- Domnule Adrian Nastase, ati fost invitat marti de catre organizatia locala nr. 1 din cadrul PSD sector 1 sa candidati la sefia partidului...

- Sunt extrem de onorat de propunerea organizatiei locale nr. 1 din cadrul PSD sector 1, dar imi mentin pozitia in acest sens. Cred, insa, ca aceasta propunere este un raspuns la jocurile de culise din interiorul partidului, care nu fac decat sa conduca la scaderea coeziunii acestuia si a simpatiei electoratului. Daca as vrea sa ma prezint la Congres si sa candidez pentru functia de presedinte al partidului, ceea ce nu este cazul, conform statutului, nu am nevoie nici de aprobarea parintilor, nici a unor dintre liderii care incearca sa cenzureze acest lucru.

- Saptamana trecuta, pe 28 noiembrie, s-au implinit doi ani de cand actuala guvernare a castigat alegerile. Cum caracterizati, din punct de vedere politic, acesti doi ani care au trecut?

- As vrea sa corectez ceva: "actuala" guvernare nu a castigat alegerile din 2004. Ele au fost castigate de Uniunea Nationala PSD+PUR! Din punct de vedere politic, acesti doi ani au fost un dezastru. Am avut o guvernare prin crize cu un impact negativ atat pe plan intern, cat si pe plan extern. Faptul ca primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si-a anulat, in aceste zile, vizita oficiala in Romania, din cauza instabilitatii politice, este un semnal total nefavorabil Puterii de la Bucuresti. Credibilitatea politica a Romaniei a scazut foarte mult dupa 1 ianuarie 2005. Romania a devenit, practic, un stat izolat. Desi tara noastra a devenit membra a familiei europene, Romania in acest moment este un fel de "oaie neagra" a acestei familii. Nici un lider politic european sau american important nu a mai facut vizite oficiale in Romania din 2004 incoace. Noroc ca a fost Reuniunea la varf a francofoniei si a trecut Jaques Chirac o jumatate de zi prin Bucuresti, iar Condoleezza Rice a venit strict pentru semnarea Memorandumului privind stationarea bazelor militare pe teritoriul tarii noastre. In plan intern, toata "performanta" actualei guvernari se rezuma la vanatoarea de vrajitoare si la pseudo-reforma Justitiei.

Actuala Putere nu a avut nici un proiect legislativ care sa puna bazele unei Romanii prospere. In ultimii doi ani, societatea romaneasca s-a polarizat foarte mult. Bogatii au devenit mai bogati, iar saracii mai saraci. Actuala guvernare este incapabila sa dezvolte proiecte de dezvoltare durabila. Cresterea pensiilor cu cateva puncte nu este o masura a unei guvernari performante, atata timp cat ramane un vid de finante la sanatate si in sistemul de invatamant. Nu am vazut nici o ordonanta de urgenta care sa se refere la mecanismul economic, cu un impact real asupra nivelului de trai al populatiei.

- Dar cota de 16%?

- Cota de 16% este o mare minciuna a puterii portocalii. Din cauza ei nu avem nici pana astazi un acord cu FMI. Pe de alta parte, ea nu pregateste nici micii intreprinzatori pentru realitatea din Uniunea Europeana. Prin cota unica s-a reusit doar amanarea unui impact negativ care o sa loveasca IMM-urile. Aderarea va inchide afacerile mici si mijlocii care se vor desfiinta sub presiunea concurentei. De aceea, cota de 16% a fost o masura pentru consolidarea capitalului celor cu bani. Ea nu a facut decat sa accelereze polarizarea sociala.

- Cum apreciati prestatia PSD-ului, ca principal partid de opozitie, in aceasta perioada?

