Si in tarile membre ale Uniunii, femeile ocupa mai multe functii de conducere.

Ultimul eveniment in acest sens este desemnarea lui Segolene Royal de catre Partidul Socialist din Franta drept candidat la alegerile prezidentiale din 2007.
Inaintea sa, au mai candidat pentru aceasta functie Arlette Laguiller, din partea partidului "Lupta muncitoreasca", si ecologista Dominique Voynet, insa Royal este prima care are sanse reale de a ocupa locul de la Palatul Elysée.

Popularitatea nu i-a fost afectata de faptul ca, desi necasatorita, are patru copii impreuna cu liderul socialistilor francezi, prim-secretarul PS Francois Hollande. Pana acum, doar Edith Cresson a mai ocupat o functie de prim rang in Franta, aceea de premier in perioada 1991-1992.

Prima femeie aleasa ca sef de stat prin vot universal a fost Vigdis Finnbogadottir in Islanda (1980). Functia suprema in stat este detinuta actualmente de catre femei in Finlanda, unde Tarja Halonen este la al doilea mandat, in Irlanda de catre Mary McAleese, aflata si ea la al doilea mandat, i-a succedat lui Mary Robinson, si in Letonia, prin Vaira Vike-Freiberga.
Cele mai "feministe" tari sunt cele nordice.

In Suedia, femeile ocupa aproape jumatate din posturile de parlamentari, iar in Belgia, Danemarca, Finlanda si Norvegia proportia depaseste 30%. Dintre tarile latine ale Uniunii Europene, Spania este cea mai deschisa implicarii femeilor in politica: in Camera inferioara procentajul este de 36%, iar in Senat de 23%. Asta o plaseaza pe locul 9 intr-un clasament elaborat de Uniunea Interparlamentara. In rest, marile tari ale UE nu au pozitii foarte avansate in acest top: Germania - locul 15, Marea Britanie - locul 50, Italia - locul 59 si Franta - locul 84.

Procentajul francezilor, de aproximativ 15%, nu este cu mult mai mare decat cel al Romaniei. In Franta, femeile au obtinut dreptul de a vota de-abia in 1944, mai tarziu decat tari cu o traditie democratica mult mai scurta: la 10 ani dupa Turcia, la 13 dupa Spania si Brazilia si la 50 dupa Noua Zeelanda. Retinerile se manifesta si la nivelul conducerii campaniilor electorale ale partidelor mari de catre o femeie.

Doar Margaret Thatcher (Marea Britanie) si Angela Merkel (Germania) au reusit sa ajunga in fruntea Guvernului in urma unor alegeri, fiind precedate de unele tari asiatice, precum India, Pakistan sau Sri Lanka.