Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a solicitat ieri Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) sa verifice aspectele semnalate in presa in legatura cu dosarul penal al lui Ion Alexandru Tiriac. In plus, ministrul Justitiei a solicitat cercetarea a doi procurori, "acuzati" de infractiunile de favorizare a infractorului (Tiriac junior - n.r.) si divulgarea identitatii reale a unei persoane incluse in programul de protectie a martorilor. Cei doi sunt Gheorghe Muscalu, procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, si Corina Gheorghisan, procuror sef birou in cadrul aceleiasi sectii. Intr-un comunicat de presa remis redactiei de catre purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei (MJ), Dan Tapalaga, se arata ca solicitarea are ca scop "verificarea modului in care s-a efectuat urmarirea penala de catre toate persoanele care au instrumentat dosarul respectiv".

Totodata, oficialul MJ face referire la "realizarea unei anchete rapide, complete si impartiale". Monica Macovei este primul ministru al Justitiei care a facut uz de dreptul de a solicita Procuraturii efectuarea de cercetari penale, indicand persoane concrete si infractiuni concrete. Ceilalti ministri ai Justitiei nu au uzat de acest atribut, apreciind - la nivel declarativ - ca si procurorii trebuie sa fie independenti, nu doar judecatorii.

Practic, scandalul referitor la favorizarea lui Tiriac junior a izbucnit dupa ce doi procurori care au fost implicati in solutionarea dosarului - Flavius Craznic si Nicolae Neagoe - s-au transferat la Ministerul Justitiei, devenind consilieri personali ai Monicai Macovei. In aceasta postura, ei au dezvaluit faptul ca in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri" s-a propus arestarea lui Tiriac junior si s-a inlocuit rechizitoriul prin care acesta era trimis in judecata inclusiv pentru trafic de droguri. Principalul vinovat de aceasta situatie ar fi procurorul-sef Gheorghe Muscalu, cel care l-a si inlocuit din ancheta pe Flavius Craznic. Tot Gheorghe Muscalu este cel care a nu a permis trimiterea in judecata a lui Tiriac junior pentru trafic de droguri. Corina Gheorghisan este procurorul care a finalizat dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", dupa ce Flavius Craznic si Nicolae Neagoe au fost inlaturati din cauza. Ultimele declaratii recente ale procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, confirma faptul ca ancheta in cazul lui Tiriac junior s-ar fi desfasurat sub o mare presiune, o serie de oameni politici atragand atentia procurorilor sa nu cada in vreo capcana.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.