Ion Iliescu a acceptat sa primeasca functia de presedinte fondator al PSD

Liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ieri ca Ion Iliescu i-a acceptat propunerea de a deveni presedinte al unui comitet care sa reuneasca liderii de organizatie din tara. In continuare, Mircea Geoana a prezentat rezultatele unui sondaj intern si a sugerat ca va candida pentru postul de premier daca i se va oferi ocazia. Lucrurile au fost puse la punct mai ceva ca un testament. Surse din PSD ne-au dezvaluit ultimele aranjamente orchestrate de gruparile din jurul liderului PSD: Iliescu accepta sefia Comitetului Executiv National, care nu va fi una chiar decorativa, in schimb Miron Mitrea se va razgandi la congres si va candida pe una din functiile de vicepresedinte, pe care o va si castiga.

In acelasi timp, batalia pentru functia de secretar general va fi castigata de apropiatul lui Ion Iliescu, Serban Nicolae. De asemenea, aceleasi surse ne-au precizat ca nici Viorel Hrebenciuc nu va ramane pe margine, acesta urmand sa se decida in urmatoarele doua zile daca va candida la functia de vicepresedinte pe regiunea Nord-Est, unde il va avea contracandidat pe primarul de Iasi, Gheorghe Nichita.
Ion Iliescu ne-a confirmat ca accepta functia propusa de Geoana, daca noua structura a PSD va fi aprobata de congresul de duminica. "S-a discutat proiectul pe statut al partidului. Am acceptat ideea constituirii Comitetului Executiv. Da, voi accepta daca va fi aprobata", a declarat fostul presedinte Iliescu.

Fara candidaturi-surpriza

Pentru ca lucrurile sa mearga ca si unse la alegerile de duminica, unde vor participa 1200 de delegati cu drept de vot, liderul PSD a anuntat ca, desi strict statutar, candidaturile-surpriza nu pot fi excluse, acesta va supune votului delegatilor la Congresul Extraordinar acceptarea sau respingerea unor astfel de candidaturi. "Nu putem impiedica pe nimeni, dar cred ca are sanse minime de a fi acceptata si va pot spune de pe acum, din discutiile avute si astazi, ca voi supune la vot si va fi un vot negativ", a declarat Geoana. Liderii PSD au mai decis ca vor fi desemnati castigatori candidatii care vor intruni pentru o functie cel mai mare numar de voturi, fiind respinsa ideea impunerii unei majoritati simple de voturi.

De asemenea, Mircea Geoana a prezentat si rezultatele unui sondaj intern potrivit caruia 60% din membrii PSD doresc ca partidul sa mearga singur in alegeri. Iar in conditiile in care alegerile prezidentiale si cele parlamentare se vor intampla in momente diferite, liderul social-democrat crede ca rolul candidatului la functia de premier va avea o importanta coplesitoare. Geoana s-a indicat pe sine, ca presedinte al partidului, ca fiind candidatul cel mai potrivit la sefia Executivului.

Ultima varianta de lista

Geoana a acceptat candidaturile unor pesedisti de care nu a auzit nimeni niciodata, incercand "sa imbine nu numai vocile cunoscute de la Bucuresti, ci si cele autorizate ale liderilor din teritoriu". Prin urmare, pentru functia de vicepresedinte pe domeniul "relatia cu sindicatele" vor candida Emil Calota (primarul Ploiestiului), Ioana Cristea (vicepresedinte PSD Femei Dambovita), Mariana Gaju (primar Cumpana), Cosmin Stefan Georgescu (PSD Giurgiu), si Marian Sarbu. Mihai Tanasescu si Ion Calea (PSD Valcea) vor candida pentru functia de vicepresedinte pe domeniul "economie, competitivitate si mediu de afaceri". Cristian Diaconescu si Iulian Popa (PSD Sector 1) vor candida pentru functia de vicepresedinte pe domeniul "politica internationala si relatia cu comunitatile romanesti".

Liviu Dragnea (PSD Teleorman) este singurul candidat pentru functia de vicepresedinte pe domeniul "reforma statului si descentralizare". Victor Ponta, Florin Iordache si Cristian Dumitrescu vor functia de vicepresedinte pe domeniul "statul de drept, justitie si drepturile cetateanului". Ana Birchall (secretar executiv PSD), Ecaterina Andronescu si Madalin Voicu si-au depus candidatura pentru functia de vicepresedinte pe domeniul "egalitate de sanse". Vasile Dancu, Adriana Antipa (PSD Sector 1), Anne Juganaru, Liliana Naum si Gabriel Ispas (fost consilier al ex-premierului PSD Adrian Nastase) vor candida pentru functia de vicepresedinte pe domeniul "analiza politica si comunicare".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.