Primul duel cu public dintre candidatii la sefia PSD, Mircea Geoana si Sorin Oprescu, s-a desfasurat miercuri seara, la Conferinta extraordinara a filialei din Capitala. Desi in fieful lui Oprescu, Geoana a fost destul de relaxat deoarece organizatia PSD-Bucuresti a decis sa nu adopte o pozitie de sprijin pentru Oprescu. Mai mult, adjunctul acestuia, Marian Vanghelie, si-a anuntat deschis preferinta pentru Geoana, iar lui Oprescu i-a recomandat sa-si modereze sperantele.

"Vreau sa stie Sorin Oprescu ca il iubim, dar il iubim si cum vrem noi. Impreuna cu Sorin Oprescu vrem sa castigam Primaria Capitalei si cele 6 primarii de sector", a spus Vanghelie. In schimb, challenger-ul lui Geoana a ramas ferm pe pozitie aratandu-si nemultumirea fata de scaderea in sondaje a partidului in timpul mandatului lui Geoana, incapacitatea PSD de a atrage suportul tinerilor si a orasenilor. Cat despre reticentele colegilor sai bucuresteni fata de candidatura sa, senatorul a spus ca: "Nu aveam dreptul sa-i pun sa opteze si sa aiba antepronuntari, punandu-i intr-o situatie delicata". El s-a limitat sa le ceara sa nu intre in jocurile de culise care s-au facut impotriva sa si sa voteze la Congres dupa cum le dicteaza constiinta. In acelasi timp, l-a asigurat pe Geoana ca va avea fair-play in competitia in care s-a angajat.

La randul sau, Geoana l-a asigurat ca prietenia lor nu va avea de suferit. Daca cei doi combatanti au simulat armonia in partid, social-democratii nu s-au sfiit sa-l umileasca din nou pe Adrian Nastase. Acesta a protestat ca a fost eliminat de pe lista membrilor Consiliului National, desi pozitia de deputat i-ar fi asigurat de drept prezenta in acest organism.

La randul sau, Ion Iliescu a aratat ca a fost omis si deputatul Ecaterina Andronescu, iar Sorin Oprescu a cerut includerea lui Madalin Voicu pe aceasta lista. "Erorile" au fost indreptate fara proteste din partea cuiva. In schimb, Ion Iliescu este mai putin dornic de functii.

El nu s-a aratat dispus sa accepte pozitia onorifica pe care vrea sa i-o acorde Geoana. "Nu prea ma incanta. Sa vedem. Nu am nevoie de asa ceva, eu nu am nevoie de chestii onorifice", a spus fostul presedite pesedistilor bucuresteni. De asemenea, el a respins ideea de a candida la vreo functie in partid in data de 10 decembrie. "Nu, nu mai este cazul. Am 76 de ani. Nu mai am nici 60, nici 70. Eu raman ca o autoritate morala a partidului, dar nu mai este cazul sa mai revin eu", a apreciat Iliescu. El a refuzat sa se pronunte pentru unul sau altul din candidatii la sefia partidului pe care l-a fondat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.