Ion Tiriac, marele tenismen, mogulul afacerilor cu masini de lux si prietenul sefilor de state, este un parinte disperat. Fiul sau, Ion Alexandru, implicat intr-un rasunator scandal de consum si trafic de cocaina, a sifonat serios blazonul familiei. Tiriac-tatal, o persoana extrem de discreta cu viata lui si a familiei, a aceptat sa discute cu "Evenimentul zilei" despre situatia fiului si continua sa avertizeze ca-si va pune la bataie averea si relatiile pentru a-l scapa.
In biroul sau luxos din "Tiriac Center", am intilnit un personaj prins intre doua etichete: parintele disperat pentru necazurile fiului sau si, deopotriva, magnatul cinic, gata sa puna in genunchi biata justitie romana.
Cum comentati publicarea in "Evenimentul zilei" si "Romania libera" a primului rechizitoriu, neconfirmat de procurorul Muscalu, prin care fiul dumneavoastra era trimis in judecata si pentru trafic de droguri?

Eu va-ntreb pe dumneavoastra: cum poate sa dispara un rechizitoriu? Nu stiu ce-a facut procuratura si ce e inauntru rechizitoriului. Nu pot sa-mi dau cu parerea pentru ca nu sint calificat. Eu cred ca este imposibil ca un document din procuratura sa dispara. E imposibil. Fiecare document e inregistrat, are un numar, o stampila etc. Eu ma intreb, eventual, cum au ajuns aceste documente pe mina presei. Asta-i altceva. Sint niste dosare penale. Nu poti sa faci dintr-un dosar penal o treaba de referendum national.
Dar aceste rechizitorii devin publice la un moment dat ...

Rechizitoriile devin publice atunci cind sint finalizate si ajung in mina judecatorului. Acest rechizitoriu nu a fost public pentru ca nu a ajuns in mina judecatorului. Avocatii fiului meu au si ei exact acelasi rechizitoriu pe care il are si judecatoarea. Iar inauntru se afla fotografia faimoasa, care din pacate cind a fost ceruta de avocati, ni s-a zis "n-avem". Am cerut originalul fotografiei, filmul. Am cerut convorbirile telefonice - daca exista. Daca pentru dv. aceste convorbiri telefonice sint probe, luati-le, nici o problema. In acele discutii era vorba de tricouri.

"Nu stiu ce inseamna "burtosi"

Ce voia sa spuna fiul dumneavoastra cu "adu si niste acareturi, si niste burtosi"?

Nu stiu ce inseamna "burtosi", eu mi-am pierdut vocabularul romanesc, vorbesc in fiecare zi in 70 de limbi cu toata lumea. Nu sint profesor de romana... Nu stiu nici ce vrea sa spuna Robert Sandu si nici ce vrea sa spuna fiul meu. Ceea ce stiu e ca, dintre toti, Robert a avut o legatura destul de vaga cu fiul meu, pentru doua ratiuni. Unu, era varul prietenei lui (n.r. - Raluca Sandu, fiica lui Mircea Sandu) si doi, se pare ca Sandu avea o pasiune pentru tricouri, la fel ca fiul meu. La Ion acasa este plin de tricouri de la Real Madrid, echipa lui favorita. Stiu ca se duceau la pescuit, stiu ca veneau inapoi de la pescuit. Ma-ndoiesc eu ca fiu-meu ii spunea lui Robert Sandu prin telefon - daca ar fi fost cazul - sau sa-i dea mesaje - daca ar fi fost cazul - pentru a cumpara sau a vinde droguri. Intrebarea mea este cu ce scop. Este cert faptul ca Ion nu e consumator. Patru ani si-a facut analizele, fara sa stie ca ii vor trebui. In 2004, a avut doua rinduri pentru faptul ca trebuia sa-si reinnoiasca licenta de pilot. Se stie ca daca consumi droguri iti ramin in singe timp de sase luni. Ce voia sa spuna fiu-meu cu acareturi? Poate bombe atomice? Poate uraniu? Nu stiu ce inseamna "burtosi". Inseamna peste, inseamna heroina, dar nu poti dumneata, pentru ca ala ii cere la telefon "burtosi", sa o transformi in cocaina. Nu exista proba pentru asa ceva.

Dar nu infirmati autenticitatea convorbirilor?

