Un zvon diversionist, privind o eventuala candidatura-surpriza pentru presedintia PSD a fostului presedinte Ion Iliescu, cel care a infiintat formatiunea, a aparut ieri in presa. "Nu exista aceasta intentie in acest moment din partea domnului Iliescu", au declarat ieri surse din jurul fostului presedinte. Dupa ce a spus in repetate randuri ca nu il intereseaza un post executiv in conducerea PSD, Ion Iliescu nu a vrut insa sa comenteze acest zvon. Senatorul PSD a preferat sa fie ironic cu jurnalistii adunati la sediul PSD, care l-au intrebat despre posibila sa candidatura. "Nu-mi cereti nici o declaratie, ca nu va dau. La ce functie sa candidez? La secretariatul general, nu se poate!", a spus Iliescu, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD.

Totusi, "galusca" privind posibila candidatura a lui Ion Iliescu se pare ca a fost "inghitita" de actualul presedinte al PSD, Mircea Geoana, care a afirmat ieri ca "Iliescu este liber sa candideze la presedintia PSD". In opinia lui Geoana, continuarea activitatii politice a fostului presedinte al partidului s-ar putea concretiza in adoptarea unei functii de presedinte de onoare. Liderul PSD a precizat insa ca Iliescu nu a informat BPN in privinta intentiei sale de a candida pentru sefia partidului. "Nici Sorin Oprescu nu ne-a informat pana acum la BPN. Nu comentam zvonuri din presa. In clipa in care cineva doreste sa candideze, oricine ar fi acela, este liber, este competitie in partid si membrii nostri vor decide", a afirmat Geoana.

"Dar, evident ca suntem in aceasta perioada foarte atenti la ceea ce ne spun membrii nostri de partid, prin intermediul chestionarelor. Sunt convin ca dl Iliescu va decide ceea ce crede ca este mai bine. Ceea ce reprezinta insa intentia noastra, si am constatat si la conferintele judetene, este aceasta idee, de avea in statutul nostru o functie nu onorifica, de presedinte de onoare, care sa faca parte din acest comitet al presedintilor. Aceasta va reprezenta continuarea unei implicari politice a dlui Ion Iliescu in activitatile si deciziile noastre", a spus Geoana.

Zvonurile privind o posibila candidatura a lui Ion Iliescu au ajuns si la PRM Olt. In acest sens, vicepresedintele PRM Olt, deputatul Marin Diaconescu, a declarat ieri ca marea surpriza la sefia PSD va fi candidature lui Ion Iliescu. Liderul peremist a precizat ca acest lucru nu-l va pune pe fostul presedinte intr-o lumina nefavorabila, avand in vedere ca acesta a spus ca nu va candida la vreo functie in partid, deoarece Iliescu nu-si va anunta candidatura, ci va fi propus de o parte dintre delegatii la Congresul de pe 10 decembrie.

Se asteapta rezultatele referendumului

Potrivit lui Mircea Geoana, viitoarea structura de conducere va fi stabilita, pe de o parte, pe baza rezultatelor referendumului intern, iar, pe de alta parte, pe baza opiniei exprimate de liderii de organizatii judetene, care au fost convocati ieri de conducerea partidului intr-o "intalnire informala". Intalnirea, programata initial sa aiba loc la sediul central al PSD, a fost tinuta in cele din urma la un restaurant din Capitala. Preseditele PSD sustine ca locul ales pentru discutia cu presedintii de organizatii este, de fapt, un loc frecventat de parlamentarii social-democrati.

"Acest restaurant, care are si o sala de conferinte, este un loc in care mergem frecvent si cu care ne-am identificat, nu ca restaurant, ci ca loc de intalnire. Aceasta este o intalnire informala, pentru ca nu dorim sa luam decizii pana cand nu vedem rezultatul referendumului intern de partid. Cu exceptia a trei sau patru organizatii, am finalizat votul intern in partid", a precizat liderul PSD. Potrivit acestuia, in centrul discutiilor s-a aflat stadiul preliminar al organizarii Congresului din decembrie, respectiv modificarea Statutului PSD si modalitatea de alegere a echipei de conducere.

"Am procesat un numar important de chestionare, care au fost supuse referendumului intern in partid si, in functie de acestea si de discutiile cu liderii, vom adopta regula jocului si modul in care vom alege structurile de conducere de la Congresul din 10 decembrie", a spus Geoana. Liderul social-democrat recunoaste ca exista opinii diferite in teritoriu fata de reprezentativitatea la nivel central sau de modalitatea alegerii vicepresedintilor. "Pentru a nu mai exista un statut dupa persoane, se intentioneaza ca vocea cea mai importanta sa fie cea a organizatiilor", a precizat liderul social-democratilor.

PSD ramane pe pozitii...

BPN al PSD a decis ca partidul sa nu renunte la intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu. "Imediat dupa terminarea dezbaterilor pe legea bugetului, vom face o evaluare a prestatiei actualului Executiv si sunt convins ca, pe baza respectivei evaluari, se vor gasi suficiente elemente care sa justifice depunerea unei motiuni de cenzura", a declarat ieri presedintele PSD. Intrebat daca nu cumva o motiune de cenzura nu ar veni in ajutorul presedintelui Basescu si al "platformistilor" cu care Geoana s-a aratat deosebit de critic la sfarsitul saptamanii trecute, liderul social-democratilor a replicat ca "motiunea de cenzura este o arma fireasca a opozitiei si nu vad de ce nu am apela la ea".

De asemenea, Geoana a precizat ca PSD isi mentine pozitia in legatura cu votul la Legea bugetului. "Am decis sa ramanem pe pozitii: vot negativ pe forma actuala a bugetului.

Conditiile noastre pentru a ne schimba optiunea raman aceleasi: salarii mai mari pentru profesori, marirea salariului minim, marirea punctului de pensie si renuntarea la cota unica de impozitare", a conchis liderul social-democrat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.