Vicepresedintele PSD, Ioan Rus, lider al pesedistilor clujeni, respinge introducerea baremelor de vechime pentru ocuparea functiilor de conducere ale partidului, catalogand-o drept "birocratie". Rus ne-a declarat, ieri, ca ideea "nu ar face decat sa blocheze competitia si accesul egal al membrilor la posibilitatea de a fi alesi". De asemenea, el a remarcat ca, dat fiind traseul partidului - schimbari de denumiri, fuziuni, absorbtii -, baremele "nu ar respecta o serie de protocoale semnate cu aceste partide". Mai mult, pesedistii care au fost ministri ar fi dezavantajati. "Am multi colegi care au fost ministri si si-au facut treaba foarte bine. Daca au putut sa invete si sa se raporteze competitiv la pozitia respectiva, nu cred ca e nevoie de multi ani ca sa se poata raporta, tot competitiv, la o functie de presedinte sau vicepresedinte", considera Rus, fost titular al portofoliului Administratiei si Internelor.

Acesta a mai spus ca membrii partidului vor fi consultati privitor la aceasta propunere, iar dezbaterile vor fi continuate in forurile de conducere. In ceea ce priveste candidatura lui Cristian Diaconescu la presedintia PSD, Ioan Rus a subliniat ca fostul ministru al Justitiei ar fi interesat de o functie la varful partidului, insa nu neaparat de cea de presedinte. Despre Diaconescu, Rus crede ca este un excelent profesionist. Gabriel Oprea apreciaza ca prevederea prin care membrii cu mai putin de cinci ani vechime in partid nu pot candida pentru functii de conducere, inclusa intr-un proiect de modificare a Statutului PSD, este una "hazardata" si ar aduce "deservicii majore" partidului, daca ar fi adoptata. "Personal, nu intentionez sa candidez la nici una dintre functiile pentru care aceasta prevedere ar avea relevanta, deci nu ma simt vizat direct si imediat de ea. Este strict o problema de principiu, de democratie. Toti membrii unui partid trebuie sa aiba posibilitatea de a candida, si subliniez "a candida", pentru oricare dintre functiile de conducere ale formatiunii politice din care fac parte", a declarat Oprea.

Acesta a mai spus ca exista oameni respectabili in PSD care sunt in partid de la fondarea acestuia, "membri de nadejde", dar unii dintre ei nu au nici pricepere politica, nici aspiratii si "categoric, nici vocatie politica". In legatura cu sustinerea declarata a lui Adrian Nastase pentru accederea in functia de secretar general al partidului, Ioan Rus se arata indecis. "Propunerea pe care mi-a facut-o Adrian Nastase este onoranta, dar nu am luat nici o decizie. Consider ca mult mai importanta decat o candidatura sau alta este reforma profunda a PSD, care trebuie dusa pana la capat. Ma bucur ca principalele noastre revendicari au fost acceptate", a mai spus liderul, referindu-se la deschiderea competitiei, reprezentarea mai buna a teritoriului, debirocratizarea si autonomia de decizie a filialelor. Reamintim ca, dupa celebra Declaratie a celor 14, privind necesitatea reformarii partidului, Ioan Rus a anuntat ca este interesat de un post de vicepresedinte.

Vicepresedintele PSD Victor Ponta se declara impotriva introducerii criteriului de vechime mare in partid pentru accederea la functii de conducere. "Sunt convins ca nimeni nu va vota asa ceva. Putem sa punem o limita de sase luni - un an, ca sa nu avem traseisti politici, dar nu punem zeci de ani vechime in partid", a afirmat, ieri, Ponta. El este direct vizat de propunerea de modificare a statului, intrucat vicele pesedist tinteste sa devina secretar general, functie pentru care ar fi necesara o vechime in PSD de minimum sapte ani. Victor Ponta sustine ca introducerea acestui criteriu nu se sustine nici in practica: "Avem organizatii, cum sunt Ilfov si Caras, unde doi oameni noi in partid, Gabriel Oprea si Ioan Talpes, au venit la filiale care in mod obisnuit pierdeau alegerile si ei le-au castigat. Si avem organizatii unde sunt presedinti de opt ani sau de 12 ani si au pierdut alegerile tot timpul. Cred ca performanta fiecaruia si capacitatea de a face ceva in viitor sunt importante".

Vicepresedintele pesedist declara ca aceste criterii ii afecteaza direct pe oamenii care s-au afirmat in ultima perioada in partid, cum sunt Cristian Diaconescu, Mircea Geoana sau Eugen Bejinariu, acestia fiind practic impiedicati sa-si depuna candidatura pentru vreo functie de conducere. Ponta s-a declarat convins ca nu actualul presedinte executiv, Octav Cozmanca, este responsabil pentru aceasta propunere de modificare a statutului: "Eu nu ezit sa ma cert cu domnul Cozmanca, dar de data asta nu el a facut propunerile, ci doar le-a prezentat". Victor Ponta a propus, in schimb, un termen-limita (cu 10 zile inainte de congresul din 21-22 aprilie) la care candidaturile sa fie depuse si anuntate membrilor de partid. Impotriva introducerii criteriului de vechime s-au pronuntat si Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc si Ilie Sarbu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.