Traian Basescu ar cistiga presedintia din primul tur daca ar avea loc alegeri, conform unui sondaj realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa

Partidele politice care au crescut in optiunile electoratului sint asociate unui lider puternic. Alianta D.A., PRM si PNG sint formatiunile politice care au beneficiat din plin de masinariile de colectat voturi numite Traian Basescu, Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali, in timp ce lipsa unui lider bine conturat in PSD determina stagnarea acestuia in sondaje.

Basescu - preferatul femeilor

Traian Basescu conduce detasat in clasamentul optiunilor de vot pentru Presedintia Romaniei, cu 61 de procente, fiind urmat de Corneliu Vadim Tudor cu 13% si de Gigi Becali cu 10%. Basescu este mai popular in rindul femeilor, al locuitorilor oraselor mari, al celor cu studii superioare, mai bine informati. Alegatorul presedintelui este, conform BOP, mai educat, mai bine informat, mai democrat si mai tolerant.

In ceea ce priveste Alianta D.A., datele BOP releva faptul ca in cazul acesteia se identifica tot mai clar trei segmente - cei care voteaza pentru Alianta ca intreg -27%, cei care se orienteaza spre PD - 19% si cei care ar alege PNL - 7%. Democratii sint mai populari in Bucuresti si in orasele mari, dar ii reprezinta pe cei mai saraci dintre alegatorii Aliantei, in timp ce liberalii sint preferati de tineri, de cei cu venituri mari, cu un loc de munca sau cu o afacere.

Geoana - fara tinta

"A vorbi despre profilul electoral al lui Mircea Geoana este o provocare, de vreme ce intentia de vot - 6,1% - este extrem de uniform distribuita in toate categoriile sociale", sustin autorii cercetarii, care considera ca actualul lider al PSD are mai degraba un portret de "non-lider". Desi ar trebui sa functioneze ca o locomotiva pentru partid, Geoana nu reuseste sa obtina decit o treime din intentia de vot a PSD - 6,1 fata de 20,3%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.