Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle, a declarat ieri ca mentalitatea paguboasa din tara noastra obliga multe dintre firmele prezente aici sa lucreze dupa principiul mitei. "Multe firme mi-au spus ca trebuie sa dea mita, pentru ca este singurul mod de a opera pe piata romaneasca", a spus acesta. Speranta autoritatilor de la Bucuresti se leaga in mare masura de consilierii britanici pe probleme anticoruptie si reforma administratiei angajati de guvernul de la Londra si de Uniunea Europeana si detasati in Romania.

Unul dintre consilieri, Tom McGonna, expert in reforma in domeniul vamilor, a atras atentia asupra eficientei reduse a serviciului in combaterea cazurilor de contrabanda si trafic, in lipsa prerogativelor de a opera arestari. El a propus crearea unor unitati mobile care sa colecteze mai eficient accizele. De asemenea, un alt consilier, Steve Foster, are sarcina de a pune la punct un departament de combatere a coruptiei in cadrul Ministerului de Interne, in ciuda faptului ca in prezent mai exista doua structuri care au atributii asemanatoare. Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca, in cazul in care lupta anticoruptie da gres, va cere UE sa trimita in Romania o echipa de procurori si politisti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.