Nu numai ca nu o infirm. Foarte calificat, fiu-meu ma intreaba: "Domnule, daca eu am fost suspectat ca fiind consumator, pe urma dealer, ei trebuie sa fi avut o aprobare pentru a ma asculta". Exista o hirtie in acest sens? Fiul meu a fost ascultat din intimplare, din septembrie 2003 pina in februarie 2004, pentru ca avea discutii cu Robert Sandu. Probabil ca au incercat sa-i faca flagrant pentru ca toti ceilalti au fost prinsi in flagrant. Au stat in preajma lui, dupa el.

"Sfintul Petru nu mi-a raspuns la telefon"

Cind ati aflat prima data de necazurile lui Ion Alexandru?

Mi-a spus avocatul: uite, avem o citatie ca Ion Alexandru sa mearga la procuratura pe 28 iunie anul trecut. M-am gindit ca poate a lovit pe cineva cu masina. Avocatul mi-a spus: nu, este vorba de consum de droguri. M-am mirat: cum adica consum de droguri? Cind te cheama la politie sau la procuratura este bine sa te duci. Am vazut si oameni care nu prea se duc, foarte sus-pusi. Ion trebuia sa se duca pe 28, insa a fost retinut pe aeroport pe 23 iunie. Dupa care mi-am spus: daca fiu-meu este vinovat, atunci trebuie sa raspunda pe masura vinovatiei sale. Haideti sa luam lucrurile altfel. Sa lasam legea sa-si faca treaba, nu sa fie judecat de presa. Eu imi rezerv drepturile ca, dupa ce se termina aceasta judecata, s-o iau de la capat, de jos in sus, fiindca de sus in jos n-o sa aflu niciodata ce s-a intimplat. Eu de la inceput nu m-am limitat la avocatii pe care-i am aici. Poate sint privilegiat si am dreptul sa-mi iau oameni de peste tot, de acolo unde astfel de procese s-au facut cu zece ani inainte sau cu 20. Acum vad ca sint acuzat ca am intervenit la Presedintia Romaniei, prin alte state si prin Bruxelles ca sa influentez dosarul.

Ati intervenit pentru a influenta cursul dosarului?

Am spus, o repet si asta e singura declaratie pe care o fac, ca sa nu speculam. Am vorbit cu toata lumea, de la Peninsula Iberica pina la granita cu Ucraina. Si in continuare vorbesc. Imi adun toate armele, ca dupa ce acest proces se termina sa-mi fac treaba pe care trebuie s-o fac. Si o s-o fac! Avind in vedere ca doamna ministru, dupa parerea mea, imi diminueaza poate sansele unui proces echitabil, trebuie sa reactionez. In viata mea nu am cerut o favoare de la nimeni, pentru ca mie nu-mi place sa fiu dator, dar am cerut tuturor sa aiba grija ca actul de justitie sa fie echitabil. Sfintul Petru nu mi-a raspuns la telefon, dar in rest eu am vorbit cu toata lumea.

"Am vorbit cu toata lumea"

In ziua in care fiul dumneavoastra a fost retinut pe aeroport v-ati intors in tara val-virtej si v-ati dus direct la Ion Iliescu.
Daca dumneata esti trezita la patru dimineata si ti se spune ca l-au arestat pe fiul dumitate, pentru ca mie mi-au spus ca l-au arestat, eu am spus urmatorul lucru: e fiul meu, nu pot sa-l schimb cu altcineva si ramine fiul meu orice ar fi fost. Am venit in tara, da.

Si v-ati dus la Ion Iliescu!

Nu vreau sa speculez nimic. Sfintu’ Petru n-a vrut sa-mi raspunda la telefon. In rest am vorbit cu toata lumea. Si le-am spus, va rog frumos, daca se poate, aveti grija sa aiba parte de o ancheta echitabila.

De ce credeti ca nu ar fi avut parte de o ancheta echitabila?

Mi s-a parut o treaba curioasa ca un arestat l-ar turna pe fiu-meu. Daca ai un nume ca asta ai si alte beneficii, tragi spuza si toata publicitatea. Pentru treaba asta am vrut ca de la inceput sa fie o ancheta echitabila. Si, bineinteles, am incercat prin toate mijloacele mele posibile sa obtin lucrul asta. Daca vine sa-mi demonstreze cineva cu probe, nu cu o fotografie in care sta pe un pat (n.r. - Ion Alexandru Tiriac), atunci nici o problema. Asa ca am spus. Daca fiu-meu e vinovat atunci trebuie sa plateasca.

