In timp ce Adrian Nastase este asteptat astazi la reuniunea liderilor Partidului Socialist European de la Stockholm, PD pregateste in continuare o intilnire cu crestin-democratii germani. Potrivit unor reprezentanti ai PSD, o delegatie a socialistilor europeni, care asteapta clarificari de la PD, va sosi saptamina viitoare la Bucuresti.

Reuniunea Partidului Socialist European de la Stockholm, la care astazi este asteptat si Adrian Nastase, are pe agenda o analiza a strategiei Lisabona 2010, termen la care economia europeana ar fi trebuit sa depaseasca performanta celei americane, dar care genereaza deja doze mari de scepticism la nivelul UE.

De partea cealalta, desi membru al Internationalei Socialiste, PD nu participa la reuniune. Presedintele interimar, Emil Boc, ne-a explicat ca "poate Sorin Frunzaverde sa participe". Sorin Frunzaverde, responsabilul cu relatiile internationale al PD, nu a putut fi contactat, dar alti lideri din PD au declarat ieri ca o eventuala participare a PD la reuniunea de la Stockholm nu a fost discutata. Presedintele PSD are programata o interventie la un prim seminar de discutii pe tema "Spre o Europa a prosperitatii: o optiune intre mai multe locuri de munca, dreptate sociala si grija pentru mediu?". La seminar, la care ar mai urma sa participe, printre altii, premierul social-democrat suedez Goran Persson, Jose Socrates, seful socialistilor portughezi, care tocmai au cistigat alegerile anticipate, sau Piero Fassino, liderul stingii italiene. Seara este programat si un cocktail unde, conform programului oficial, sint invitati liderii stingii europene si premierii de stinga.

Partidul Popular Basescu?

Surse din PD spun ca este in pregatire o intilnire a lui Sorin Frunzaverde cu crestin-democratii germani, gruparea cea mai puternica din grupul Partidului Popular European. Programata initial pentru aceasta saptamina la Berlin, intilnirea se va tine luni la Bruxelles, dupa cum au explicat surse democrate.

Mai departe, joi si vineri este programata la Bucuresti vizita unei delegatii a socialistilor europeni, alcatuite din olandezul Jean Marinus Wiersman, vicepresedinte al grupului socialist din Parlamentul European, si Hannes Swoboda, si el tot vicepresedinte. Dupa cum explica Victor Bostinaru, unul dintre responsabilii cu relatiile internationale ai PSD, delegatia are printre obiective obtinerea de la PD a unui raspuns clar la intrebarea daca mai doreste sau nu sa ramina in Internationala Socialista. "Daca trimit oameni de mina a doua, vor primi raspunsuri de mina a doua", a comentat ieri unul dintre liderii PD, care insa a refuzat sa dea detalii despre raspunsul pe care democratii ar urma sa il dea socialistilor europeni.

Victor Bostinaru are si un scenariu in ceea ce priveste planurile lui Basescu cu PD, scenariu reiesit din analizele facute de PPE. El spune ca "popularii" europeni merg pe un scenariu in care Basescu ar dori sa isi construiasca un "partid al presedintelui", de orientare populara si afiliat la PPE, care sa il sprijine la viitoarele alegeri prezidentiale pe modelul celui al presedintelui francez Jacques Chirac .


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.