"Daca conducerea PSD vrea sa-mi retraga sprijinul politic, sa o faca direct. Mircea Geoana, Miron Mitrea, Ioan Rus, alti vicepresedinti sunt cei pe care, intre 2000 si 2001, i-am adus eu in partid. Pe Miron Mitrea l-am adus mai demult", a declarat ieri fostul lider PSD si proaspat sanctionat cu avertisment, Adrian Nastase.

"Este un act de disperare (...) ar trebui sa nu-si mai ridice propriile nefericiri in fata presei", a fost raspunsul actualului lider al partidului, Mircea Geoana. Dialogul dintre cei doi s-a purtat ieri, prin intermediul presei. Adrian Nastase a declarat ca are o dilema in ceea ce priveste PSD: "Vreau sa ajut pe cineva care nu vrea sa treaca strada". Si tot de ajutor a vorbit si Mircea Geoana: "Adrian are o perioada grea, vrem sa-l ajutam sa treaca peste ea". Concluzia a fost ca Adrian Nastase nu va pleca de bunavoie din partid, ci asteapta sa fie exclus, iar Mircea Geoana nu vrea sa isi asume gestul excluderii lui Nastase, dar crede ca "vremea pansarii orgoliilor a trecut".

Adrian Nastase a recunoscut ca initial, dupa ce a aflat de sanctionarea cu avertisment pe care a primit-o de la organizatia din care face parte, cea a sectorului 1 Bucuresti, a vrut sa plece din partid. "Eram gata sa spun cu formule romanesti ca imi introduc... imi este indiferent ce se intampla in partid". S-a razgandit insa dupa ce a vorbit cu cativa vicepresedinti, lideri de filiale si cu Ion Iliescu. "Este o responsabilitate comuna pe care o avem fata de partid."

"Nu propun o disidenta, nici fragmentarea partidului si nici colonizarea altor partide", a declarat Nastase, care a adaugat ca, daca va fi exclus, Geoana ar trebui sa isi asume personal, si nu prin intermediul unor "killeri politici", aceasta initiativa. De altfel, Nastase crede ca pana la urma va fi dat afara din partid, cu atat mai mult cu cat nu va inceta sa aduca critici atunci cand este cazul. Nastase a sarit si in apararea lui Ion Iliescu, acuzand ca proiectul sau a fost "omorat" din aroganta si din resentiment fata de Petre Roman.

"Nu m-au interesat niciodata functiile in partid, dar, in timp ce unii faceau conversatii in limbi straine, eu am adus acest partid la guvern", a mai declarat Nastase, facand aluzie la faptul ca Geoana a fost ambasador in SUA, in timpul guvernarii CDR, cand PSD era in opozitie. "Daca vrem sa facem o politica mare, trebuie sa avem un partid mare. Vrem sa facem o politica mica, ne multumim cu un partid mic, disciplinat si cu buzduganul in gura, peste falci. Se poate si asa", a concluzionat Nastase.

Fostul premier Adrian Nastase a spus ca nu va pleca din PSD si i-a cerut presedintelui social-democrat, Mircea Geoana sa nu mai apeleze la intermediari daca vrea sa il dea afara din partid. Nastase a adaugat ca avertismentul primit din partea filialei PSD sector 1 nu l-a intimidat, motiv pentru care isi va exprima in continuare opiniile despre starea partidului. Fostul premier a lasat sa se inteleaga ca va candida la presedintia PSD dar ca nu doreste inca sa isi faca decizia publica.

Adrian Nastase a raspuns ieri avertismentului primit luni de la filiala PSD sector 1. Fostul premier a pus decizia pe seama dorintei unora de a-l exclude din partid fiind de parere ca "oamenii acestia sunt niste mercenari care indeplinesc niste ordine". Nastase a spus ca nu va pleca din partidul in slujba caruia si-a dedicat activitatea timp de 17 ani, ca isi va exprima in continuare parerea despre starea PSD si ca s-a gandit la un proiect politic nou daca va fi exclus din partid.

Somatie pentru Geoana

Adrian Nastase i-a cerut lui Geoana sa isi asume public dorinta de a-l exclude din partid. "Problema mea este de a raspunde acelor papusari din partid care incearca sa faca diverse jocuri si care intr-un mod necolegial considera ca prin formule de acest tip, nefundamentate statutare si care pana la urma se bazeaza pe o incercare de a introduce o cenzura in legatura cu dreptul de opinie in partid vor reusi sa mentina un monopol asupra unui partid care devine din ce in ce mai mic. Daca Mircea Geoana si conducerea actuala considera ca trebuie sa fiu exclus din partid, pentru diverse ratiuni - nu au loc de mine, nu creste partidul datorita mie in sondaj - sa spuna clar si sa-si asume acest lucru", a declarat Geoana.

