Consiliul National Secuiesc (CNS) si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) au convenit, sambata, ca, pana in luna decembrie, sa finalizeze o lista comuna de obiective, inclusiv referitoare la autonomia tinutului Secuiesc, care sa fie prezentata in Parlamentul European. Reuniunea comuna a Birourilor Permanente ale Consiliului National Secuiesc si Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, desfasurata sambata, la Targu Mures, a marcat, dupa doi ani de disensiuni, reconcilierea intre reprezentantii celor doua organizatii.

Liderul CNMT, episcopul Laszlo Tokes, a salutat acordul de principiu al bisericilor istorice maghiare din Transilvania privind proiectele autonomiste. El a spus ca, la inceputul lunii decembrie, se va convoca Adunarea Birourilor Permanente ale CNMT si CNS, la care va fi invitat si UDMR, pentru stabilirea datei referendumurilor privind tinutul Secuiesc si formularea unui document comun de revendicari, numit "Minimul National Maghiar", ce va fi prezentat cancelariilor de la Bucuresti si Bruxelles. "Va fi un document de vointa politica asupra autonomiei, semnat de cei mai reprezentativi membri ai vietii politice, civice si administrative a maghiarilor din Romania.

Daca UDMR nu doreste sau nu accepta organizarea de referendumuri oficiale, cel putin sa ne sprijine politic, moral si material, cu infrastructura, pentru aceste referendumuri neoficiale, interne, dar democratic legitime", a mai aratat Tokes Laszlo. La randul sau, Fodor Imre, presedintele interimar al Consiliului National Secuiesc, si-a exprimat speranta ca acest document va fi semnat si de UDMR. "Daca exista o intelegere de principiu asupra solicitarilor ungurilor din Romania, atunci cred ca UDMR va semna. Nu cerem absolut nimic in plus fata de ceea ce am cerut si pana acum, si nimic din ceea ce n-ar fi in programul UDMR", a subliniat Fodor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.