- Este adevarat ca PSD nu a reusit sa se impuna ca un veritabil partid de Opozitie. Au fost doi factori care au actionat in aceasta directie: unul extern si altul intern. In primul rand, a fost o presiune enorma de la Cotroceni. Sub paravanul reformei Justitiei si combaterii coruptiei, actuala Putere s-a concentrat pe atacarea adversarilor politici din PSD. Evident, PSD devenea o alternativa mai putin credibila la actuala guvernare daca liderii lui centrali erau purtati, intr-un spectacol mediatic, pe la Parchet si DNA. In al doilea rand, in PSD, de foarte multe ori, s-a comunicat prin intermediul presei. Jocurile de culise din interior si lipsa unui mesaj coerent atat pentru activul de partid, cat si pentru electoratul PSD au adus partidul la nivelul de 20% in sondaje.

- A reusit Mircea Geoana sa reformeze partidul?

- Reforma din PSD nu a inceput cu Mircea Geoana. Cele mai clare si evidente masuri de reforma le-am realizat in perioada 2000-2004. De altfel, reforma unui partid nu se rezuma la promovarea mediatica a unor programe gen "Generatia 2008", iar "Romania sociala", un alt proiect care este utilizat pentru cresterea cotelor electorale ale actualei conduceri a PSD, a fost gandit si structurat in Cabinetul Adrian Nastase.

- Este pregatit PSD-ul sa revina la guvernare?

- Se pune, intr-adevar, intrebarea daca PSD este pregatit sa revina la guvernare cu actualele framantari din partid. Eu cred ca este necesara o reanalizare critica si foarte atenta a resurselor politice si electorale, dar si a resurselor umane din PSD. Un partid puternic, pregatit pentru guvernare, este un partid care este credibil prin liderii sai centrali, prin purtatorii sai centrali de mesaje.

- Dupa Mircea Geoana, Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan si-a anuntat candidatura pentru functia de presedinte al PSD. Ce sanse credeti ca au acestia in fata unui candidat cum este actualul lider al partidului, a carui sustinere a fost deja anuntata de majoritatea filialelor din tara?

- Nu ma pot pronunta eu asupra sanselor dansilor. Acest lucru il veti afla de la delegatii de la Congresul de duminica, 10 decembrie. Ce va pot spune este ca, dincolo de sustinerea afisata pentru actuala conducere a PSD, in partid exista o mare nemultumire legata de evolutia PSD, de perceptia reala a asa numitei reforme din partid, de aranjamentele continue de culise, de strategiile individuale de "supravietuire" ale unora dintre lideri.

- Ce asteptari aveti de la Congresul din 10 decembrie?

- Cred ca ne irosim energiile pentru un exercitiu inutil. Actuala conducere ar fi trebuit validata dupa un test electoral. De exemplu, in primavara vom avea alegeri pentru Parlamentul European. Ce ne facem daca rezultatul nu va fi pe masura asteptarilor noastre? Apoi Congresul nu a fost mai deloc pregatit. Si cand spun pregatit nu ma refer la partea organizatorica sau la rezultatul votului, pe care presa deja are tendinta sa-l conteste. Ma refer la pregatirea unei dezbateri interne cu privire la problemele acumulate si stadiul politic in care ne aflam. Cu alte cuvinte, Congresul nu a avut o motivatie doctrinara puternica, iar acest lucru scade de pe acum semnificatia politica a acestuia.

- Cum explicati criza politica prin care trece actualul guvern?

- Foarte simplu. Actuala guvernare s-a constituit printr-o fraudare morala a rezultatelor electorale din 2004. Va mai amintiti, probabil, ca, in decembrie 2004, presedintele Basescu nu a dorit sa tina cont de faptul ca partidul care a castigat alegerile a fost PSD. Atunci presedintele a fortat formarea unei coalitii pro-prezidentiale, iar rezultatele se vad acum. Asadar, nu e de mirare faptul ca aceasta corabie a guvernarii nu-l mai asculta pe marinarul sef de la Cotroceni. Daca e sa numim un responsabil pentru acest dezastru, atunci principalul vinovat este chiar comandantul navei.

- In contextul iesirii conservatorilor de la guvernare, credeti ca alegerile anticipate sunt inevitabile?

- Nu cred in alegeri anticipate. Cel putin nu in acest moment. "Baietii buni" ai Aliantei mai au nevoie de ceva timp pentru a se confunda definitiv cu "baietii destepti" la care a facut referire presedintele Basescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.