Acordarea autonomiei pe criterii etnice este exclusa in Romania, iar un referendum national pe aceasta tema s-ar plasa in afara cadrului constitutional intern, a declarat, ieri, la Budapesta, premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Ungariei.
Tariceanu a accentuat ca pledeaza pentru conceptul de autonomie locala, in sensul descentralizarii administrative.

"Nu avem in vedere acordarea autonomiei locale pe criterii etnice (...) La fel de multa autonomie va exista in fiecare zona a tarii, indiferent de populatia majoritara de aici", a spus seful Executivului de la Bucuresti. El a adaugat ca etnicii maghiari din tara se bucura oricum de un statut legislativ aparte, avand deja garantata autonomia culturala. Tariceanu a mai spus ca organizarea unui referendum national pe aceasta tema nu ar fi posibila, intrucat ar incalca Legea fundamentala, potrivit careia caracterul unitar si indivizibil al statului roman nu poate fi pus in discutie. Premierul ungar Ferenc Gyurcsany s-a ferit insa sa exprime un punct de vedere transant asupra chestiunii autonomiei teritoriale revendicate de aripa radicala a maghiarilor din Romania


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.