"Tara asta imi apartine si mie"

Ati spus ca exista interese sa se loveasca in dumneavoastra prin Ion Alexandru. Cine se afla in spatele acestor interese?

In paranoia care exista in tara asta, uitati-va la presa din fiecare an preelectoral, incepind din 1992. In fiecare an preelectoral, incepind din 1992, ploua cu dezvaluiri: Tiriac a furat casa din Primaverii, Tiriac e un bandit. Tiriac a furat de la actionarii bancii, banca e in faliment si asa mai departe.

De ce apare in fiecare an preelectoral cite o dezvaluire legata de dv.? Se teme cineva ca vreti sa intrati in politica?

Poate lumea nu crede inca, dar pe mine politica nu ma intereseaza. In 1990 sau 1992 puteam sa fiu ales presedinte al Romaniei in 24 de ore. Am convingerea intima ca treaba asta nu e pentru mine. Cred despre mine ca am o mare calitate, una singura: stiu cind ajunge. In 1964 am stiut ca ajunge cu hocheiul. Apoi am stiut cind ajunge cu tenisul, cu activitatea de antrenor, acum sint numai promotor. Dar tara asta imi apartine si mie, in aceeasi masura in care iti apartine si dumitale. S-ar putea sa am beneficii aici cind incep sa vind. Insa pina in ziua de astazi eu nu am vindut. Am tot creat. Tot ce am cistigat s-a intors inapoi in business. Toate finantarile mi-au venit din afara. Banii i-am facut in sport.

"Sint convins ca Rus nu stia de dosar"

Apropo de interese de afaceri in Romania. Sinteti prieten cu Ioan Rus, membru marcant al PSD din Cluj.

Este foarte adevarat. Pe profesorul Rus l-am cunoscut in ‘92. A venit la mine si mi-a spus ca vrea sa faca o sucursala Mercedes la Cluj. Si l-am intrebat: "Da’ ce stii dumneata sa faci?". Si mi-a spus ca e profesor de automobile. Mi s-a parut interesant, mai ales cind mi-a zis cum vedea el sucursala. I-am spus ca nu e bine si l-am trimis la Stuttgart si apoi a inceput sa o faca. Mi-a fost partener de afaceri pina cind a devenit ministru. Acum a intrat inapoi in munca lui. Inca o data, in privinta lui Rus nu pot sa fiu obiectiv pentru ca il cunosc de prea mult timp. Daca dumnealui i-a trebuit politica, face politica. Si a fost un soldat foarte disciplinat.
Cit timp Rus a fost la cirma Ministerului de Interne, dosarul fiului dv. a ramas la politie. Abia la citeva saptamini dupa ce Rus a plecat din minister dosarul a fost trimis la Parchet...
Ia uite ce miracol! Daca Rus stia de dosarul asta - cu tot respectul pentru el, credeti ca nu mi-ar fi spus: "Ai grija, ca fiu-tau...". Dumneata nu crezi ca mi-ar fi spus? Nu numai ca nu mi-a spus, dar sint convins ca nici n-a stiut.

De ce credeti ca mai multe persoane au spus initial "eu l-am vazut pe Ion Alexandru consumind cocaina" si ulterior si-au schimbat declaratia?

Dumneata crezi ce a spus aceasta martora Monica Robu? Ei asa au declarat pentru ca asa li s-a cerut sa declare, ca era bun numele Ion Alexandru Tiriac. Cei sapte sau opt care sint inchisi spun acum ca nu l-au vazut pe fiul meu in viata lor, dar au declarat initial pentru ca asa li s-a cerut sa declare, pentru ca era bun numele Tiriac Alexandru Ion.

"Eram de mult hotarit sa ies la rampa"

Ati afirmat intr-o conferinta de presa ca nu intimplator doi dintre consilierii ministrului justitiei au lucrat anterior la cazul fiului dv. Sugerati ca doamna Macovei a fost instigata?

