes

"Restrictionarile autoimpuse nu ar duce decat la selectarea liderilor partidului din acelasi grup de persoane, fara nici o sansa de crea macar impresia de reformare a partidului", a rabufnit Talpes. Daca tot se vrea reforma, de ce nu se renunta la aceste stereotipuri din care PSD nu a reusit sa iasa pana acum, pare a se intreba retoric IT. Unul dintre putinii adepti ai dezbaterii democratice pe marginea oricarei propuneri (dar si acesta, alt moment nu si-a gasit?), Talpes nu va avea sorti de izbanda pentru ca, in sinea lui, este constient de zicala "frate-frate, dar branza-i pe bani". In ciuda apropierii dintre acesta si Ion Iliescu, primul, din pacate, nu face parte din echipa Cozmanca, fapt ce ar fi produs, probabil, o alta varianta de statut. Se stie ca actualul presedinte executiv al PSD, Octav Cozmanca, este principalul instrument de care Iliescu s-a folosit pentru predarea unui proiect de modificare a statutului inmanat Delegatiei Permanente. Proiectul prevede introducerea unor criterii de vechime in partid, intre 5 sI 10 ani, pentru candidatii la functiile de conducere.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.