Timpul acordat pentru depunerea candidaturilor la sefia PSD a expirat ieri. Dupa cum se stie deja, pana acum au pornit in cursa pentru presedintia PSD actualul lider al partidului, Mircea Geoana, presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, si senatorul de Prahova Antonie Iorgovan. Desi Mircea Geoana este creditat cu cele mai mari sanse la sefia PSD, nici candidatura lui Sorin Oprescu nu trebuie trecuta insa cu vederea, cu atat mai mult cu cat "surprizele" in PSD par sa se tina lant. In aceste conditii, se anunta o competitie stransa.

Sorin Oprescu si-a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, motivatia deciziei de a candida la presedintia PSD. "Vreau sa-i asigur pe cei care pun la indoiala capacitatea mea de a conduce PSD, ca imi voi da toata silinta sa ii conving ca nu au dreptate", a afirmat liderul PSD Bucuresti. El a precizat ca, desi la un moment dat a parut ca ezita in legatura cu decizia luata, nu a avut niciodata intentia de a da inapoi. "A fost un joc subteran pe care a trebuit sa-l contracarez", a spus Oprescu, mentionand totodata ca atacurile indreptate impotriva sa au inceput in momentul in care si-a anuntat intentia de a candida la sefia partidului.

Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta si faptul ca membrii PSD care si-au manifestat "deschis" optiunea pentru Opresu, in competitia pentru presedintia partidului, au fost scosi de pe lista delegatilor la Congres. De asemenea, convocarea unei sedinte nestatutare a conducerii PSD Bucuresti, intr-un moment in care el era plecat din tara, a avut drept scop, in opinia senatorului PSD, "scoaterea sa din joc". El a subliniat, insa, ca organizarea acestei sedinte nu a fost initiativa lui Marian Vanghelie, asa cum s-ar putea crede, acesta din urma fiind doar "un instrument" al actualei conduceri a partidului.

Reforma lui "scoala-te tu, sa ma asez eu"...

In acest context, Oprescu a explicat ca principalul motiv care l-a determinat sa candideze pentru functia de presedinte al partidului il reprezinta scaderea drastica a PSD-ului in sondajele de opinie. "S-a ajuns acum, de la 37%, cat a obtinut partidul la alegeri, la cifre care variaza intre 17% si 21%", a precizat senatorul. Potrivit acestuia, actualul lider al partidului nu a gasit inca formula de redresare a PSD si duce partidul in jos, "pe o panta periculoasa". "Desele anunturi de <>, facute la diversele intalniri, si pseudo-avantul reformator au devenit tinta ironiilor presei si nu au convins pe nimeni. Reforma a insemnat <>", a subliniat Opresu.

El a acuzat "campania electorala mascata" desfasurata pe parcursul ultimelor saptamani, in timpul careia s-au facuta tot felul de trocuri functie contra voturi. Daca partidul va merge pe acelasi fagas, lucrurile nu vor evolua deloc, spune Oprescu, ci, din contra, colegii sai vor ajunge sa fie sefi "peste o ruina". Social-democratul a adaugat, insa, ca evolutia negativa a PSD era previzibila, "atata vreme cat aceia care l-au sfatuit pe un drum gresit pe Adrian Nastase sunt acum strategii partidului".

Dubla miza a Congresului Extraordinar al PSD

Ne mai despart patru zile pana la Congresul Extraordinar al PSD din 10 decembrie, data la care va fi aleasa noua echipa de conducere a partidului. In aceste conditii, actualii candidati spera nu doar la o functie de conducere, ei fiind interesati si de o pozitie "cheie" in urmatoarea guvernare PSD.

Ioan Rus: "Este o prostie"

Dupa cum se stie deja, senatorul Ioan Rus candideaza, fara adversar, pentru functia de vicepresedinte al PSD arondat regiunii Cluj, la Congresul Extraordinar al PSD din 10 decembrie. Liderul grupului de la Cluj a negat insa categoric informatiile aparute ieri in presa centrala, potrivit carora acesta ar fi interesat posibila functie de premier intr-un viitor guvern PSD. "E o prostie. La aceste speculatii n-am nici un raspuns", a spus Rus.

Victor Ponta: "Ramane de vazut"

Desi surse din partid sustin ca fostul presedinte al Tinerilor Social Democrati (TSD), Victor Ponta, ar viza un post de ministru al Justitiei intr-un viitor guvern PSD, vicepresdintele Camerei Deputatilor a dezmintit ieri aceste afirmatii. "Nu este adevarat. Eu candidez pe 10 decembrie la functia de vicepresedinte al partidului pe probleme de justitie, n-are nici o legatura cu o viitoare guvernare. Atunci cand vom reveni la guvernare vom vedea. A fost o confuzie".

Titus Corlatean, "atras" de Externe

Se pare ca, intr-un viitor guvernal PSD, actualul vicepresedinte al partidului, Titus Corlatean, se vede ministru al Afacerilor Externe. "Ceea ce imi propun sa avem, dupa alegerile de la Congres, este o echipa puternica si combativa, fara vulnerabilitati, care sa aduca PSD-ul la guvernare. Deocamdata eu candidez pentru functia de secretar general, iar ce va fi mai tarziu vom vedea atunci", ne-a declarat Corlatean. Acesta a precizat insa ca, "profesional si afectiv", este interesat de gestionarea relatiilor externe ale Romaniei.

Vasile Dancu, ministru de Interne?

Acelasi cotidian sustine ca senatorul Vasile Dancu, care candideaza momentan pentru functia de vicepresedinte al PSD pe probleme de analiza politica si comunicare, vrea sa ajunga, de fapt, ministru de Interne.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.