In urma unei intalniri tensionate, de cateva ore, Comitetul executiv al PNL a decis ieri ca Stolojan nu va fi reprimit in partid.

La finalul intalnirii, purtatorul de cuvant al formatiunii, Varujan Vosganian, a anuntat ca membrii CEx il sustin pe Calin Popescu Tariceanu in functiile de presedinte al PNL si prim-ministru, iar cei care vor sa se inscrie ori sa revina in partid trebuie sa respecte conducerea in exercitiu. "Regula se aplica si lui Theodor Stolojan", a tinut sa precizeze Vosganian. Iar de acum inainte, le este interzis membrilor de partid sa mai vorbeasca pe aceasta tema in public, a mai precizat Vosganian.

"Platforma liberala", incompatibila cu calitatea de membri al PNL

De asemenea, a fost reinnoit avertismentul potrivit caruia adeziunea la "platforma liberala" este echivalenta cu excluderea din partid. "Calitatea de membru al PNL este incompatibila cu adeziunea la platforma Stolojan-Stoica. Este un avertisment", a spus Vosganian. El a precizat ca astfel se creeaza conditiile ca aceia care s-au angajat public ca sustin proiectul respectiv, sa aiba ragazul sa ia act de pozitia oficiala a conducerii centrale si sa decida din ce tabara fac parte.

Decizia CEx, din care fac parte membrii Biroului Permanent si reprezentanti ai filialelor din teritoriu, surprinde in conditiile in care, la sfarsitul saptamanii, mai multi lideri ai PNL, inclusiv purtatorul de cuvant, anuntau ca la intrunirea de ieri urma sa se decida care va fi echipa care va negocia revenirea in partid a lui Theodor Stolojan si ce mandat va avea aceasta. "Luni se va intruni Biroul Executiv al PNL si vom stabili cine ne va reprezenta in dialogul cu Theodor Stolojan si ce pozitie vom adopta in timpul acestui dialog", declara, sambata, Vosganian. Ceva mai rezervat, secretarul general Dan Motreanu afirma ca o posibila discutie cu Theodor Stolojan pe tema revenirii acestuia in partid va putea avea loc doar dupa consultarile conducerii centrale cu filialele din Transilvania si Muntenia, programate in aceste zile.

In urma deciziei de ieri insa, si o astfel de varianta este exclusa. In ultima saptamana, mai multe filiale judetene ale PNL au cerut revenirea in partid a fostului presedinte, exclus acum o luna de organizatia Sectorului 2 Bucuresti. Conditii pentru inceperea negocierilor, puse de gruparea Stolojan, au nemultumit insa actuala conducere a formatiunii.

Varianta organizarii unui Congres extraordinar a fost respinsa

Cei prezenti la sedinta de ieri au decis ca "nu exista motive temeinice pentru organizarea unui Congres extraordinar".

Convocarea acestui for a fost ceruta de vicepresedintele Dan Radu Rusanu. Acesta isi motiva initiativa prin faptul ca trebuie infiintata functia de presedinte executiv. Printre persoanele indicate ca posibili candidati se numarau Theodor Stolojan, Teodor Melescanu si Crin Antonescu.
Stolojan si Stoica au avansat ideea ca preluarea ad-interim a presedintiei PNL de catre Gheorghe Flutur este singura garantie ca un Congres extraordinar va permite desfasurarea unei competitii oneste, la adapost de manipularile curentului "petroliberal".

Prin urmare, ieri, cu 16 voturi pentru si doua abtineri, s-a hotarat ca initiativa nu intruneste adeziunea necesara. Iar un congres extraordinar va fi convocat "oricand, conform statutului".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.