Potrivit legislatiei europene, salariile reprezentantilor statelor UE in Parlamentul European sunt platite de Parlamentele nationale. In Romania situatia este destul de confuza pe aceasta problema. La nivelul bugetului Camerei Deputatilor si Senatului pe 2007, nu sunt cuprinse sume in plus pentru plata reprezentantilor Romaniei in PE. Ioan Olteanu, chestor in Biroul Permanent al Camerei, ne-a declarat ca nu stie exact cine va plati, dar "in mod cert, nu Parlamentul Romaniei". Nici presedintele Comisiei juridice a Senatului, Eckstein Kovacs, nu ne-a putut preciza ce institutie va da acesti bani. El a spus insa ca nivelul salariului nu este decis de legislativ, ci va fi stabilit prin hotarare de Guvern.

De regula, salariul unui eurodeputat este egal cu cel al parlamentarilor din statul respectiv. De aici si discrepantele dintre remuneratia primita de eurodeputatii din diferite tari. Un lituanian membru al PE primeste o leafa lunara de 800 euro, un leton 980, italianul peste 11.000, iar spaniolul 2.600. Dupa alegerile din 2009, va intra in vigoare noul statut al eurodeputatilor, care prevede un salariu de 7.000 euro pe luna.

PE plateste si mai mult

Pe langa salariul primit din tara, un deputat european are dreptul la diurna, transport gratuit si diverse indemnizatii, toate platite de PE. In total, el are dreptul sa deconteze 220.000 euro pe an pentru cheltuieli generale, la care se adauga alocatia de calatorie, care este tratata separat. Precizam ca cifrele prezentate mai jos sunt din 2005. Potrivit biroului de informare in Romania al PE, aceste sume au fost actualizate, dar diferentele nu sunt foarte mari.

Prezenta la sedinte - 300 euro

Diurna este de 268 euro si acopera cheltuielile de cazare si masa in perioada sesiunilor parlamentare. Dar numai cu conditia ca deputatul sa participe la vot si sa semneze condica de prezenta in acea zi. Enrico D'ambrogio, seful biroului de informare in Romania al PE, ne-a explicat ca diurna nu este o suma prea mare, intrucat hotelurile din Bruxelles si Strasbourg, mai ales cele care sunt plasate aproape de PE, sunt foarte scumpe.

Cheltuieli generale - 3.785 euro pe luna

Deputatii au dreptul la o indemnizatie forfetara, care sa acopere cheltuielile rezultate in urma activitatilor lor parlamentare. In aceasta categorie intra cheltuielile de administrare si de intretinere a biroului, de la chirie si cheltuielile aferente (incalzire, electricitate, asigurare, curatenie), pana la costul abonamentului la Internet. Aceasta indemnizatie nu poate fi folosita pentru a acoperi cheltuieli personale sau pentru a finanta subventii sau donatii cu caracter politic.

Indemnizatie de calatorie - 3.736 euro pe an

Cheltuielile de transport realizate pentru deplasari la evenimente oficiale pot fi rambursate, sub forma unei sume forfetare. Indemnizatia de calatorie este destinata sa acopere costul intregii calatorii (incluzand, printre altele, cheltuielile de transport al bagajelor, cheltuielile de masa si taxi). De asemenea, primesc 14.865 euro pentru asistenta parlamentara, mai exact pentru a angaja un asistent parlamentar. Suma respectiva nu reprezinta insa salariul net al asistentului respectiv.

Pierd 40 milioane lei pe luna

Membrii Comisiilor juridice reunite ale celor doua Camere au decis ca eurodeputatii - chiar si cei care vor ocupa aceasta functie temporar - nu vor beneficia de diurna de sedinta, dar nici de indemnizatia lunara care revine unui parlamentar roman, in valoare de aproximativ 40 milioane. Dar vor primi in continuare suma forfetara acordata pentru asigurarea cabinetelor teritoriale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.