Platforma liberala, gandita sa-i faca pe plac lui Basescu

Initiatorii platformei politice liberale sunt in plin turneu de promovare a "viziunii" lor privind unificarea fortelor de dreapta din Romania. Aflati in vizita la Iasi - unde au fost intampinati de aplauzele a peste 400 de simpatizanti adunati de prin toata Moldova - Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, alaturi de ceilalti initiatori ai platformei, au mai aruncat o momeala catre liberalii inca nedumeriti. Cele 14 grupuri de initiativa de la nivelul judetelor s-ar putea concretiza intr-un pol de dreapta care sa fuzioneze cu PD si sa formeze "un partid puternic de centru dreapta", asa cum a sugerat chiar presedintele Traian Basescu.
Semnatarii platformei de unificare au recunoscut ca, desi au pornit de la ideea relansarii PNL, nu exclud varianta unor negocieri cu democratii care sa duca la formarea unui mega-partid de dreapta si sa lase actuala formatiune liberala sa se zbata pentru un loc in parlament.

"Daca vor exista conditii, vom organiza in ianuarie sau februarie o conferinta extraordinara, prin care vom decide planurile de viitor. In principal, vizam negocieri cu PD pentru formarea unui partid puternic de centru-dreapta, asa cum a spus si domnul Traian Basescu ca este necesar pentru Romania", a promis fostul lider PNL, Valeriu Stoica.
Conditiile la care a facut referire Stoica au toate sansele sa fie indeplinite, cat timp liberalii "asupriti" de prin teritoriu se grabesc sa adere la grupurile de initiativa pentru sustinerea platformei lui Stolojan. Fostul lider liberal s-a laudat cu 14 grupuri de initiativa constituite in tara, iar Stoica a completat ca acestea vor face ca PNL sa nu mai intre in parlament, devenind "o formatiune care face genul de politica a PC, adica politica mica".

Turneu la Iasi

Initiatorii platformei au mers in excursie la Iasi, unde au primit peste 450 de adeziuni ale liberalilor din Moldova care au ales sa intoarca spatele actualei conduceri a PNL ce il are in frunte pe premierul Calin Popescu Tariceanu.

Stolojan si ai lui s-au aratat incantati sa afle ca, in judetul Botosani, grupul de sustinere al platformei este chiar filiala PNL, exemplu ce ar putea fi urmat de alte organizatii ale formatiunii.
Stolojan i-a insufletit pe liberalii veniti din toate judetele Moldovei, vorbindu-le despre viitorul platformei de unificare si despre necesitatea organizarii unor alegeri anticipate, ca sansa pentru relansarea dreptei. "Avem nevoie de o noua configuratie parlamentara, pentru ca actuala este extrem de subtire, iar compromisurile pentru a trece o lege devin mult prea mari. Este nevoie de alegeri anticipate. Actualii guvernanti au uitat de ce au ajuns acolo si sunt preocupati doar de rente si functii", a mai dat Stolojan o dovada a viziunii politice apropiate de cea a presedintelui Traian Basescu, si el un sustinator al nevoii de alegeri anticipate.

Repetitia, mama invataturii

Initiatorii platformei s-au lansat in aceleasi critici indreptate impotriva conducerii PNL, menite sa-i convinga sa adere la alternativa de dreapta pe liberalii inca nedecisi.

Stolojan a acuzat ca premierul Tariceanu a fost incapabil sa puna la cale o strategie post-aderare la Uniunea Europeana, amenintand ca Romania va avea "generatii si generatii de sacrificiu". Un alt initiator al platformei, deputatul Cristian Boureanu, a sustinut ca Tariceanu copiaza "cuvant cu cuvant programul de guvernare al lui Nastase" (Adrian Nastase, fost prim-ministru in perioada guvernarii PSD, n.r.). "Sa-i fie rusine! Tariceanu a fost cel care a oprit proiectul politic PNL-PD, proiect cu care s-au castigat alegerile in 2004. Priviti proiectul platformei liberale si proiectul politic PNL-PD din 2004. Sunt la fel", a sustinut Boureanu.

Replica PNL, excluderile

Atat ca simpatizantii grupului Stolojan - Stoica sunt fie pe cale sa fie exclusi din PNL, fie au fost deja dati afara din partid. De exemplu, filiala PNL Iasi i-a exclus pe toti liberalii care au aderat la platforma de unificare, fapt ce a starnit criticile lui Stolojan. "Se incearca distrugerea intregului sistem de valori care a mobilizat PNL sa ajunga la guvernare. Nu mi se pare corect sa excluzi niste oameni din considerentul ca au aderat la platorma politica liberala", si-a aparat Stolojan simpatizantii ieseni, deveniti lideri ai grupului de initiativa din judet.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.