O categorie subreprezentata. UDMR, un partid al misoginilor

Ponderea femeilor la varful politicii romanesti ramane una destul de redusa, printre cele mai mici din Uniunea Europeana. Desi in campania electorala din 2004 s-a vorbit de schimbarea clasei politice, inclusiv prin promovarea femeilor, procentul acestora in Parlament este inca unul destul de mic, de 11%.

La nivelul euroobservatorilor, reprezentarea lor este ceva mai ridicata, 10 din 35. Pe de alta parte, actuala legislatura a adus in prim-planul politicii mai multe femei ca niciodata. Prezenta acestora difera de la partid la partid.

De exemplu, UDMR si PRM se afla pe pozitii diametral opuse si in privinta increderii aratate femeilor. In ciuda promovarii de catre PRM a imaginii traditionale a femeii romane, care are grija de casa si de copii, unul din sase parlamentari ai partidului este femeie. In conducerea PRM s-au impus deputatii Daniela Buruiana si Olguta Vasilescu, care au avut un rol hotarator in debarcarea lui Corneliu Ciontu, in conditiile in care C.V. Tudor nici macar nu era in tara. In schimb, UDMR este un partid al misoginilor, neavand nici un singur parlamentar femeie. Doar Kibedi Katalin este secretar de stat la Ministerul de Justitie.

"Doamnele de fier": Saftoiu si Macovei

La PNL-PD, sunt 14 parlamentari femei din 169. Multa vreme Mona Musca a fost considerata cea mai importanta figura feminina a dreptei, dar si a politicii romanesti. Problemele ei cu CNSAS au lasat locul vacant, in pofida unui capital politic destul de important pe care il mai are Musca. La PSD, situatia s-a schimbat in sens invers.

Daca perioada Nastase a impus in prim-planul PSD o serie intreaga de ministri femei, perioada Geoana nu a adus niciun nume nou ca tanara speranta a partidului. Poate doar Ana Birchall, despre care se spune ca ar putea ocupa un loc de vicepresedinte la urmatorul Congres. La PC, situatia femeilor se incadreaza in medie. In alegerile locale de la Bucuresti din 2004, partidul lui Voiculescu a aruncat in lupta pentru Primaria Generala si primariile de sector o garnitura alcatuita in exclusivitate din femei, in frunte cu Monica Tatoiu.

Dupa esecul previzibil, PC nu a mai riscat, astfel ca doar Daniela Popa si Silvia Ciornei au influenta ceva mai mare in partid. La nivelul Guvernului, avem doar trei reprezentante ale sexului slab: Anca Boagiu, Sulfina Barbu si Monica Macovei, toate reprezentand Partidul Democrat. Macovei se bucura de cel mai mare capital de incredere dintre cele trei. Cu o fire voluntara, ea a reusit sa-si puna in cap aproape tot Parlamentul, iar adversarii ei politici nu au menajat-o pentru ca este femeie. Sa ne amintim doar de episodul "Keep walking, Monica".

Cel mai fervent promotor al femeilor este insa chiar presedintele Traian Basescu, fapt care a dus chiar la colportarea unor zvonuri pe seama slabiciunilor prezidentiale. Basescu a avut un numar mare de consiliere la Cotroceni: Adriana Saftoiu, Renate Weber, Elena Udrea, Stana Anghelescu, Mariana Bitang, Andreea Iana. In pofida controverselor starnite de Elena Udrea, protectia prezidentiala ii asigura un viitor cert in PD. De asemenea, Adriana Saftoiu are in mod clar o influenta mai mare decat aceea pe care o confera pozitia unui simplu purtator de cuvant.

Discriminarea pozitiva lipseste

Legea romana nu impune un procentaj minim al femeilor in pozitii de conducere, desi exista o recomandare a Comisiei de la Venetia care cere "un grad de reprezentare echilibrata sau chiar de paritate a barbatilor si femeilor". Legea finantarii partidelor acorda fonduri suplimentare formatiunilor care acorda un numar mai mare de locuri eligibile pentru femei, fara a preciza un algoritm clar de alocare a acestor fonduri. In Comisia de Cod Electoral se discuta posibilitatea ca femeile sa aiba rezervate 30% din locurile de europarlamentar, dar nu s-a ajuns inca la o decizie definitiva.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.