Deputati, senatori, ministri si functionari guvernamentali ai UDMR, alaturi de 150 de primari din tinutul Secuiesc si functionari locali aflati sub culorile UDMR au infiintat la Sfantu Gheorghe o asociatie a autoguvernarilor din Tinutul Secuiesc. Este vorba despre "Uniunea pentru Tinutul Secuiesc", umbrela administratiilor locale din Secuime, calea UDMR catre obtinerea autonomiei celor trei judete secuiesti, inclusiv cea teritoriala.

Daca asociatia nasita de UDMR va fi inregistrata juridic va fi prima institutie maghiara care nu doar va vorbi despre Tinutul Secuiesc, ci va incerca sa si faca ceva pentru obtinerea dezideratului autonomist.
Aproape 100 de consilii locale din secuime au aderat la Uniunea pentru Tinutul Secuiesc. Alesii locali ai UDMR sunt hotarati sa puna in aplicare o strategie comuna de dezvoltare economica a zonelor locuite majoritar de secui si sa militeze pentru indeplinirea tuturor formelor de autonomie, inclusiv infiintarea regiunii autonome a Tinutului Secuiesc. In fruntea asociatiei a fost ales primarul municipiului Sfantu Gheorghe, liderul UDMR Covasna, Albert Almos. Presedintele UDMR a explicat ca asociatia autoguvernarilor din secuime poate fi primul pas in directia realizarii adevaratului Tinut Secuiesc.

"Ne apropie de ideea autonomiei teritoriale"

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat la sedinta de infiintarea a "Uniunii pentru Tinutul Secuiesc" ca desi demersul maghiarilor nu inseamna si realizarea autonomiei teritoriale, deoarece nu exista un cadru legal, asociatia reprezinta totusi un pas important in aceasta directie. "Pentru a realiza o autonomie teritoriala este nevoie de modificarea legilor, dar aceasta asociatie ne ajuta ca sa exprimam vointa comuna, aspiratiile comune, strategiile comune ale tinutului Secuiesc si in acest fel, aceasta asociatie ne apropie de ideea autonomiei teritoriale", a spus Marko Bela.

"Tinutul Secuiesc exista ca traditie, ca istorie, ca o lupta perpetua pentru drepturi si libertati democratice, ca proiect si vis: dar in realitate inca nu exista. Pentru infaptuirea acestui proiect, secuii trebuie sa-si ia soarta in propriile maini", a adaugat presedintele UDMR care a mentionat ca rolul asociatiei nu consta in simpla proclamare a unor obiective, ci intr-o actiune concreta pentru realizarea lor, iar UDMR este adept al unei atare actiuni.

Marko Bela a tinut sa precizeze ca statutul asociatiei nu face referire la autonomia teritoriala a tinutului Secuiesc, subliniind ca mai degraba da un mesaj, ca prin solidaritatea primarilor din zona se doreste autonomia teritoriala. Marko Bela a afirmat ca asociatia nu va avea un caracter etnic, explicand ca au fost invitate si vor fi invitate in continuare si acele consilii locale in care majoritatea este romaneasca.
Intrebat daca UDMR are in vedere depunerea unui proiect de lege privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, Marko Bela a raspuns ca nu are acum intentia de a depune propuneri legislative referitoare la autonomia teritoriala.

Secretomanie

Contactat de redactia ziarului nostru joi la ora pranzului, presedintele CJ Covasna, Demeter Janos, nu a dorit sa discute despre evenimentul de la Sfantu Gheorghe. In prima faza, un reprezentant al cabinetului presedintelui CJ Covasna ne-a spus ca Demeter Janos era in cabinetul sau dar vorbea la telefon si sa revenim peste zece minute. La al doilea apel, aceeasi persoana ne-a spus ca Demeter Janos terminase convorbirea dar plecase din cabinet. Asa ca am intrebat reprezentantul biroului lui Demeter Janos daca stie ceva despre sedinta de infiintare a Uniunii pentru Tinutul Secuiesc, programata in acea zi. Persoana din biroul lui Demeter Janos ne-a raspuns ca nu are cum sa ne ofere astfel de informatii (!!!) si sa il contactam personal pe liderul Consiliului Judetean. Dupa ce l-am apelat pe Demeter Janos pe telefonul mobil si i-am spus ca dorim sa il intrebam despre infiintarea "Uniunii pentru Tinutul Secuiesc", acesta a spus "Dar nu ma intrebati daca nu ma deranjati?". Presedintele consiliul judetean covasnean ne-a spus ca era in timpul unei sedinte (!!!), - numai dansul stie cum a reusit sa ajunga asa de repede din biroul sau la o sedinta, despre care nici secretara sa nu ne-a spus, si sa revenim cu un telefon peste aproximativ o ora. Ulterior, Demeter Janos nu a mai raspuns la apelurile noastre.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.