Fostul premier a adaugat ca presedintele PSD "nu se poate ascunde in spatele declaratiei "Organizatia sectorului 1 este autonoma". Adrian Nastase a precizat ca va continua sa isi exprime opiniile referitoare la situatia in care se afla PSD. "Sa fie extrem de clar conducerii centrale a PSD si filialelor, ca nimeni nu imi poate cenzura dreptul la opinie. Cu riscul de a-mi supara unii colegi, nu am sa ma opresc sa imi exprim opinia, am si datoria si dreptul sa fac asta. Ii avertizez pe cei care vor sa faca asemenea jocuri ca nu le va fi asa de usor cu mine", a spus Nastase.

Proiecte in devenire

Mai mult, Nastase a spus nu numai ca va raspunde public atacurilor la adresa sa, ci ca pregateste in continuare proiecte pentru partid, care personal i se par interesante. In acest sens fostul premier a dezvaluit ca, dupa sanctionarea sa de luni, a avut discutii cu 8-9 sefi de filiale, cu 30-40 parlamentari, cu 4 vicepresedinti si chiar cu Ion Iliescu. Intrebat ce va face daca pana la urma va fi dat afara din partid, Nastase a spus ca cel mai probabil va incepe un alt proiect politic sau se va retrage pentru a scrie carti, pentru ca a auzit ca asa e la moda cand pierzi in politica. Nastase a negat insa vehement ca se va duce la conservatori, sustinand ca mai are inca multe de oferit PSD. In perioada urmatoare, fostul premier a spus ca se va ocupa alaturi de cei care il sustin de un proiect menit sa readuca PSD la putere.

Atac la starea PSD

Nastase nu a uitat sa dea o palma conducerii PSD, in frunte cu Mircea Geoana, pe care a sanctionat-o pentru scaderea partidului din sondaje.

"Unii au spus ca trag in jos partidul asa ca mi-am dat demisia, m-am autosuspendat, dar partidul tot nu a crescut in sondaje", a spus Nastase, care a adaugat ca in timp ce el creste in sondaje, partidul nu reuseste sa obtina mai multe voturi. Nastase a amintit ca la alegerile din 2004 PSD avea 34% in sondaje, in timp ce acum are doar 20%. Fostul premier l-a atacat si pe unul dintre liderii grupului de la Cluj, Ioan Rus, care i-a sugerat lui Geoana sa le astupe gura celor care critica partidul. Vorbind despre necesitatea ca PSD sa redevina partidul numeros din 2004, Nastase a fost de parere ca "daca vrem un partid mic, ne multumim cu buzduganul in gura sau peste falci", facand aluzie la declaratia lui Rus.

Situatia in care se afla partidul este, potrivit lui Nastase, unul dintre motivele pentru care a decis sa nu paraseasca PSD. "Am vrut sa ma gandesc la acesti doi ani dupa alegeri, la ce s-a intamplat in acest timp, la ce am gresit, la ce s-a intamplat cu PSD", a explicat Nastase de ce a ales sa tina o conferinta in loc sa fi raspuns imediat atacurilor din partea filialei PSD sector 1. "Pentru mine, PSD ramane un partid de suflet", a adaugat Nastase, fiind de parere ca "noi nu intelegem ca imaginea noastra trebuie reconstruita, de ani de zile se spune ca PSD e partid corupt". Referitor la relatia cu Mircea Geoana, Nastase nu a tinut ascuns conflictul dintre cei doi. Fostul premier a spus ca nu comunica cu Mircea Geoana decat prin mass-media si nu stie daca aceasta situatie se va ameliora sau nu.

Sefia PSD, obiectivul ascuns

Adrian Nastase a evitat sa raspunda daca se pregateste sa intre in cursa pentru presedintie cu Mircea Geoana. Cu toate acestea, Nastase a precizat ca i s-a cerut acest lucru la unele intalniri. "Unii dintre colegii mei mi-au propus sa candidez la sefia PSD, dar nu doresc sa discut despre asta acum", a spus Nastase, tinand sa adauge ca nu este inca momentul sa discute despre candidatura pentru varful partidului.

