Domnule Rus, PSD a scazut la un ingrijorator scor de 21 la suta in preferintele electoratului. Care este explicatia?

Am avut o perioada foarte buna dupa Congres. Cu o noua echipa, cu o emulatie pozitiva in jurul partidului, aveam atunci peste 30% din preferintele electoratului. Dupa care au inceput atacurile la adresa conducerii partidului, nefiind crutati Nastase, Iliescu, si alti lideri ai partidului. Ba mai mult, au aparut diverse discutii in contradictoriu chiar intre liderii nostri. A fost vorba de o agresivitate deosebita a actualei Puteri impotriva noastra, aduceti-va aici aminte de virulenta discursurile lui Tariceanu. Nu in ultimul rand putem vorbi si de o lipsa de eficienta si mesaj coerent din partea noastra.

Acestea sunt cauzele care au dus la o scadere la 20-22% a partidului in sondajele de opinie. Dar in primii doi ani de opozitie in general asa se intampla, spatiul public fiind ocupat de analistii puterii mai mult decat de cei din opozitie, fiind vorba de o creditare mai substantiala a arcului guvernamental in dauna partidelor din Opozitie. Dupa cum se stie, de abia dupa doi ani electoratul isi intoarce privirea catre solutiile alternative pe care opozitia le ofera. Eu sper ca in programul pe care il vom aproba la Congresul din decembrie si daca amintim aici si rezolutiile adoptate la Consiliul National de la Tg. Mures care se refera la pozitiile noastre privind demnitatea nationala, proiectul de buget sau programul Romania sociala, sa exista elemente care sa relanseze partidul in perioada imediat urmatoare.

La Consiliul National de la Targu-Mures, liderii PSD au dat o demonstratie de forta si unitate. A renuntat PSD la luptele pentru putere?

Practic in interiorul partidului, desi exista descentralizare si competitie interna, asa cum este firesc sa fie intr-un partid democratic nu exista in nici un caz o lupta interna pentru putere. E o competitie, desigur pentru ca oricine are dreptul sa viseze bastonul de Maresal la el in ranita. Aceasta nu trebuie sa constituie probleme care sa ne sperie pe noi sau opinia publica. In rest putem vorbi de o unitate a partidului consolidata la aceasta ora vizavi de problemele cu care societatea romaneasca se confrunta. Programul nostru post-aderare sunt convins va avea o rezonanta pozitiva in electorat.

Mircea Geoana si-a asigurat, practic, prin sustinerea pe care a obtinut-o la Consiliu un nou mandat de presedinte. Sunteti multumit de prestatia acestuia din fruntea partidului?

In conditiile in care acesti doi ani au fost plini de framantari si probleme eu consider ca prestatia lui Mircea Geoana in fruntea partidului este pozitiva. De asemenea, sunt convins ca acest scor electoral de 21% nu trebuie privit ca si plafon ci ca fundatie. Sa nu uitam ca PD sau PNL-ul in ‘98 sau 2001 - 2002 aveau 7-12% si iata unde au ajuns, noi cu peste 20% putem construi, va asigur, mult mai mult. In consecinta si partidul dar si liderul sau pot creste procentual. Eu sunt optimist si, repet, prestatia lui Geoana in conditiile date a fost buna. Fara indoiala ca exista loc de mai bine, dar pana la varianta ideala mai aveam drum lung de strabatut. Cred ca Geoana are sanse reale sa recastige un mandat de presedinte.

Vedeti posibila aparitia vreunui contracandidat ?

Fara indoiala ca posibilitatea existentei unuia sau mai multi contra candidati pentru functia de presedinte, secretar general sau vicepresedinti este absult fezabila, normala si fireasca. Cred ca vor fi mai multe modificari care se vor face la statut. Sustin si eu ideea de a avea 8 vicepresedinti pe 8 regiuni de dezvoltare pentru a consolida descentralizarea decizionala in partid.

Acesti pasi trebuie facuti neaparat la Congres. De asemenea, este nevoie de posturi de vicepresedinti pe domenii de activitate, alaturi de aceia de regiuni, pe modelul SPD german, care are vicepresedinti pe probleme politice, relatii internationale, tineret, probleme sociale etc. Mizam pe o structura de partid european si sunt convins ca si acest lucru va aduce un surplus de eficienta si competivitate a PSD in fata opiniei publice. Sper ca prin vot secret Congresul sa aleaga dintr-un numar de canditaturi multiple pe fiecare functie in parte. Congresul sa decida cine si-a facut treaba cel mai bine, cine are o imagine pozitiva in electorat si cine are forta de a aduce din nou partidul la guvernare.

Cum vedeti desfasurarea Congresului Extraordinar din 10 decembrie? Este pregatit PSD pentru anticipate?

Daca vom reusi sa derulam lucrarile Congresului fara alte conotatii si probleme suplimentare, partidul se va aseza intr-o pozitie de competitivitate pentru alegerile privind Parlamentul European si chiar pentru anticipate.

Pe de alta parte, programul nostru intitulat "Romania Sociala" pe care l-am aprobat la Consiliul National de la Tg. Mures este in interesul cetatenilor cu salarii mici si nu numai. Vom vedea pe chestionarele care au fost trasferate catre toti membrii de partid ce modificari vom aduce la acest program si multe alte lucruri legate de viata partidului. Imi doresc sa dam la acest Congres un semnal clar ca suntem o alternativa clara la actuala Coalitie, incepand de la cota de impozitare pana la numarul de locuri de munca, care sa ne aduca intre 30-40%.

Nastase a fost avertizat de organizatia sector 1. Cum comentati?

Realmente nu stiu nimic despre modul in care a fost fundamentata aceasta decizie. Eu militez pentru descentralizare si cred ca deciziile trebuie luate de fiecare organizatie in parte. Ca idee generala nu sunt, insa, adeptul sanctiunilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.