Directorul Institutului Social-Democrat "Ovidiu Sincai", Adrian Severin, a lansat ieri varianta ca viitorul guvern care va fi format dupa alegerile parlamentare din 28 noiembrie sa insemne o coalitie, in care sa intre, pe langa PSD, PUR, UDMR, si PNL. Severin, care este si deputat PSD, a prezentat ieri o prognoza in acest sens realizata de cercetatorii Institutului Social Democrat privind evolutia politica de dupa alegeri. Avand in vedere faptul ca este candidat pe listele PSD pentru Camera Deputatilor, Severin a tinut sa precizeze ca Institutul este o "organizatie a societatii civile si nu este un purtator de cuvant al PSD". Mai mult, deputatul PSD a sustinut ca liderii partidului de la putere nu au vazut analiza Institutului Social Democrat inainte ca aceasta sa fie data publicitatii.

Variantele ISD
Potrivit prognozei ISD, varianta unui guvern de coalitie intre PSD-PUR-PNL-UDMR ar asigura o larga majoritate, necesara unui Executiv care va avea drept misiune principala integrarea europeana si ar avea si sustinerea factorilor de decizie occidentali. "Aceasta varianta a intrunit deja o masa critica in randul tuturor partidelor componente, iar capacitatea de negociere a PSD, dovedita cu ocazia constituirii Consiliilor judetene, este un argument in plus pentru a sustine probabilitatea realizarii sale", se precizeaza in raportul Institutului. In alta ordine de idei, surse din cadrul partidului de guvernamant ne-au declarat ieri ca "exista presiuni din afara" pentru o guvernare PSD - PNL. Aceleasi surse ne-au spus ca liberalii stiu si ei doleanta oficialilor europeni, insa nu pot vorbi despre acest lucru in plina campanie electorala. Adrian Severin a precizat insa ca nu vede cum ar putea sa functioneze, dupa alegeri, un guvern minoritar al Aliantei PNL-PD alaturi de UDMR si a exclus ca din formula unui guvern de larga coalitie sa faca parte PD si Traian Basescu.

PRM, exclus din calcul
Raportul mai precizeaza necesitatea ca PRM sa fie mentinut in afara coalitiei de guvernamant. Adrian Severin a mai aratat ca Institutul Social Democrat considera ca alternanta la putere nu ar duce la reducerea fenomenului coruptiei, ci la amplificarea sa. El a explicat ca un ministru care ar veni acum la putere, oricat de cinstit ar fi, ar avea nevoie de timp pentru a detine controlul asupra pargiilor statului pentru combaterea coruptiei. Tot ieri, Adrian Severin a prezentat un contra-raport la raportul Societatii Academice Romane "Iliescu se intoarce si, daca PSD castiga, poate forma din nou alianta rosu-bruna cu PRM". Potrivit lui Adrian Severin, raportul SAR "este un document de propaganda electorala". "Raportul SAR este astfel construit incat acesta sa fie folosit in campania electorala de catre Traian Basescu", se arata in replica ISD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.