Nu cunosc si nu vreau sa fac o speculatie. Dar daca doamna ministru Macovei urmeaza linia presedintelui Basescu de reforma a justitiei, eu nu pot decit s-o felicit. Inseamna ca facem un pas enorm in Romania. Doamna Macovei nu trebuie sa se transforme intr-un justitiar, ea este ministru de justitie. Ea este Papa in aplicarea corecta a justitiei. Mie mi s-a parut stranie si nelalocul ei declaratia facuta. Pe mine ma lezeaza punctual fiindca a intervenit in mijlocul procesului de justitie. Eram hotarit sa ies la rampa de mult, dar dupa sfirsitul procesului.

"O blamez pe Monica Macovei ca a intervenit tocmai acum"

De ce ati facut-o tocmai acum? De ce nu ati facut plingerea atunci, in prima zi, in prima luna. Au trecut opt luni de atunci.

Am cerut domnului procuror Neagoe, mai intii verbal, apoi in scris, documentele referitoare la retinerea fiului meu. Am insistat mai mult timp. Apoi m-am adresat domnului procuror general si domnului ministru al justitiei prin memorii semnate si inregistrate. Bineinteles ca am facut plingeri. La care am facut reveniri. Acum am ajuns sa le intentez proces.

Dar de ce tocmai acum?

Pentru ca atunci am considerat ca daca-l faceam mai devreme nu lasam justitia sa-si faca treaba. Daca doamna ministru nu intervenea acum, nu o faceam nici eu. Eu va repet: nu stiu cit va dura. Dar eu aflu de unde a plecat, cum a plecat si de ce a plecat. Nu exista! Aflu eu treaba asta! De jos in sus, ca de sus in jos fiecare arunca vina pe celalalt: "Nu eu am avut un interes, ala a avut interes. Ala spune ca nu el a avut interes, celalalt".

Cum puteti fi lezat in Romania? Vi s-a transmis vreun mesaj gen: "Domnule Tiriac, lasati-o mai moale cu banca sau cu asigurarile"?

Nu am cum s-o las mai moale. La banca sint 1.100 de actionari care trebuie sa o lase mai moale, la asigurari sint peste 2.000 de oameni, la Metro 8.000 si asa mai departe. Venind inapoi, tot o sa aflu eu de jos in sus de unde vine treaba asta.

Si atunci, cum sinteti convins ca se da in dumneavoastra prin Ion Alexandru? E ceva ce nu puteti sa ne spuneti?

Explicati-mi si mie de ce fiul meu, pe care nimeni nu l-a vazut consumind nimic, niciodata, cum se face ca apar toate aceste acuzatii gen opt insi care au intrat intr-o toaleta, care apoi dispar. Acuzarile astea cad din start. Toate aceste acuzari vin de la niste oameni care sint in puscarie. Insa vreau sa va spun ceva. In toate ziarele, de la Johannesburg pina in Los Angeles, s-a scris de chestia asta.

"Eu nu cred ca Ion e timpit"

L-ati tinut din scurt pe Ion Alexandru? Citi bani de buzunar avea, sa zicem, la 17 ani?
Fiul meu a avut atitia bani de buzunar citi a avut nevoie ca sa stea cu picioarele pe pamint si sa aprecieze ce este viata. Fiul meu e fiul meu. O jumate e al meu, o jumate e al maica-sii. Nu era la 17 ani muncitor la Steagul Rosu. Financiar a fost intotdeauna pe picioarele lui.

Cind era mic a facut vreo prostie care v-a suparat foarte tare?

Din toate punctele de vedere, el a fost la locul lui. Insa intotdeauna a fost foarte incapatinat in parerile lui. Imi aduc aminte ca, pe vremea cind lucram cu Federatia Germana de Tenis, dupa o finala de Cupa Davis au ramas vreo 200 de programe cu cupoane de tombola pentru o masina Opel. L-am gasit seara pe fiu-meu, care cred ca avea 10-11 ani, completind cupoane. Si l-am luat la rost: "Ce faci, baiete?". Mi-a zis ca-si trece numele pentru loterie. M-am gindit - aoleu, cistiga Ion Alexandru Tiriac masina, da’ taica-sau a facut programele, asta imi mai trebuie! Si n-am putut sa-l conving sa renunte. Mi-a zis: "Nu. Eu n-am furat programele, le-am gasit, n-are nimeni dreptul sa-mi ia aceasta sansa de a cistiga masina". Era foarte obtuz in treburile astea si avea punctele lui de vedere. Insa eu sint foarte mindru de fiul meu. La 17 ani si jumatate l-am trimis in America sa-si aleaga singur facultatea. La 21 a terminat-o, la 25 avea si masterul. De ce avea nevoie de 100 de euro din droguri? Eu nu cred ca este timpit. In special, oamenii astia care lucreaza cu droguri sint foarte prudenti. Cum putea el sa-i trimita mesaje lui Robert Sandu ca ada-mi droguri, pentru ca toata lumea este destul de prudenta.