PSD, singura dragoste

Nastase a precizat ca nu are de gand sa plece din PSD, desi, in opinia sa, "vor incerca sa ma dea afara". In repetate randuri, fostul premier a vorbit despre aportul adus in PSD de "aproape 17 ani", motivul pentru care nu va renunta asa usor la planurile pe care le are pentru partidul sau "de suflet". "Pentru mine, PSD, spre deosebire de alti colegi, nu este ca un magazin in care intri, cumperi si apoi pleci", a declarat Nastase.

Dan Tudorache: Nimeni nu a fost in spatele deciziei noastre

Presedintele PSD sector 1, Dan Tudorache, a negat declaratiile lui Nastase privind servilismul filialei fata de conducerea centrala a partidului.

"Decizia sectorului 1 este statutara, nimeni nu a fost in spatele deciziei noastre si nu s-a pus in discutie excluderea lui Nastase, ci un simplu avertisment. Sper ca dupa aceasta conferinta sa tragem linie. Sper ca de acum incolo, daca Nastase are unele nemultumiri, sa vina sa le discute la partid", a precizat Tudorache, in opinia caruia Nastase nu va demisiona din partid. Referitor la posibilitatea candidaturii lui Nastase la sefia PSD, Tudorache a spus ca fostul premier este "imprevizibil" si ca este destul de probabil sa candideze pentru postul de conducere. In opinia sefului PSD sector 1, Nastase nu are insa sanse sa fie ales presedinte al PSD, desi "este normal, ca Nastase mai are sustinere in partid".

Iliescu: Nastase trebuie recuperat

Senatorul Ion Iliescu a declarat luni ca sanctionarea lui Adrian Nastase reprezinta un precedent periculos pentru PSD. In opinia fostului sef al statului, ex-premierul ar trebui "recuperat" de partid.

Fostul presedinte al PSD a precizat ca "unitatea intr-un partid nu se cladeste pe metode cazone, ci pe responsabilitati asumate de toti membrii". Potrivit lui Ion Iliescu, represaliile perturba spiritul ce trebuie sa anime o formatiune politica. "Nastase a facut un pas de decenta. Are raspunderile lui pentru anumite lucruri, a inteles acest lucru si un asemenea om trebuie recuperat pentru partid si pentru viata politica pentru ca nu avem multi oameni politici de valoarea, de forta lui Nastase", a declarat Ion Iliescu, care a accentuat ca sanctionarea lui Nastase ar putea reprezenta un precedent periculos pentru PSD.

Ioan Rus: Pe Nastase il respect, pe Geoana il sustin
Vicepresedintele PSD Ioan Rus a negat atacurile care i-au fost aduse de Nastase, potrivit carora ar fi unul dintre cei care incearca sa-l indeparteze pe fostul premier din PSD. "Conducerea partidului este preocupata de elaborarea Statutului, a Programului Politic si a documentelor partidului, nu de dat afara membri PSD", a spus Rus.

Liderul factiunii clujene din PSD i-a atras insa atentia lui Nastase ca si-a cladit singur cariera politica, fara sprijinul altcuiva. "Eu nu am fost adus de el in partid, am vechime aproape cat Adrian Nastase in PSD. Cariera politica mi-am construit-o incet, cu rabdare".
Ioan Rus a adaugat ca il respecta pe Adrian Nastase, dar ca "prin recursul la viitorul apropiat, il sprijin pe Mircea Geoana", Rus fiind de parere ca "PSD nu-si permite sa schimbe presedintii partidului la doi ani".

Lista lui Turcu - o manipulare

Referitor la lista avansata de Liviu Turcu, Adrian Nastase este de parere ca dezvaluirile fostului sef de serviciu in cadrul fostului Departament de Informatii Externe (DIE) fac parte dintr-o "mare manipulare".

Vorbind despre dosariada in sensul larg, Nastase a declarat ca "in spatele apostolilor reformelor sunt niste interese foarte puternice". "Mi se pare ciudat ca pe lista lui Turcu sunt numai membri PSD sau fosti membri PSD", a spus Adrian Nastase, care s-a intrebat care este motivul pentru care fostul securist a publicat lista, de ce a ales momentul respectiv si care este tinta reala a dezvaluirilor lui Turcu. Fostul premier a adaugat ca scandalul spionilor deconspirati devine ingrijorator si ca CSAT ar trebui sa se ocupe de aceasta problema. In opinia lui Nastase, "multi doresc ca Romania sa fie un stat fara caini".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.