Principalul partid de opozitie, PSD, a scazut la... 21 la suta

Potrivit unui sondaj IMAS, presedintele Basescu se mentine in topul increderii electoratului, cu 57 la suta. Seful statului este urmat de liderul PSD, Mircea Geoana (29 la suta), Corneliu Vadim Tudor (25 la suta) si Calin Popescu Tariceanu (24 la suta). La partide, in pole position se mentine Alianta D.A. cu 46 la suta. Pe locul secund se afla PSD (21 la suta) si PRM cu 13 la suta. In Parlament ar mai intra PNG (8 la suta) si UDMR (7 la suta).

Presedintele Traian Basescu se afla in topul increderii electoratului, cu 57 de procente, conform unui sondaj realizat de IMAS in perioada 11-18 octombrie si dat publicitatii ieri.

Pe pozitia a doua se situeaza presedintele partidului Social Democrat, Mircea Geoana, in care 29% dintre cei chestionati au declarat ca au foarte multa si destul de multa incredere, acesta fiind urmat de Corneliu Vadim Tudor - cu 25% si Calin Popescu-Tariceanu - cu 24%. Liderul Partidului Democrat, Emil Boc, se bucura de increderea a 17% dintre cei chestionati, in vreme ce procentul in ceea ce ii priveste pe mai-marii UDMR, respectiv Partidului Conservator, Marko Bela si Dan Voiculescu este de 8%. Inexplicabil din acest sondaj a "disparut" subit numele unuia dintre cei mai credibili politicieni, daca ne referim la ultimele sondaje de opinie : liderul Partidului Noua Generatie, Gigi Becali, politician care se afla pe locul trei la capitolul credibilitate politica, dupa Traian Basescu si Theodor Stolojan.

Alianta D.A. este preferata de aproape jumatate dintre romani. Nu mai putin de 46% dintre alegatorii cu drept de vot ar vota cu Alianta D.A. daca s-ar organiza duminica viitoare alegeri parlamentare, conform aceluiasi sondaj de opinie. Potrivit rezultatelor, difuzate ieri, pe locul al doilea in preferintele electoratului se afla principalul partid de opozitie, PSD, care continua sa scada fiind cotat cu 21%."Podiumul" este incheiat de formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare) care ar obtine 13 la suta din voturi. Pe pozitiile urmatoare se situeaza Partidul Noua Generatie cu 8% din optiunile de vot si Uniunea Democrata din Romania - cu 7%.

Sub pragul electoral se situeaza Partidul Conservator ( 2%) si Partidul Initiativa Nationala (1%). Procentele au fost calculate din totalul celor care au exprimat o optiune. Ingrijorator este faptul ca 23% dintre cei chestionati au declarat ca nu voteaza sau sunt indecisi. In privinta directiei in care se indreapta Romania, jumatate dintre romani cred ca directia este gresita, in timp ce 43% considera ca lucrurile merg intr-o directie buna. Totodata, 41% dintre romani apreciaza ca actualul guvern conduce tara la fel ca precedentul. In schimb, sunt mai multi cei care cred ca actualul guvern conduce tara mai bine decat guvernarea din perioada 2001- 2004 - 29%, fata de cei care considera ca actualul executiv conduce mai rau tara - 26%.

Sondajul IMAS a fost realizat in 108 localitati, pe un esantion aleator, stratificat, de 1.241 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. Marja statistica de eroare este de +/- 2,9%.Mentionam ca daca ne raportam la ultimele sondaje de opinie observam ca Alianta D.A. si presedintele Basescu raman lideri de necontestat, in conditiile unei scaderi a principalului partid de opozitie de nu mai putin de patru procente. Nu putem sa omitem faptul ca formatiunea condusa de Gigi Becali continua sa intre fara probleme in Parlament in conditiile in care se afla pe un excelent loc patru intre partidele politice.

De altfel, liderul PNG a declarat recent ca in cazul in care nu va reusi sa castige Presedintia pana in 2009 se va retrage din viata politica.Departe de intrarea in noul Legislativ se afla conservatorii lui Voiculescu care par a se gandi deja la faptul ca intrarea in Parlament pe cont propriu devine irealizabila.Ca atare, in stilul binecunoscut, PC se va multumi, probabil sa se multumeasca cu o intrare pe usa din dos in cazul unor ipotetice alegeri anticipate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.