"Ma simt onorat"

Ilie Botos spunea: "Au existat tentative de fortare a notei in aceasta cauza, toate lansate de domnul Tiriac". Cum comentati aceasta afirmatie?
Aseara, la televizor, domnul Botos a afirmat ca i s-a spus sa aiba grija sa fie un proces corect pentru ca, daca ar fi incorect, ar putea aparea repercusiuni la Bruxelles sau la Strasbourg... S-a pomenit chiar numele doamnei Nicholson, ceea ce mi se pare absurd. Daca cineva a intervenit ca sa am un proces corect ii multumesc. Daca a intervenit Iliescu, ii multumesc dumnealui sau domnului Nastase. Repet, eu ma simt onorat. Comentez numai in felul in care, daca domnul Botos a spus ca trebuie sa se faca un proces corect, mi se pare si mie destul de logica treaba asta. Dar nu cred ca ar fi intervenit cineva care sa musamalizeze.

Spuneati mai devreme ca interventia ministrului justitiei Monica Macovei a fost o ingerinta. Nu credeti ca si interventia lui Ion Iliescu - confirmata chiar de domnia sa - a fost tot o ingerinta?

E absolut logic si normal pentru ca acest proces are o vizibilitate enorma. Din cite stiu eu, procurorul general discuta in fiecare saptamina cu presedintele, inclusiv cu cel actual, in dosare mari, ca RAFO. Dar nu am inteles ca presedintele Iliescu i-ar fi cerut procurorului ancheta penala sau proces penal. Or, eu asta inteleg ca a cerut doamna ministru, condamnarea penala a procurorilor care nu au adus destule acuzatii fiului meu. Eu nu am nimic cu doamna Macovei. O blamez pentru ca a intervenit tocmai acum, cind actul de justitie este in proces. Putea sa o faca dupa sentinta. Timing-ul mi se pare foarte nefericit.

Daca a fost vreo influenta din partea doamnei Macovei, nu a fost in egala masura si din partea lui Ion Iliescu?

Nu, eu nu zic nimic pentru ca nu pot sa judec daca a fost sau nu a fost. Eu stiu ca procurorul general discuta saptaminal cu presedintele. Discuta si cazul RAFO, si cazul cutare. Iar cum Iliescu era presedinte atunci, i-a zis (n.r. - procurorului general Ilie Botos) discutati si cazul Tiriac.

De ce credeti ca Raluca Sandu nu vrea sa se intoarca in tara?

Nu cunosc. N-am mai vazut-o decit de vreo doua ori, la antrenamente, de acum trei ani, cind a terminat cu fiu-meu. Probabil ca are viata ei, acolo unde o are, si isi face meseria ei, acolo unde este. Ceea ce stiu cu siguranta este ca, din punct de vedere moral, eu nu am absolut nimic sa-i reprosez.

"De ce acum, in cazul fiului meu?"

Interviul a avut loc la Tiriac Center. In biroul personal al omului de afaceri, printre fotografiile cu copii sai, o schita si un tablou care il infatisau in momentele sale de glorie in ale tenisului, se afla si o poza cu o persoana despre care spune ca-i este o prietena draga, Andreea Marin. Pina sa incepem interviul propriu-zis, Ion Tiriac si-a aratat nemultumirea despre faptul ca ministrul Monica Macovei s-a sesizat la niste articole de presa, cerind anchetarea procurorilor care l-au scapat pe fiul sau de acuzatia de trafic de droguri. L-am intrebat care considera el ca era situatia de normalitate, atunci cind institutiile statului nu reactionau la articolele de presa sau acum, cind greoaia masinarie a justitiei a inceput sa se miste. Raspunsul a venit printr-o intrebare : " De ce acum, in cazul fiului meu? ". Ion Tiriac a insistat obsesiv pe faptul ca vrea sa stie cine l-a " lucrat ", pentru ca e convins ca asa stau lucrurile, si ca va face tot ce-i sta in putinta sa afle " de jos in sus " de unde au pornit lucrurile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.